Åpner for noe sjølaksefiske i Finnmark
Miljødirektoratet foreslo først å ikke åpne for laksefiske i sjø i Finnmark, men har nå likevel valgt å åpne for noe fiske i fjordene i Vest-Finnmark.

– Situasjonen for villaksen er kritisk, og vi er i ferd med å miste noe av det som gjør oss til Norge. Når situasjonen er så alvorlig, må vi gjøre det som er nødvendig. Jeg er likevel glad for at vi kan åpne for noe fiske, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
– Av hensyn til laksen i verdens kanskje viktigste lakseelv, Tanavassdraget, er det nødvendig med sterke begrensinger på fisket etter laks i sjø i hele Finnmark. Etter nye vurderinger har vi likevel funnet mulighet for å åpne for noe laksefiske i sjøen i deler av Vest-Finnmark, sier direktør for Miljødirektoratet, Hilde Singsaas.
- Se de nye bestemmelsene for laksefiske i sjø, vedlagt denne pressemeldingen
- Les om hvordan Miljødirektoratet regulerer laksefisket
- Se oppsummering og vurdering av høringsinnspillene som kom da Miljødirektoratet tidligere i år sendte ut forslag om nye bestemmelser for laksefiske i sjø og vassdrag
Skåner Tana-laksen med senere fiskestart
Tanalaksen beveger seg over store deler av finnmarkskysten, før den går opp i elva for å formere seg. I januar sendte Miljødirektoratet ut et forslag på høring, som innebar null fiske etter laks i sjø i Finnmark fra og med i år. Etter innspill som kom i høringsrunden åpner direktoratet nå likevel for laksefiske fra 10. juli i fjordene fra Hammerfest og vestover i Vest-Finnmark, samt fra 15. juli i Porsangerfjorden. Begge steder varer fisket frem til 4. august. Øst for Porsangerfjorden blir det ikke åpnet for noe laksefiske i sjø fra og med i år.
– Undersøkelser viser at Tana-laksen i midten av juli har forlatt Vest-Finnmark og svømt østover mot Tana. Laksen som da er igjen i Vest-Finnmark hører hjemme i elvene der, og tilhører bestander som er mindre sårbare enn Tanalaksen. De tåler derfor bedre å bli fisket på, sier miljødirektør Hilde Singsaas.
Ytterligere innstramminger kan bli nødvendig
Det mest omfattende sjølaksefisket vi har i Norge er i Namsfjorden i Trøndelag. Her blir fiskestarten utsatt med fem dager, til 15. juni. Den ukentlige fisketiden blir her redusert med en fjerdedel sammenlignet med i dag, og vil foregå mandager til torsdager i perioden 15. juni til 1. juli. I Kvænangen i Troms og i Eidsfjorden i Vestland blir fiskestart utsatt med henholdsvis fem og sju dager. Begge steder starter fisket 15. juli fra og med i år.
– Den gangen de gjeldende bestemmelsene for laksefisket ble innført var det langt mer laks som kom tilbake til kysten fra havet enn det er nå. Det er derfor behov for å redusere fisket. De tre dårligste lakseårene historisk sett har vært i perioden etter 2021, sier Hilde Singsaas.
I fjor måtte Miljødirektoratet på kort varsel stenge laksefisket mange steder. Årets endringer i bestemmelsene om laksefisket har til hensikt å gjøre sesongen mer forutsigbar for både fiskere og næringsdrivende. Likevel kan det også i år bli nødvendig med ytterligere innstramminger i løpet av sesongen, dersom det kommer enda færre laks enn forventet.
– Når laksen forsvinner, forsvinner også kulturen og tradisjonene knyttet til den. Vi må snu den negative utviklingen for villaksen, slik at vi også kan sikre at kystkulturen og sjølaksefisket kan videreføres til nye generasjoner, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
Les også:
Det mest avgrensa elvelaksefisket i historia vedteke - miljodirektoratet.no
Foreslår tidenes mest begrensede laksefiske - miljodirektoratet.no
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Dokumenter
Om oss
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Andre språk
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Fortsatt lite pukkellaks i partallsår29.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nye tall viser at det fortsatt bare er annethvert år det kommer mye pukkellaks til norske elver. Miljødirektoratet overvåker situasjonen nøye.
Framleis lite pukkellaks i partalsår29.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nye tal viser at det framleis berre er annakvart år det kjem mykje pukkellaksar til norske elvar. Miljødirektoratet overvaker situasjonen nøye.
Natursats: 70 millioner til lokale tiltak for naturen25.4.2025 10:00:07 CEST | Pressemelding
112 kommuner får støtte til ulike tiltak for å ivareta og bedre tilstanden for naturmangfold. 89 av disse får støtte til å kartlegge naturen.
Natursats: 70 millionar til lokale tiltak for naturen25.4.2025 10:00:07 CEST | Pressemelding
112 kommunar får støtte til ulike tiltak for å vareta og betre tilstanden for naturmangfald. 89 av desse får støtte til å kartleggje naturen.
38 prosjekter skal gi bedre vannmiljø i Oslofjorden14.4.2025 10:14:10 CEST | Pressemelding
20 millioner kroner er tildelt prosjekter som vil bedre vannmiljøet for fisk og andre levende organismer i nedbørfeltet til Oslofjorden og i selve fjorden. Det er første gang det gis tilskudd over statsbudsjettet øremerket restaurering av vannmiljøet i disse områdene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom