Nå kan endelig utsatte pasientgrupper få livsnødvendig medisin levert hjem
Frem til nå har nordmenn som er avhengige av temperaturregulerte medisiner måttet dra til fysiske apotek for å hente ut reseptbelagte medisiner. Nå kan endelig pasienter med kroniske lidelser som diabetes og migrene få disse levert hjem på døra.

– Kundene våre har etterspurt dette i lang tid, og vi ser at hundrevis søker etter medisiner som er avhengig av nedkjøling. Derfor kan dette hjelpe en stor pasientgruppe som kan oppleve turen til apoteket som krevende, forteller Farmasøyt, Stig Henning Pedersen.
Farmasiet er nå første ute i Norge med å tilby hjemlevering av temperatursensitive medisiner, i samarbeid med transportselskapet Gordon. Sistnevnte har gjort stor suksess med lignende tjeneste for de største apotekene i Sverige helt siden 2020. De første leveringene ruller ut på veiene på Østlandet allerede denne uken. På sikt er planen å gjøre tilbudet tilgjengelig over hele landet.
Antall nordmenn med diabetes øker
Ifølge Norsk Helseinformatikk har det aldri vært flere nordmenn med diabetes, og hele fem prosent av befolkningen har diabetes type 1 eller 2. Andelen øker stadig, og for de fleste med sykdommen er medisiner og insulin livsnødvendig. Dette inkluderer kjølte legemidler som blant annet Ozempic, og som brukes til å behandle både diabetes 2 og fedme.
– Det har vært en stor økning i bruken av Ozempic, og det er nå på tiende plass over mest brukte reseptpliktige legemidlene i Norge. For mennesker med kroniske tilstander som diabetes og fedme kan det å hente medisiner på apoteket være mer enn bare en praktisk utfordring. Mange opplever dessverre fremdeles skam og sosialt stigma knyttet til vektreduksjonsmedisiner og insulin, sier Pedersen.
Britt Inger Skaanes, generalsekretær i Diabetesforbundet mener tilbudet kan bidra til en enklere hverdag for diabetespasienter.
– De som lever med diabetes type 1, bruker jo insulin hver eneste dag. Hjemlevering kan spare dem for mange turer til apoteket. For alle med diabetes som har mobilitetsutfordringer knyttet til sykdommen, for eksempel amputerte eller hjertesyke, kan medisinlevering lette i hverdagen. Også for eldre kan tilbudet være en avlastning, sier Skaanes.

Hun oppfordrer likevel pasienter med diabetes type 1 som velger hjemlevering om å være årvåkne. Etter at insulin kom på byttelisten, er det særlig viktig for pasientene selv å være oppmerksomme på at de ikke forbytter insulintyper.
– Det blir enda viktigere ved hjemlevering og uten personlig veiledning i apotekene, påpeker Skaanes.
Leder i Landsforeningen for Overvekt, Mari-Mette Graff, mener hjemlevering kan redusere barrieren mange opplever knyttet til skam og stigma:
– Dette er et viktig skritt mot et mer inkluderende og pasientvennlig helsevesen. Mange som lever med fedme opplever skam og stigma, og det å hente medisiner på apoteket kan være en stor belastning. Hjemlevering kan redusere denne barrieren og gjøre det lettere for pasienter å følge opp behandlingen sin.
Letter byrden for pårørende
Tilbudet kan også bidra til en enklere hverdag for nordmenn med kroniske sykdommer som migrene og andre hodepinesykdommer, og ifølge Hodepine Norge lever hele 800 000 nordmenn med slike plager.
Generalsekretær i Hodepine Norge, Laila Bratterud Mathisen, er veldig positiv til det nye tilbudet, da pasientgruppen enklere kan få behandlingen de trenger - når de trenger den.
– For mange som sliter med hodepinesykdommer kan dette oppstå akutt, og også pågå over en lengre periode. På grunn av svimmelhet og smerter kan det da være utfordrende å reise til apoteket, sier Mathisen.
Det er ikke bare utfordringer som migreneanfall, bivirkninger av medisiner, lavt blodsukker og mobilitetsutfordringer som kan stå i veien for å hente medisiner på et fysisk apotek. Alle medisiner er ikke alltid tilgjengelig, spesielt ikke utenfor sentrum.
– Mange kunder forteller at medisinene de ikke trenger ikke alltid er på lager på apoteket, og da må de enten reise videre, eller bestille å vente i dagevis. Dette kan være spesielt krevende dersom man er akutt rammet, sier Pedersen.
Samtidig mener Laila Bratterud Mathisen at dette også kan lette byrden for pårørende.
– Hjemlevering kan også avlaste foreldre, partnere eller andre med fullmakt som ofte hjelper til. For dem som er rammet, betyr det også at de slipper følelsen av å være avhengige av andres hjelp, forteller hun.
Nøkkelord
Kontakter
Stig Henning PedersenDriftsdirektør og farmasøytFarmasiet
Tel:416 74 483stighenning.pedersen@farmasiet.noBilder





Om Farmasiet:
Farmasiet Apotek er Norges største nettapotek, og holder til i Oslo og Vestby. Farmasiet har apotek- og driftskonsesjon fra Statens Legemiddelverk og er godkjent som nettapotek. Alle nettapotek må også ha apotekutsalg tilgjengelig for kunder. Apotekutsalget har besøksadresse Torvuttaket 26, 1540 Vestby. Lokalene er åpne kl. 09:00-16:00 mandag til fredag. Farmasiet tilpasser sitt lagerhold av reseptpliktige legemidler løpende etter etterspørsel.
Følg pressemeldinger fra Farmasiet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Farmasiet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Farmasiet
Våryre nordmenn hamstrer Viagra4.4.2025 13:57:45 CEST | Pressemelding
I helgen er det meldt strålende sol og gradestokken kryper oppover flere steder i landet. Etter mange måneder i vinterdvale er nordmenn klare for lysere tider, og da er det ikke bare uteservering som frister.
Advarer mot falske produkter på Black Friday: 1 av 4 nordmenn vet ikke om de har kjøpt piratkopi29.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at 3 av 10 har havnet på falske nettsider det siste året, og 1 av 4 er usikre på om varen de har kjøpt fra et utenlandsk nettsted er ekte. – Falske varer kan i verste fall inneholde giftstoffer som er skadelige, advarer Farmasiet og Patentstyret.
Frykter magetrøbbel mer enn skogbrann2.7.2024 11:43:46 CEST | Pressemelding
Fellesferien er rett rundt hjørnet og mange nordmenn skal ut og reise. Imidlertid kommer også faren for uønskede hendelser. Frykten for akutt sykdom, matforgiftning og magetrøbbel topper listen sammen med kriminalitet. – Det finnes noen gode forhåndsregler man burde ta, sier farmasøyt i Farmasiet.
2 av 10 unge gutter dropper solkrem for å få raskere farge1.7.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at over halvparten av unge gutter glemmer å bruke solkrem, og hele 5 av 10 ble solbrent i fjor. – Dette er bekymringsfullt, og på tide at guttene får riktig kunnskap om solbeskyttelse. Ironisk nok vil regelmessig bruk av solkrem med høy faktor gi en finere og mer langvarig brunfarge, minner farmasøyt i Farmasiet om.
Advarer mot falsk solkrem – Kan inneholde avføring og giftige stoffer18.6.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Sommeren er høysesong for piratkopier, og 2 av 10 nordmenn innrømmer at de er usikre på om solkremen de har kjøpt er original vare. – En billig solkrem kjøpt i utlandet eller fra utenlandske nettsider kan være falsk, ikke gi solbeskyttelse og inneholde stoffer som er farlige for huden, advarer Farmasiet og Patentstyret.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom