FN-sambandet

Denne uka i FN: Fem ting du bør vite om sikkerhet og helse på jobben i 2025

Del

Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.

I dag, den 28. april, markerer vi Verdensdagen for sikkerhet og helse på jobben. FN-sambandet gir deg fem ting du bør vite nå. Foto: ILO/Marcel Crozet
I dag, den 28. april, markerer vi Verdensdagen for sikkerhet og helse på jobben. FN-sambandet gir deg fem ting du bør vite nå. Foto: ILO/Marcel Crozet

Fem ting du bør vite om sikkerhet og helse på jobben i 2025

Hvilke helse- og sikkerhetstrusler står arbeidere overfor i dag, hvordan kan teknologi endre arbeidslivet, og hva gjør ILO for å sikre tryggere jobber? FN-sambandet forklarer. Les saken på fn.no.

Fred og sikkerhet

Situasjonen i Gaza er verre enn før våpenhvilen mellom Israel og Hamas var på plass fra januar til mars. Ingen nødhjelp har kommet inn i Gaza siden 2. mars, og på fredag annonserte Verdens matvareprogram (WFP) at de har gått tom for matforsyninger. — Barn sulter, pasienter forblir ubehandlet, og folk dør, sa han. Det er på tide å oppheve disse restriksjonene umiddelbart, melder FNs talsperson Stéphane Dujarric. Ifølge den siste analysen har blokaden drevet opp prisene på livsnødvendige varer. Matvareprisene har økt med mellom 29 prosent og så mye som 1 400 prosent over våpenhvilenivåene, og mange viktige varer som meieriprodukter, egg, frukt og kjøtt er ikke lenger tilgjengelige. Foto: UNRWA

Uka fremover i Sikkerhetsrådet:

I april har Frankrike presidentskapet i Sikkerhetsrådet. Månedens arbeidsprogram finner du her. I mai tar Hellas over presidentskapet.

Mandag: Sikkerhetsrådet skal få en orientering fra FNs høykommissær for flyktninger Filippo Grandi, med fokus på utfordringer knyttet til tvangsfordrivelse over hele verden, etterfulgt av et privat møte om ikke-spredning av masseødeleggelsesvåpen.

Tirsdag: Rådet vil holde en åpen debatt om situasjonen i Midtøsten og Palestina. FNs generalsekretær António Guterres forventes å orientere Rådet. Rådet skal også holde en orientering om Ukraina, etter anmodning fra Danmark, Frankrike, Hellas, Slovenia og Storbritannia.

Onsdag: Sikkerhetsrådet skal stemme over et utkast til en resolusjon om forlengelse av mandatet til FN-oppdraget i Sør-Sudan (UNMISS), og holde et privat møte om Myanmar.

Torsdag: Hellas overtar presidentskapet i Sikkerhetsrådet. Det er også ventet at Rådet vil møtes til konsultasjoner for å diskutere det foreløpige arbeidsprogrammet for mai.

Ellers denne uken kan Sikkerhetsrådet fortsette behandlingen av et resolusjonsutkast om Myanmar, og fortsette å følge utviklingen i Jammu og Kashmir i kjølvannet av terrorangrepet i byen Pahalgam 22. april, der minst 26 mennesker ble drept og mange flere såret. Frankrikes FN-ambassadør Jérôme Bonnafont skal, etter planen, lede en oppsummering av månedens aktiviteter i Sikkerhetsrådet på onsdag (30. april).

Gaza: Et «angrep på verdigheten» mens blokaden lammer den humanitære innsatsen, advarer FN

De kommende dagene i Gaza vil bli kritiske, advarte FN lørdag, ettersom humanitære operasjoner er sterkt begrenset på grunn av en intensivert blokade, eskalerende vold og skyhøye humanitære behov. Les saken på UN News.

Gaza: WFP går tom for mat

Verdens matvareprogram (WFP) har gått tom for matforsyninger på Gazastripen. Israel fortsetter å blokkere all nødhjelp inn i enklaven, som huser over to millioner mennesker. Les saken på UN News.

Ukraina: Minst ni sivile drept under russiske angrep natt til torsdag

Dystre detaljer fortsatte å dukke opp torsdag i kjølvannet av en bølge av russiske angrep på den ukrainske hovedstaden og andre byer i løpet av natten, med tidlige rapporter som indikerer at minst ni mennesker ble drept og dusinvis såret. Les saken på UN News.

Ukraina: Norge styrker innsatsen til gjenoppbyggingen

Norges økte støtte på 2,4 milliarder kroner gis gjennom et nytt bidrag til Verdensbankens fond som dekker kritiske behov i Ukraina mens krigen pågår, blant annet til gjenoppbygging og landets kriserespons. Les saken på regjeringens sider.

Sudan: Situasjonen er «helt katastrofal», og FN trapper opp matvarehjelpen

Situasjonen i Vest-Sudan er «sjokkerende», og innbyggerne i hovedstaden Khartoum står overfor «helt katastrofale» forhold, ifølge FN. Les saken på UN News.

Haiti: FN advarer mot økende antall deportasjoner av mødre og nyfødte fra Den dominikanske republikk

FN har uttrykt bekymring over et økende antall sårbare haitianere – særlig gravide kvinner, nybakte mødre og spedbarn – som blir deportert fra nabolandet, Den dominikanske republikk. Les saken på UN News.

DR Kongo: Krisen tvinger mennesker på flukt til å «svømme for livet» til Burundi

Antallet desperate flyktninger som flykter fra konflikten i den østlige delen av Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo) og søker sikkerhet i Burundi, fortsetter å øke, noe som legger et enormt press på hjelpeorganisasjonene som sliter med å håndtere en eskalerende krise i en situasjon med stadig færre ressurser. Les saken på UN News.

Syria: Sikkerhetsrådet diskuterer den usikre veien videre

Syria gjennomgår en vanskelig overgangsfase etter mange år med konflikt og autoritært styre. Til tross for forsiktige politiske fremskritt, er det fortsatt vold, økende økonomiske vanskeligheter og en forverret humanitær krise, noe som understreker det akutte og vedvarende behovet for internasjonal støtte. Les saken på UN News.

Syria: 400 000 har reist hjem

Mer enn én million internt fordrevne mennesker har også dratt tilbake til lokalsamfunnene sine. Det er anslått at 1,5 millioner mennesker på flukt i andre land vil dra tilbake til landet og to millioner internt fordrevne vil returnere til sine hjem i år. Dette kan imidlertid bli påvirket av kutt i bistandsbudsjettene. Risikoen er at uten tilstrekkelig finansiering, har de fleste intet sted å reise hjem til. Les saken på UNRICs sider.

— Dette er ikke en øvelse – bistandskutt kan koste liv, advarer FNs nødhjelpssjef

Globale kriser øker, men de humanitære midlene forsvinner. Mer enn 300 millioner mennesker trenger livreddende nødhjelp, samtidig som bevilgningene kuttes. Konsekvensene viser seg å være dødelige. Les saken på OCHAs sider.

FNs fredsbevarende styrker ser inn i fremtiden når budsjettene krymper

Med bare noen uker igjen til et viktig ministermøte i Berlin har FN og Tyskland bekreftet sitt engasjement for fredsbevaring – et viktig verktøy for global stabilitet som nå må tilpasse seg svinnende ressurser. Les saken på UN News.

FN-sambandet mener

— Kuttene USA allerede har gjort på nødhjelp og bistand er ille nok, understreker FN-sambandets leder, Catharina Bu. Mennesker dør nå på grunn av dette. Et ytterligere kutt i administrasjon, inkludert støtten til fredsbevarende styrker, vil gå ut over konkrete oppgaver FN gjør i dag på områder som fred og sikkerhet, pandemiberedskap og migrasjon, for å nevne noe, sier Bu. Foto: Magent fotobyrå/Knut Neerland

Washington Post: Lekket notat viser amerikansk plan om å kutte all pengestøtte til Nato og FN

Ifølge et lekket notat fra Det hvite hus som avisen Washington Post har sett, planlegges det et totalt kutt av USAs støtte til Nato og FN. Generalsekretær i FN-sambandet, Catharina Bu, sier til VG at kuttene vil få massive konsekvenser, på toppen av en allerede enorm menneskelig kostnad fra allerede vedtatte kutt. Les saken på VGs sider.

Menneskerettigheter

Klimakrisen fører til en kraftig økning i vold mot kvinner og jenter. Ekstremvær, fordrivelse, matmangel og økonomisk ustabilitet er nøkkelfaktorer som øker forekomsten og alvorlighetsgraden av kjønnsbasert vold. Disse faktorene rammer hardest i sårbare lokalsamfunn, der kvinner allerede er utsatt for dyptgripende ulikheter og er mer sårbare for overgrep. Foto: COP28/Andrea DiCenzo

Klimakrisen fører til en kraftig økning i kjønnsbasert vold, advarer FN

Hvis det ikke handles raskt, kan klimaendringene være knyttet til hvert 10. tilfelle av vold i nære relasjoner innen utgangen av dette århundret. Les saken på UN News.

FNs «menneskerettighetsarv» får global anerkjennelse

I et imponerende lokale i Genève, gjennomsyret av en følelse av dyp kunnskap, er ordene som formet de moderne menneskerettighetene, fortsatt i bruk. Håndskrevne notater og tidlige utkast fra etterkrigstiden viser historien om en verden som forsøkte å omdefinere verdighet og kodifisere menneskerettighetene. Nå er disse historiske arkivene, som viser utarbeidelsen av Verdenserklæringen om menneskerettigheter, en del av UNESCOs verdensminneregister. Les saken på OHCHRs sider.

Urfolks utfordringer er «en krenkelse av verdighet og rettferdighet»

Altfor mange urfolk blir fortsatt ekskludert fra beslutninger som direkte påvirker deres landområder, territorier, kulturer og lokalsamfunnets fremtid. Dette kom opp på et viktig FN-toppmøte forrige uke. Les saken på UN News.

NIM reagerer på nye lovforslag fra regjeringen

Regjeringen la før påske frem en rekke lovforslag for behandling i Stortinget. I denne artikkelen ser vi nærmere på tre av dem, hvor NIM har spilt inn i forkant av proposisjonene. De handler om endringer i klimaloven, barnevernsloven og krisesenterloven. Les saken på NIMs sider.

Canada: FN-ekspert bekymret over avskaffelse av likestillingsminister. Les saken på OHCHRs sider.

Belarus: Eksperter er bekymret over rapporter om psykiatrisk tvangsbehandling som straff for politisk dissens. Les saken på OHCHRs sider.

De forente arabiske emirater: FN-ekspert ønsker velkommen et sterkt engasjement mot salg, seksuell utnyttelse og seksuelt misbruk av barn. Les saken på OHCHRs sider.

Arbeidsliv

Ifølge World Social Report 2025, som ble lansert torsdag, tyder den dystre stemningen på en utbredt mangel på fremtidstro. Ifølge rapporten er den økonomiske ustabiliteten ikke lenger begrenset til verdens fattigste regioner. Selv i høyinntektsland bidrar økende jobbusikkerhet, gig-jobber og den digitale overgangen til denne trenden. Foto: ILO/Marcel Crozet

Tilliten kollapser – frykten for å miste jobben øker over hele verden, advarer FN

Milliarder av mennesker over hele verden lever i frykt for å miste jobben eller sliter med å finne arbeid. Økonomisk ustabilitet, konflikter og klimasjokk på én gang undergraver den globale sikkerheten, advarer en ny FN-rapport. Les saken på UN News.

Kunstig intelligens og digitalisering endrer sikkerhet og helse på arbeidsplassen

En ny ILO-rapport ser nærmere på hvordan kunstig intelligens (KI), digitalisering, robotteknologi og automatisering endrer sikkerhet og helse på arbeidsplassen verden over. Les saken på ILOs sider.

Lønnsoppgjøret i staten er i gang

Staten og hovedsammenslutningene møttes den 24. april for å starte lønnsoppgjøret i staten. Fristen for oppgjøret er ved midnatt 30. april. Les saken på regjeringens sider.

Matsikkerhet

I hele Etiopia står minst 21 millioner mennesker overfor flere overlappende kriser, inkludert konflikt, tørke, flom og sykdomsutbrudd. 3,6 millioner av de mest sårbare står i overhengende fare for å miste matvareassistanse. Foto: WMO/Abenezer Israel

Etiopia: WFP advarer mot økende sult og underernæring, de humanitære behovene er større enn ressursene

Sult og underernæring øker i Etiopia på grunn av pågående konflikt, regional ustabilitet, fordrivelse, tørke og økonomiske sjokk, noe som fører til at millioner av mennesker ikke får nok næringsrik mat, advarer Verdens matvareprogram (WFP). Organisasjonens livreddende innsats har blitt alvorlig hindret av kritisk mangel på finansiering, og 3,6 millioner av de mest sårbare står i overhengende fare for å miste matvareassistanse, inkludert behandling av underernæring for 650 000 kvinner og barn. — Vi er på bristepunktet, advarer de. Les saken på WFPs sider.

Haiti: Vedvarende vold og fordrivelse fører til rekordstor sult, behovene skyter i været

Til tross for at Verdens matvareprogram (WFP) har utvidet nødhjelpsresponsen, fører en eskalering av vold, fordrivelse, økonomisk uro og forstyrrelser i lokal matproduksjon til sult, noe som etterlater millioner av mennesker i fare for å sulte. Les saken på WFPs sider.

Helse

Tenåringsgraviditet gjenspeiler vedvarende «grunnleggende ulikheter» i samfunnet, med alvorlige fysiske og psykiske konsekvenser for jenter og unge kvinner, hevder WHO. Foto: OCHA/Vincent Tremeau

WHO: Å stanse barneekteskap er nøkkelen til å få bukt med dødelig tenåringsgraviditet

Tenåringsgraviditet er fortsatt den største dødsårsaken for jenter i alderen 15 til 19 år, noe land kan bidra til å forhindre ved å la dem fortsette på skolen og avskaffe barneekteskap, understreker Verdens helseorganisasjon (WHO). Les saken på UN News.

Ny pandemiavtale: WHOs medlemsland har avsluttet forhandlingene med betydelige fremskritt

Etter tre år med forhandlinger har WHOs medlemsland omsider blitt enige om et utkast til en ny pandemiavtale. Forslaget skal legges frem for Verdens helseforsamling (WHA) for behandling i mai. Les saken på WHOs sider.

Mer handling må til for å bekjempe malaria én gang for alle, fastslår FN

Selv om et sterkt globalt samarbeid har bidratt til å redde nesten 13 millioner liv fra malaria de siste 25 årene, er det behov for flere tiltak for å utrydde sykdommen. Les saken på UN News.

«Utryddete» sykdommer står i fare for å komme tilbake på grunn av budsjettkutt

Vaksiner har reddet rundt 150 millioner liv i løpet av de siste 50 årene, men denne fremgangen er nå truet. Les saken på UN News.

Klima og miljø

Nå har Norge fått sin femte UNESCO-anerkjente geopark – Fjordkysten. Bildet viser Lagøystolane i Solund. Foto: Magnus R. Furset/Kayak the fjords

Fjordkysten inn i UNESCOs geoparknettverk: Naturarv i verdensklasse

Norges «villeste vestkant» er nå en del av FNs globale geoparknettverk. Fjordkysten Geopark er én av 16 nye områder som har fått UNESCO-status i 2025. Les saken på fn.no.

FN advarer: Urfolk settes på sidelinjen i den globale klimakampen

Mens planeten varmes opp og presset for å redusere karbonutslippene øker, blir urfolk – som lenge har vært blant verdens mest effektive miljøforvaltere – nok en gang akterutseilt, viser en ny FN-rapport. Les saken på UN News.

Europas klimatilstand: Ekstreme hendelser, det varmeste året noensinne

Copernicus Klimatjeneste og Verdens meteorologiorganisasjon har utgitt sin andre felles årsrapport om klimatilstanden i Europa. Les saken på WMOs sider.

Endelig en «klimadeal» for shipping

Etter mange års krangling og kompromisser har land blitt enige om et historisk klimakutt for skipsfarten. Målet? Netto null utslipp innen 2050 og en ny «prislapp» for havets tungvektere. Les saken på fn.no.

Jordskjelvet i Myanmar: Fattigdom og sykdom preger de overlevende

En måned etter jordskjelvkatastrofen i Myanmar bor titusener av overlevende fortsatt i midlertidige telt med lite som beskytter dem mot monsunstormer og mygg. Les saken på UN News.

Utvikling

Den internasjonale responsen på flyktningstrømmer blir stadig mer politisert, særlig i takt med at bistanden minker. I stedet for å fokusere på å ta tak i de grunnleggende årsakene til slike kriser, har det globale nord fokusert på grenseforvaltning og kontroll av flyktningstrømmer, «ofte på bekostning av rettighetene til mennesker på flukt», sa Filippo Grandi, leder for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). Foto: UN Photo/OCHA/David Ohana

Fra grensekontroll til tilhørighet: Hvordan vertssamfunn vinner ved å støtte mennesker på flukt

Med en nedgang i den humanitære bistanden må det internasjonale samfunnet skifte fokus fra kortsiktig nødhjelp til en inkluderende politikk som støtter både mennesker på flukt og vertssamfunn. Les saken på UN News.

Merk deg! Kommende arrangementer

FNs visegeneralsekretær Guy Ryder kommer til Norge og Litteraturhuset på mandag 5. mai for å snakke med bl.a. utenriksminister Espen Barth Eide og leder for feltoperasjoner i Flyktninghjelpen Magnhild Vasset om FNs rolle i en verden i multilateral krise. Plakat: FN-sambandet

21. april–2. mai: FNs permanente forum for urfolksspørsmål. Les mer om arrangementet.

28. april: Lansering av FNs nettverk for terrorofferforeninger (VoTAN), av FNs kontor for kontraterrorisme (UNOCT). Les mer om arrangementet.

29. april: Orienteringsmøte om FNs tredje havkonferanse som holdes i Nice fra 9. til 13. juli, arrangert av Utenriksdepartementet. Les mer om arrangementet.

29. april: Boklansering om «dilemmaer i norsk utenrikspolitikk», arrangert av NUPI. Les mer om arrangementet.

29. april–9. mai: Partskonferansene til Basel-, Rotterdam- og Stockholm-konvensjonene. Les mer om arrangementet.

5. mai: FN i krise? Utenriksdepartementet og FN-sambandet inviterer til samtale med FNs visegeneralsekretær Guy Ryder, utenriksminister Espen Barth Eide og leder for feltoperasjoner i Flyktninghjelpen Magnhild Vasset om FNs rolle i en verden i multilateral krise. Les mer om arrangementet og meld deg på (frist 2. mai).

5.–9. mai: FNs skogforum. Les mer om arrangementet.

Fra FN-kalenderen:

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.

Følg pressemeldinger fra FN-sambandet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra FN-sambandet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra FN-sambandet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye