Miljødirektoratet

Fortsatt lite pukkellaks i partallsår

Del

Nye tall viser at det fortsatt bare er annethvert år det kommer mye pukkellaks til norske elver. Miljødirektoratet overvåker situasjonen nøye.

Pukkellakser som svømmer under vann.
Pukkellaks lever kun i to år, og blir derfor delt opp i oddetalls- og partallsbestander. Foto: Malin Solheim Høstmark / Statsforvalteren i Troms og Finnmark

– Forekomsten av den skadelige pukkellaksen er fortsatt lav i partallsår, men dette er uforutsigbart og bestanden kan øke raskt. Derfor er det viktig for Miljødirektoratet å overvåke mengden pukkellaks i norske elver og sjøområder også i partallsår, slik at vi kan iverksette nødvendige tiltak for å beskytte de lokale fiskebestandene, sier direktør i Miljødirektoratet, Hilde Singsaas.

Lite pukkellaks i 2024

En gjennomgang av tilgjengelig kunnskap fra den nasjonale kompetansegruppen for tiltak mot pukkellaks viser at det foreløpig er svært lite av den fremmede skadelige arten i partallsår, mens det kommer store invasjoner i oddetallsår.

Tall fra kartlegginger i 2024 viste at det kun var 109 pukkellaks totalt i syv ulike elver. Antall i den enkelte elv varierte mellom null og femti. Dette er likevel mer enn i 2022, da det ble observert til sammen 44 pukkellaks i disse elvene. Til sammenligning ble 481 463 pukkellaks fanget eller observert i Norge i 2023.

Se notatet under vedlegg.  

Dør etter gyting

Pukkellaksen klekkes i elva på høsten og vinteren. Våren etter vandrer de ut i havet, før de to år gamle kommer tilbake for å gyte. Etter gyting dør både hannene og hunnene. Pukkellaksen lever altså kun i to år.

Pukkellaks deles opp i oddetalls- og partallsbestander fordi de to bestandene ikke gyter sammen. Oddetallsbestander gyter i oddetallsår, mens partallsbestander gyter i partallsår. Dermed blir de to bestandene genetisk forskjellige. Dette mønsteret ser man også i Stillehavsregionen, der pukkellaksen finnes naturlig.

Viktig å holde oversikt

Hvert oddetallsår settes store ressurser inn på å stoppe pukkellaksen som kommer opp i elvene i Nord-Norge. Partallsbestanden har heldigvis vært så liten i Norge at det foreløpig ikke har vært nødvendig å bruke ressurser på bekjempelse.

I Nordvest-Russland var fangsten av pukkellaks større i partallsårene mellom 2012 og 2022, sammenlignet med perioden 2000-2010. Selv om økt fangst ikke nødvendigvis skyldes økt forekomst, så har man også sett i Norge at arten kan øke uforutsigbart raskt. Kompetansegruppen understreker at det derfor er viktig å holde oversikt over utviklingen og å være oppmerksom på endringer.

Overvåker på ulike måter

Nasjonal kompetansegruppe for tiltak mot pukkellaks ble opprettet av Miljødirektoratet i 2022. Gruppen fungerer som et rådgivende organ for miljøforvaltningen og sikrer at de mest effektive tiltakene mot pukkellaks blir iverksatt.

Forekomsten av pukkellaks overvåkes på flere måter. De siste årene har både partalls- og oddetallsbestandene blitt nøye overvåket. Dette inkluderer fangster fra sportsfiske i elver og sjølaksefiske, samt kartlegginger med video og snorkling i elver.

Les mer om hvordan Miljødirektoratet jobber med å bekjempe pukkellaks her:

Pukkellaks - miljodirektoratet.no

Les mer om hvordan Miljødirektoratet jobber med fremmede arter her:

Fremmede arter - miljodirektoratet.no

Nøkkelord

Kontakter

PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa

Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.

Tel:40 10 38 00presse@miljodir.no

Dokumenter

Om oss

Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.

Andre språk

Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye