Dette prioriterer Arbeidstilsynet i 2025
Arbeidstilsynet skal i 2025 øke innsatsen for å forebygge arbeidsrelatert sykdom og sikre et seriøst arbeidsliv. Vi skal øke tilstedeværelsen ved å gjennomføre flere tilsyn og gi strengere reaksjoner ved alvorlige brudd.

Arbeidstilsynet har pekt ut de viktigste satsningsområdene for 2025. Gjennom året skal vi gjennomføre en rekke tilsyn og ha ulike veiledningstiltak innenfor disse områdene.
Ingen skal bli syke av å gå på jobb
I 2025 og fremover skal Arbeidstilsynet dreie deler av den forebyggende innsatsen fra arbeidsulykker til arbeidsrelatert sykdom.
– Dette betyr ikke at vi ikke skal følge opp arbeidsulykker, kontrollere sikkerhet på arbeidsplassene eller stanse farlig arbeid. Men vi må erkjenne at arbeidsrelaterte sykdommer, og særlig de som utvikler seg over lang tid, påvirker helsa til store deler av arbeidsstyrken vår. Potensialet for å forebygge arbeidsrelatert sykdom er stort, sier Arbeidstilsynets direktør Ingvill Kvernmo.
En ny rapport om arbeidsrelaterte dødsfall i Norden, viser at sykdom er en langt viktigere årsak til arbeidsrelaterte dødsfall enn ulykker. Hele 99 av 100 arbeidsrelaterte dødsfall skyldes sykdom. Dette samsvarer godt med Arbeidstilsynets egne kunnskapsgrunnlag, og understreker viktigheten av å forebygge arbeidsrelatert helsefare over tid.
– Arbeidsgiver skal kartlegge risikoene som arbeidstakerne utsettes for og sette inn nødvendige tiltak. Ingen skal bli syke av å gå på jobb, sier Ingvill Kvernmo.
Kampen mot useriøsitet styrkes
Arbeidstilsynet skal øke aktiviteten for å bekjempe useriøsitet og arbeidskriminalitet i arbeidslivet. Det vil bli en vesentlig økt tilsynsaktivitet rettet mot lønns- og arbeidsvilkår. Allmengjorte bransjer med mange utsatte arbeidstagere vil bli særlig prioritert.
– Vi har over flere år økt innsatsen mot useriøsitet, og det skal vi også gjøre i 2025. Flere inspektører vil være ute på arbeidsplassene for å følge opp at arbeidstagere ikke blir utnyttet, sier Kvernmo.
Unge og utenlandske arbeidstakere er særlig utsatt, og Arbeidstilsynet vil derfor sikre at de får god informasjon og veiledning om egne rettigheter. Innsatsen rettet mot oppdragsgivere og forbrukere vil også økes, for å sikre at de tar gode valg.
Strengere sanksjonsbruk
I fjor sommer hevet Stortinget den øvre rammen for overtredelsesgebyr betydelig. Som følge av dette har Arbeidstilsynet gitt flere overtredelsesgebyr på over 500 000 kroner enn tidligere.
For alvorlige brudd vil Arbeidstilsynet bruke handlingsrommet sitt også i 2025.
– Alvorlige lovbrudd skal ha konsekvenser, og Arbeidstilsynet vil derfor ta i bruk høye overtredelsesgebyr for de mest alvorlige bruddene, sier Kvernmo.
Målrettet innsats
I perioden 2025–2029 skal bidra til et godt arbeidsliv gjennom syv hovedprioriteringer. Disse er:
- Arbeidsgivere forebygger arbeidsrelaterte ulykker
- Arbeidsgivere forebygger arbeidsrelaterte muskel-, skjelett- og psykiske plager
- Arbeidsgivere forebygger eksponering for kreftfremkallende kjemikalier
- Arbeidsgivere gir utsatte arbeidstakere lovpålagte lønns- og arbeidsvilkår
- Forbrukere og oppdragsgivere stiller krav til og følger opp lønns- og arbeidsvilkår
- Utenlandske arbeidstakere er satt i stand til å ivareta sine rettigheter og oppfylle sine plikter
- Sentrale trusselaktører får sin kapasitet og intensjon betydelig redusert
Les om hva Arbeidstilsynets syv hovedprioriteringer betyr i 2025
Arbeidsgivere forebygger arbeidsrelaterte ulykker
Arbeidstilsynet skal bidra til at arbeidsgivere jobber systematisk med forebygging av alvorlige personskader.
Vi skal kontrollere om arbeidsgivere kjenner til relevant regelverk, har systematisk sikkerhetsstyring, bruker bedriftshelsetjeneste og annen fagkompetanse der det er nødvendig og sørger for aktiv medvirkning fra arbeidstakerne i arbeidsmiljøprosesser.
Vi prioriterer innsats rettet mot:
- Industri, særlig næringsmiddelindustri, metallvareindustri og maskinreperasjon og -installasjon
- Bygg og anlegg
- Jordbruk
Arbeidsgivere forebygger arbeidsrelaterte muskel-, skjelett- og psykiske plager
Arbeidstilsynet skal bidra til at virksomhetene jobber kontinuerlig med å kartlegge og risikovurdere arbeidsmiljøfaktorer som kan bidra til muskel- og skjelettplager og psykiske plager, særlig i organisatorisk, psykososialt og ergonomisk arbeidsmiljø.
Vi skal kontrollere om arbeidsgivere bidrar til å redusere sykefraværet, bidrar til at arbeidstakere kan stå lenger i jobb, jobber godt med systematisk HMS-arbeid i organisasjonen, har medvirkning og bruker bedriftshelsetjenesten riktig.
I 2025 prioriterer vi tilsyn med:
- Frisører
- Byggevirksomheter (elektrikere og rørleggere)
- Private barnevernstjenester
Bistand fra bedriftshelsetjenesten er viktig i det forebyggende arbeidet. Hvordan arbeidsgiver bruker bedriftshelsetjeneste vil derfor kontrolleres i tilsyn.
Virksomheter som har fått veiledning og tidligere tilsyn, kan forvente at vi følger opp med strengere sanksjoner.
Vi prioriterer veiledning med:
- Helseforetak/sykehus
- Byggevirksomheter
- Skole/SFO
- Sykehjem/pleie og omsorg
- Hjemmetjeneste
Les om arbeidsrelaterte muskel- og skjelettplager
Les om arbeidsrelaterte psykiske plager
Arbeidsgivere forebygger eksponering for kreftfremkallende kjemikalier
Arbeidstilsynet skal bidra til at arbeidsgiver har oversikt over risikoen for at arbeidstakere blir eksponert for kreftfremkallende stoffer som kvarts (steinstøv) og asbest, og at det er tilstrekkelige tiltak for å forebygge helseskadelig eksponering.
For tilsyn med kvarts vil vi prioritere virksomheter som driver med:
- Anleggsarbeid
- Steinbrudd
- Produksjon av betong m.m.
- Steinhugging m.m.
- Belegningsstein
For tilsyn med asbest vil vi prioritere virksomheter som driver med:
- Rivning og grunnarbeid
- Elektrisk installasjonsarbeid, VVS-arbeid m.m.
- Annen spesialisert bygge- og anleggsvirksomhet
- Virksomheter med tillatelse til å drive asbestsanering
Bistand fra bedriftshelsetjenesten er en viktig del av det forebyggende arbeidet. Hvordan arbeidsgiver bruker bedriftshelsetjenesten vil bli kontrollert i tilsynene.
Arbeidstilsynet vil prioritere veiledning om kreftfremkallende kjemikalier i tilsyn, på arbeidstilsynet.no, i webinar og på ulike konferanser.
Arbeidsgivere gir utsatte arbeidstakere lovpålagte lønns- og arbeidsvilkår
Arbeidstilsynet skal bidra til at arbeidstakere har gyldige arbeidsavtaler, forsvarlig arbeidstid, får utbetalt lønn, diett og reisegodtgjørelse og har forsvarlige og anstendige arbeidsvilkår.
Arbeidstilsynet vil særlig prioritere tilsyn med arbeidsvilkår i virksomheter med mange unge arbeidstakere og utenlandske arbeidstakere.
I 2025 prioriterer vi tilsyn i disse bransjene:
- Bygg
- Overnatting og servering
- Renhold
- Transport
- Bilpleie, hjulskift og hjullagring
- Landbruk
- Detaljvarehandel
Arbeidstilsynet vil prioritere veiledning om lønns- og arbeidsvilkår på arbeidstilsynet.no, i webinar og i veiledningsbrev. Vi deltar også i en rekke samarbeidsforum og bransjeprogrammer.
Forbrukere og oppdragsgivere stiller krav til og følger opp lønns- og arbeidsvilkår
Arbeidstilsynet vil bidra til at:
- offentlige oppdragsgivere stiller krav til lønns og arbeidsvilkår i kontrakter, har rutiner for hvordan de skal følge opp lønns- og arbeidsvilkår i sine anskaffelser og kontrollerer at krav til lønns- og arbeidsvilkår i anskaffelser overholdes.
- private oppdragsgivere (virksomheter) informerer om og påser at arbeidstakere minst skal ha lønns- og arbeidsvilkårene som følger av allmenngjøringsforskriftene, ved kjøp av tjenester innenfor allmenngjorte områder
- oppdragsgivere og forbrukere benytter godkjente virksomheter ved kjøp av renholdstjenester eller tjenester innen bilpleie, dekkskift og hjullagring, har kunnskap om egne plikter ved tjenestekjøp og ikke ønsker å handle med useriøse aktører
Gjennom tilsyn og veiledning retter vi innsatsen mot kommunale og statlige oppdragsgivere og private oppdragsgivere. Oppdragsgivere innen renhold, transport og bygg prioriteres særlig for tilsyn med informasjons- og påseplikten.
Vi skal veilede forbrukere av tjenester innen renhold, bilpleie og dekkskift.
Arbeidstilsynet vil også jobbe med godkjenningsordninger, regelverksutvikling og samarbeid på dette området.
Utenlandske arbeidstakere er satt i stand til å ivareta sine rettigheter og oppfylle sine plikter
Arbeidstilsynet vil bidra til at utenlandske arbeidstakere kjenner til hvilke rettigheter og plikter de har som arbeidstakere i Norge, at de velger bort å arbeide for useriøse og kriminelle arbeidsgivere og at arbeidssituasjonen deres bedres.
Vi vil særlig rette innsatsen vår mot bransjer der vi forventer å finne et stort innslag av utenlandske arbeidstakere. Dette er gjerne arbeidsintensive bransjer som bruker ufaglært arbeidskraft.
I tillegg til tilsyn, er veiledning viktig for å oppnå dette målet. Vi prioriterer veiledning og samtaler med sårbare arbeidstakere i tilsyn, veiledning ved Servicesenter for utenlandske arbeidstakere (SUA) og vi fortsetter med kampanjen Know your rights, hvor vi informerer utenlandske arbeidstakere om rettighetene og pliktene deres.
Sentrale trusselaktører får sin kapasitet og intensjon betydelig redusert
Hovedinnsatsen i a-krimsamarbeidet, som består av Arbeidstilsynet, Nav, politiet og Skatteetaten, rettes mot sentrale trusselaktører.
Etatene vil benytte en rekke virkemidler for å redusere trusselaktørenes kapasitet, blant annet kontroller, tilsyn, reaksjoner, sanksjoner, anmeldelser og innkreving. Det er også samarbeid med andre relevante myndigheter.
Arbeidstilsynet følger særlig opp forhold som arbeidskontrakter, korrekt lønn i allmenngjorte bransjer, overtidsgodtgjørelse, arbeidstid, sikkerhet på arbeidsplassen, HMS-kort og forsvarlig innkvartering.
Innsatsen vil i 2025 rettes særlig mot:
- sentrale trusselaktører
- trusselaktører som er i ferd med å bygge kapasitet
Nøkkelord
Kontakter
Pressekontakt ArbeidstilsynetPressekontakt
Tel:40031788presse@arbeidstilsynet.noBilder

Om Arbeidstilsynet
Arbeidstilsynet er en statlig etat, underlagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Etatens hovedoppgave er å føre tilsyn med at virksomhetene følger arbeidsmiljølovens krav.
Følg pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Arbeidstilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
Sykehusansatte skal ikke bli syke av å være på jobb29.4.2025 12:56:13 CEST | Pressemelding
Mange sykehusansatte opplever belastninger som over tid kan føre til sykdom. I mai inviterer Arbeidstilsynet til tre webinarer hvor vi gir råd for bedre arbeidsmiljø ved norske sykehus.
Arbeidstilsynet kontrollerer renholdsbransjen29.4.2025 06:51:06 CEST | Pressemelding
Arbeidstilsynet er ute og kontrollerer lønns- og arbeidsvilkår i renholdsbransjen. Tilsyn gjennomføres over hele landet og renholdsvirksomheter må være forberedt på at de kan få besøk.
Hvordan påvirker teknologi helsa og sikkerheten vår på jobb?28.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Den teknologiske utviklingen i samfunnet vårt går raskere og raskere. Vi får stadig nye verktøy som kan gjøre jobben vår mer effektiv. Samtidig kan det føre til nye risikoer i arbeidsmiljøet.
Har jeg rett på lønn på røddagene i mai?24.4.2025 13:34:00 CEST | Pressemelding
Våren er i anmarsj og mai med sine røde dager står for tur. Hva er reglene for arbeidstakers rett på lønn disse dagene?
Fortsatt behov for tilsyn med arbeidsvilkår i landbruket1.4.2025 13:18:32 CEST | Pressemelding
Arbeidstilsynet gjennomførte i fjor rundt 150 tilsyn med lønns- og arbeidsvilkår i grøntnæringen i landbruket. Selv om mange arbeidsgivere hadde god kontroll på regelverket, fant vi en rekke brudd på grunnleggende lovkrav.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom