Nordmenn har svart: Vi må dyrke mer mat sjøl
75 prosent av det norske folk mener vi må dyrke mer sjøl for å bidra til økt sjølforsyning. Halvparten av oss ønsker mer kunnskap om å dyrke vår egen mat, men de fleste gjør det ikke.

Nordmenn er opptatt av sjølforsyning og matproduksjon, men gapet mellom vilje og handling er fortsatt stort. Det viser en fersk Norstat-undersøkelse gjennomført på vegne av Felleskjøpet, hvor flere av svarene peker i en tydelig retning:
- 75 prosent av befolkningen mener vi må produsere mer mat sjøl for å bidra til økt sjølforsyning.
- Halvparten av oss ønsker å lære mer om hvordan man dyrker egen mat.
- Men hele 75 prosent oppgir at de dyrker lite eller ingenting hjemme.
– Dette viser at mange har en grunnleggende motivasjon for å bidra, men fortsatt opplever barrierer når det gjelder kunnskap og kanskje tilgang på utstyr eller plass, sier Line Hildonen Ramstad, konserndirektør for marked og kommunikasjon i Felleskjøpet.
Mer hjemmedyrking
Denne uka gjennomfører Felleskjøpet «Klar, ferdig, så» - en aksjon fra nord til sør for økt sjølforsyning. Gjennom å overføre litt av bondens kunnskap om matproduksjon, kommer flere i gang med hjemmedyrking. På denne måten kan alle bidra til økt sjølforsyning.
– Jobben norske bønder gjør for matproduksjonen er uvurderlig, men sjølforsyning handler også om valgene vi forbrukere tar. Vi mener nordmenn kan lære litt av bonden. I urolige tider hvor det er økende fokus på beredskap, sjølforsyning og norsk matproduksjon, må vi bruke hele landet. Tall fra NIBIO viser at vi har cirka en million dekar gressplen i Norge. Bevissthet og kunnskap om hjemmedyrking er nyttig på kort sikt – og gir verdifull erfaring med hvordan litt av plenen kan brukes til matproduksjon dersom behovet skulle oppstå, sier styreleder Jens Lippestad i Felleskjøpet Agri.
Deler ut 30.000 settepoteter
Gjennom flere arrangementer skal bondesamvirket dele ut nærmere 30.000 sertifiserte settepoteter, mange satt i en gul Felleskjøpet-bøtte med litt jord. De første bøttene ble mandag utdelt utenfor Oslo S, hvor også landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen deltok.
– Vi trenger folk med kunnskap om matproduksjonen vår. Den kunnskapen er avgjørende for framtida og vår trygghet. Samfunnet trenger alle de som er interessert i å produsere mat, fra de som lever av jordbruket som næring til de som dyrker poteter på plena. Da er det bra med kampanjer som denne som løfter norsk mat og sjølforsyning, sier landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen (Ap).
Flere vil dyrke mer sjøl
I forbindelse med årets utgave av «Klar, ferdig, så» har Norstat på oppdrag fra Felleskjøpet gjentatt spørsmålene fra fjorårets undersøkelse. Andelen nordmenn som mener vi må dyrke mer mat sjøl for å bidra til økt sjølforsyning øker med tre prosent fra 72 i fjor til 75 prosent i år. 79 prosent av norske kvinner mener vi må dyrke mer mat sjøl, mens blant menn er tallet 72 prosent.
Sammenlignet med Norstat-undersøkelsen i 2024, ser man også en flere endringer i befolkningens holdninger:
- 46 prosent av det norske folk vil gjerne lære mer om å dyrke sin egen mat. Dette er opp tre prosent fra i fjor.
- Nordmenn i aldersgruppen 30-39 år er mest interessert i mer kunnskap rundt matproduksjon. Her øker andelen som ønsker mer kunnskap til 57 prosent, opp tre prosent fra i fjor.
- 50 prosent av det norske folk er opptatt av at maten de kjøper i butikken har norsk opprinnelse. Dette er tilbakegang fra 52 prosent i fjor.
- Mens mange nordmenn altså ønsker mer kunnskap om å dyrke sin egen, er det fortsatt få som faktisk gjør noe med det. I Norstat-undersøkelsen svarer 75 prosent at de dyrker lite eller ingenting av sin egen mat. Dette er to prosent flere enn i fjor.
- Tid kunnskap og plass framheves som i fjor blant årsakene som hindrer oss i å dyrke mer av vår egen mat.
– Tallene fra Norstat gir tydelig signal: Vi må senke tersklene og gjøre det lettere å lykkes for den vanlige forbruker. Dette er tanken bak når vi gjennomfører årets utgave av «Klar, ferdig, så». Vi ønsker å vise at det er enklere enn mange tror å dyrke litt mer mat sjøl, sier markeds- og kommunikasjonsdirektør Line Hildonen Ramstad i Felleskjøpet Agri, som samtidig kommer med en tydelig utfordring:
– I fjor delte vi ut 20.000 sertifiserte settepoteter. Det ble dyrket poteter i hager og på balkonger fra Bjølsen til Balsfjord. I fjor ga aksjonen en potensiell potetavling på 20 tonn poteter. I år håper vi enda flere nordmenn vil følge oppfordringen vår om å komme i gang med hjemmedyrking. Sammen kan vi alle gjøre Norge mer sjølforsynt, sier Line Hildonen Ramstad.
Fakta «Klar, ferdig, så»:
- En ektefølt oppfordring til å komme i gang med hjemmedyrking.
- Økt hjemmedyrking bidrar til økt sjølforsyning.
- Gjennom «Klar, ferdig, så» vil Felleskjøpet dele ut 12.000 Felleskjøpet-bøtter, alle med én sertifisert settepotet satt i jord.
- Til sammen deler Felleskjøpet ut nesten 30.000 sertifiserte, norske settepoteter gjennom «Klar, ferdig, så».
- Én settepotet kan gi én kilo poteter.
- Én settepotet pr person.
Her skjer det:
- Mandag 28. april: Oslo S
- Tirsdag 29. april: Tønsberg torv
- Onsdag 30. april: Fredrikstad, Stortorvet
- Lørdag 3. mai: Utdeling av bøtter og potet i alle butikkene til Felleskjøpet Agri fra nord til sør.
Nøkkelord
Kontakter
Sigbjørn VedeldSeniorrådgiver kommunikasjon
Tel:+47 932 45 367sigbjorn.vedeld@felleskjopet.noBilder



Lenker
Felleskjøpet Agri hadde i 2024 en omsetning på 21,2 milliarder kroner og 4 217 ansatte. Felleskjøpet Agri er viktigste leverandør av teknologi og driftsmidler til norsk landbruk, og har rundt 100 butikker rettet mot bønder og forbrukere i Norge.
Felleskjøpet Agri eier Granngården i Sverige som også har over 100 butikker rettet mot samme målgruppe. Vår virksomhet omfatter også eiendomsdrift, brød og bakervarer, samt utstyr til park, anlegg og kjæledyr. Felleskjøpet Agri er et samvirke eid av om lag 36 000 bønder.
Felleskjøpet Agri er markedsregulator og innkjøps- og salgssamvirke for medlemmene. Felleskjøpet Agri sitt formål er å bidra til å styrke medlemmenes økonomi i landbruksvirksomheten på kort og lang sikt.
Følg pressemeldinger fra Felleskjøpet Agri
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Felleskjøpet Agri på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Felleskjøpet Agri
Offentliggjøring av granskningsrapport etter produksjonsfeil28.4.2025 15:11:30 CEST | Presseinvitasjon
Invitasjon til pressen. Styret i Felleskjøpet Agri engasjerte DNV til å gjennomføre en granskning av hva som skjedde da det ble levert fôr med alvorlig forhøyede verdier av D-vitamin.
Én av tre nordmenn frykter for mattilgangen24.4.2025 08:07:08 CEST | Pressemelding
Felleskjøpet peker på behovet for økt satsing på norsk matkorn, og utfordrer samtidig alle nordmenn til å bidra til økt sjølforsyning.
Felleskjøpet deler ut settepoteter på Oslo S23.4.2025 10:51:20 CEST | Presseinvitasjon
INVITASJON TIL PRESSEN: Landbruksministeren blir med når årets «Klar, ferdig, så»-aksjon starter i Oslo mandag 28. april.
Felleskjøpet lanserer ny kampanje: – Vi er butikken for alle15.4.2025 12:55:21 CEST | Pressemelding
Denne uka lanserer Felleskjøpet en ny, nasjonal reklamekampanje med ett tydelig mål: Å vise at den grønne og gule butikken er for langt flere enn mange tror.
En ny standard for elektriske kompaktlastere11.4.2025 07:39:05 CEST | Pressemelding
Under Bauma 2025 i München ble Avant Tecnos nye e700-serie lansert, og den løfter elektriske kompaktlastere til et nytt nivå. Den finske produsenten er først i verden med en kompaktlaster i denne størrelsesklassen med 47 kWh batteri og direkte elektrisk drivlinje.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom