Norges Bondelag

Et krav for nasjonal trygghet og matsikkerhet

Del

I en verden med økende uro må Norge sikre egen matforsyning. Norsk matberedskap krever aktive bønder som har trygghet for morgendagen og tro på fremtiden.  

Akrivfoto: Jordbrukets forhandlingsleder og leder i Norges Bondelag, Bjørn Gimming.
Akrivfoto: Jordbrukets forhandlingsleder og leder i Norges Bondelag, Bjørn Gimming. Norges Bondelag

Norske bønder produserer kvalitetsmat, med god dyrevelferd og høye standarder. Nå må vi satse for å styrke norsk matproduksjon og øke selvforsyningen til 50 prosent, slik Stortinget har vedtatt. - Det krever konkrete investeringer i bondens hverdag. Skal vi sikre trygg mat og beredskap for fremtiden, er dette kravet riktig oppskrift, sier Bjørn Gimming, jordbrukets forhandlingsleder og leder i Norges Bondelag. 

Krav for selvforsyning, beredskap og levende landbruk  
Når globale forsyningslinjer settes i spill, må Norge produsere mer mat på egne ressurser. Jordbrukets krav svarer på Stortingets bestilling: Økt selvforsyning skal oppnås gjennom godt norsk fôr til husdyrene, satsing på korn, grønt, poteter og økologisk produksjon. - Å styrke selvforsyningen er ikke bare mulig, det er helt nødvendig for å sikre fremtidig matsikkerhet, sier Gimming.  

Løft for landbruk i hele landet  
Inntektsopptrappingen må fortsette slik at landbruket kan oppnå inntekts- og velferdsnivå på linje med andre yrkesgrupper. Årets krav prioriterer å løfte produksjoner med lavest inntekt, særlig sau og ammeku. - Et sterkt og fremtidsrettet landbruk forutsetter at alle bønder må få ta del i inntekstopptrappingen, sier Gimming.  

En styrking av bondens velferdsordninger er en viktig del av årets krav. Trygghet ved sykdom, svangerskap og fødsel er avgjørende for fremtidstro og rekruttering i næringen. - Gode velferdsordninger er viktig for alle bønder. Det er også helt nødvendig for å sikre likestilling og rekruttering i landbruket, sier Gimming.  

Klimaarbeid og matproduksjon må gå hånd i hånd  
Landbruket har en klimaavtale med staten og en egen plan for å redusere utslipp frem mot 2030. Det handler om å produsere mat på en mer klimasmart måte på hver gård. Alle sektorer må forsterke klimaarbeidet, også landbruket. Det legger årets krav til rette for. - Næringens klimaarbeid er i full gang. Å produsere mindre mat er ikke et klimatiltak. Vi må kutte utslipp per produsert enhet på hver enkelt gård, samtidig som vi øker produksjonen basert på våre ressurser, sier Gimming. 

Nord-Norge - en strategisk ressurs  
Landbruket i Nord-Norge er avgjørende for matproduksjon, bosetting og vår nasjonale sikkerhet.  - Vi vil utvikle jordbruket i nord. Produsere mer mat, og med en tydelig tilstedeværelse. Da styrker vi hele Norges beredskap. Det arktiske landbruket er en strategisk ressurs vi som nasjon trenger, sier Gimming.  

Dette krever jordbruket i årets forhandlinger:  

  • Videre inntektsvekst i landbruket, med prioritering av produksjoner som ligger lavest i inntekt – sau og ammeku 
  • Økt selvforsyning basert på norske ressurser, med løft for korn, grønt, potet og økologisk produksjon 
  • Klimaarbeid som reduserer utslipp per produsert enhet uten å kutte matproduksjonen 
  • Styrket innsats i Nord-Norge for å sikre produksjon, verdiskaping og nasjonal sikkerhet 
  • Bedre velferdsordninger som gir bonden trygghet ved sykdom, svangerskap og fødsel 
  • Økte investeringer i moderne og bærekraftige driftsløsninger 
  • Kravet prioriterer selvforsyning, beredskap og levende landbruk i hele landet 
  • Satsing på korn, grønt, potet, økologisk produksjon og grasbasert husdyrhold 
  • Styrking av bondens investeringsmuligheter 

Om den økonomiske rammen:  

  • Det forhandles om økte målpriser fra 01.07.2025 og tilskudd for året 2026. 
  • Det er målpriser på korn, potet, epler og en del grønnsaker. 
  • Rammen på kravet er 2 mrd. kr.  
  • Kravet finansieres av økte målpriser på 288 mill. kr. Resten er budsjettoverføringer.  
  • Bønder er selvstendig næringsdrivende. Det forhandles om rammebetingelser og inntektsmuligheter. Dette kravet vil i gjennomsnitt gi en økt inntektsmulighet på 27 500 kr. per årsverk.  

Statens tilbud er ventet 7. mai. 
Jordbruksforhandlingene skal være avsluttet 16. mai.   

Kontakter

Dokumenter

Om Norges Bondelag

Norges Bondelag arbeider for å bedre vilkårene for landbruket og synliggjøre landbrukets betydning for samfunnet. Bondelaget er partipolitisk uavhengig og den ledende organisasjonen for næringspolitikk og service i landbruket. Med nesten 60.000 medlemmer, om lag 500 lokallag, 14 fylkeslag, gode politiske kontakter og høy faglig kompetanse er vi en sterk organisasjon.

Følg pressemeldinger fra Norges Bondelag

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Bondelag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges Bondelag

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye