Stig har fått patent: – Trestolpene så ut som sveitserost
Gründeren fra Kongsvinger fikk nylig patent på en oppfinnelse som skal forebygge strømbrudd og spare samfunnet for store verdier.

Stig Skjelvik og selskapet Gridguard har funnet en løsning på et 200 år gammelt problem: hakkespetter som ødelegger kraftstolper.
– Det begynte da jeg besøkte et kraftfelt i Trøndelag og fikk se hvor mye skade hakkespetter kan påføre på kort tid. Trestolpene så ut som sveitserost, forteller Skjelvik.
Store verdier står på spill
Problemet skulle vise seg å være større enn Skjelvik først antok. Etter noen undersøkelser fant han ut at hele 37% av verdens kraftnett er bygget av tømmer, og hakkespettskader forekommer i alle deler av verden hvor trestolper brukes.
– Vi snakker om verdens viktigste infrastruktur, som i stor grad fortsatt driftes slik den ble for over 100 år siden, sier gründeren.
Ifølge Gridguard skades omtrent 74.000 stolper av hakkespetter hvert år – bare i Norge. Verdiene som går tapt er anslått mellom 70 og 260 millioner kroner årlig. Hullene svekker stolpene og gjør dem særlig utsatte under uvær.
Overraskende løsning
Sammen med medgründer Gaute Bjerke-Busch utviklet Skjelvik en innretning basert på naturens egne prinsipper – kombinert med avansert sensorteknologi.
– Etter utallige tester fant vi ut at det ikke nytter å skremme fuglene. Til slutt var det hakkespettenes egne territorielle instinkter som ga oss svaret, forteller Skjelvik.
Løsningen er en sensor som oppdager hakkespetter når de lager hull, identifiserer arten basert på trommemønsteret, og spiller av lyd fra samme art. Fuglen oppfatter lyden som et tegn på at stolpen er opptatt – og flytter seg videre.
I tillegg til å beskytte stolpene mot hakkespetter, gir boksen verdifull informasjon til kraftselskapene ved å varsle om svakheter ved kraftnettet og om hvor strømbrudd oppstår.
– Større sjanse for å lykkes
Gjennom å sikre seg patent på løsningen, har Skjelvik fått enerett til å utnytte og kommersialisere oppfinnelsen. Nå er selskapet klare for internasjonale markeder.
– Jeg støtter absolutt en bevisst patentstrategi. Vi vet at selskaper som beskytter sine tekniske løsninger med patenter har større sjanse for å lykkes internasjonalt, sier patentingeniør Elen Margrethe Brendeford i Patentstyret.
– Særlig når man utvikler produkter som kan vekke kommersiell interesse på verdensmarkedet, er det viktig å bruke patenter og andre IP-rettigheter på en gjennomtenkt måte.
Nøkkelord
Kontakter
Vilde Brandtzæg ClausenPressekontaktMarked og kommunikasjon
Tel:92823898vbc@patentstyret.noKaspar FuglesangPressekontaktMarked og kommunikasjon
Tel:95253798kfu@patentstyret.noBilder




Om oss
Patentstyret fremmer innovasjon og verdiskaping i næringsliv og samfunn, både i rollen som nasjonal myndighet for immaterielle rettigheter og som veileder og kunnskapsleverandør.

Følg pressemeldinger fra Patentstyret
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Patentstyret på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Patentstyret
Norsk seier i nordisk innovasjonspris10.4.2025 15:29:11 CEST | Pressemelding
Norske Cartesian vant Nordic Innovation Award i København med sin nyskapende teknologi for energilagring i bygg.
Norske Cartesian til finalen i nordisk innovasjonspris3.4.2025 09:30:00 CEST | Pressemelding
Trondheimsbaserte Cartesian gjør bygg smartere og billigere å varme opp. Nå skal de representere Norge i Nordic Innovation Award.
Kvinnelige oppfinnere øker for andre år på rad8.3.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Etter flere år med nedgang, kan det se ut som om utviklingen nå snur. For andre år på rad øker andelen kvinnelige oppfinnere.
Ostehøvelen 100 år27.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Den 27. februar 1925 sendte Thor Bjørklund inn patentsøknaden som skulle revolusjonere frokostbordet.
Nedgang i norske patentsøknader17.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
For tredje år på rad har Patentstyret mottatt færre søknader fra norsk næringsliv. Siden 2021 har antallet sunket med 23 %.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom