Ny studie: Sover du dårlig, kan du ha mer vondt i hendene
Personer med håndartrose som sliter med søvnen, rapporterer sterkere smerter – både i hendene og ellers i kroppen. Hvorfor det er slik, vet forskerne ikke ennå.

Dårlig søvn og vond kropp
Det er tungt å komme seg gjennom dagen når både ledd og søvn svikter. Nå viser ny forskning fra Norge at dårlig søvn og sterke smerter ofte går hånd i hånd hos personer med håndartrose.
– Jo dårligere folk sov, desto mer smerte rapporterte de. Smertene gjaldt både i hendene og i kroppen generelt, forteller Daniel Huseby Bordvik, forsker ved Diakonhjemmet sykehus.
Studien har fulgt nær 300 personer med håndartrose, gjennom flere år.
Mange har søvnproblemer
Deltakerne i studien er med i Nor-Hand-prosjektet. Alle har fått påvist artrose i hendene, og de ble spurt om søvn og smerter. 33 prosent svarte at de hadde lette søvnproblemer. 27 prosent hadde moderate, og 14 prosent oppga alvorlige søvnproblemer.
– Det betyr at 7 av 10 oppga problematisk søvn, mens 4 av 10 blant deltakerne hadde tydelige søvnproblemer, sier Bordvik.
I tillegg rapporterte deltakerne om hvor mye smerte de hadde – både i hendene og ellers i kroppen. De brukte en skala fra 0 til 10, der 10 betyr verst tenkelige smerte.
Spørreskjemaene ble fylt ut både ved oppstart og tre og et halvt år senere.
Resultatene var klare:
Smertene økte generelt i takt med økende grad av søvnproblemer, og med de sterkeste resultatene for dem med alvorlige søvnproblemer. Disse oppga jevnt over nesten 2 poeng høyere smerte på skalaen enn dem som ikke rapporterte søvnproblemer.
– Dette var uavhengig av flere andre faktorer som kunne ha påvirket sammenhengen, forklarer Bordvik.
Langvarig sammenheng mellom dårlig søvn og smerter
Sammenhengen mellom søvn og smerte holdt seg også over tid. De som sov dårlig ved starten av studien, hadde fortsatt mer smerte også etter 3,5 år.
– Det tyder på at søvnproblemene ikke bare henger sammen med en dårlig dag. Det er også knyttet til langvarige smerteplager.
Påvirker søvn hvordan kroppen bearbeider smerte?
Forskerne lurte på om såkalt sentral sensitisering kunne forklare noe av sammenhengen?
Ved sentral sensitisering blir hjernen mer følsom for smerte. Selv mild berøring kan da oppleves som ubehagelig.
Tidligere studier har vist at sentralnervesystemet endres hos friske når forskerne har påvirket søvnen. Dette handler om at smertesystemet i kroppen har blitt mer følsomt av dårlig søvn.
Smerteopplevelsen på stimuli som vanligvis ikke smertefulle, eller ting som kan gjøre vondt, forsterkes. Man har også observert tidligere at mange deltakere i denne studien var mer sensitive på denne måten. Det gjelder da spesielt ved stimuli som ikke rammet hendene direkte.
Mye av smerteopplevelsen stammer kanskje ikke bare fra sykdomsforandringer i selve hendene?
For å undersøke dette, testet forskerne derfor hvor følsomme deltakerne var for trykk og repeterte berøringer på håndledd og/eller legg. Dette så de opp mot om dem som rapporterte søvnproblemer og også hadde mest smerter.
Men resultatene var overraskende.
– Vi fant ingen klar sammenheng mellom søvnproblemer og et overaktivt smertesystem. Hos friske personer har man sett en slik kobling, men det ser ikke ut til å gjelde for dem som allerede har langvarige smerter, sier Bordvik.
Han forklarer at det gjør det vanskelig å si noe sikkert om årsak og virkning.
Bør søvn få mer plass i behandlingen?
Selv om mekanismene for sammenhengen mellom søvn og smerter fortsatt er uklare, så er søvnproblemer for mange pasienters en del av deres totale sykdomsbyrde. Dette er sannsynligvis utbredt.
Søvnproblemer er sjelden tema når pasienten har vondt i hendene. Denne studien kan være et første steg til å stille spørsmålet om også søvn bør tas opp med pasienten.
– I vår studie vet vi ikke hva som kom først av søvnproblemene eller smerten – og kan ikke se vekk fra at begge gjensidig kan forsterke eller skape hverandre, forklarer Bordvik.
Litteraturen holder generelt en knapp på søvn som først ut av de to Det vises også til flere andre mekanismer som kan knytte søvn og smerter sammen.
– Likevel må man nok forske mer på om behandling av søvnproblemer også kan redusere smertene, før søvn blir en del av anbefalt behandling av håndartrose, sier Bordvik.
Han mener at det å få bukt med søvnproblemene uansett er et viktig steg for en bedre hverdag for mange. Av den grunn bør søvn trekkes frem når pasienten oppsøker behandling.
– Søvn må vi ta på alvor, understreker Daniel Huseby Bordvik.
FAKTA: Håndartrose og Nor-Hand-studien
- Artrose er den vanligste leddsykdommen i Norge, og mer enn 50 prosent av oss vil få det. Når den rammer hendene, kalles det håndartrose.
- Sykdommen gir smerter, stivhet og redusert funksjon. Mange opplever problemer med dagligdagse gjøremål, som å kneppe knapper.
- Trening er viktig behandling. Det finnes ingen medikamentell behandling ut over smertedempende legemidler.
- Nor-Hand-studien er en langtidsstudie ved Diakonhjemmet sykehus, som følger personer med håndartrose over flere år.
- Målet er å forstå sykdommen bedre og bidra til bedre behandling.
- Lenke til artikkelen som er publisert i Osteoarthritis and Cartilage Open
- Volume 7, Issue 1, March 2025, 100579
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2665913125000159
Nøkkelord
Kontakter
Kathrine DanoloffKommunikasjonsrådgiverEnhet for helsetjenesteforskning og innovasjon, Diakonhjemmet sykehus
Tel:90057192kathrine.daniloff@diakonsyk.noBilder


Lenker
Om Diakonhjemmet
- Det norske Diakonhjem er en ideell stiftelse innenfor Den norske kirke – stiftet i 1890.
- Diakonhjemmet eier, driver og utvikler tjenester innenfor helse, omsorg og utdanning.
- Stiftelsen eier: Diakonhjemmet Sykehus. VID vitenskapelige høgskole (56,4 %). Diakonhjemmet Sykehusapotek. Diakonhjemmet Omsorg AS. Fagskolen Diakonova AS (50,1%)
- Diakonhjemmet er en ideell stiftelse. Det betyr at det ikke tas utbytte fra våre aksjeselskap, men overskudd i virksomhetene skal pløyes tilbake for å utvikle nye tilbud og tjenester.
Følg pressemeldinger fra Diakonhjemmet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Diakonhjemmet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Diakonhjemmet
Håper det er siste gang hun flykter fra krig4.4.2025 08:41:47 CEST | Pressemelding
Da Russland invaderte nabolandet Ukraina i 2022, hadde Nataliya Petrusenko allerede flyktet en gang. Nå er hun i Norge og har ved hjelp av NAV fått jobb som postvert på Medisinsk sengepost C. Her vil hun bli.
Diakoniens dag 24. april – Miljøkamp og sosiale utfordringer19.3.2025 13:17:18 CET | Pressemelding
Diakonhjemmet inviterer til gratis konferanse torsdag 24. april, med fokus på miljøkamp og sosiale utfordringer.
Gammel nok til å se pasientens behov3.3.2025 12:09:13 CET | Pressemelding
Paal Thorkildsen (75) går vakter som miljøterapeut på Diakonhjemmet sykehus. Jobben hans er å roe pasienter som er engstelige, har delir eller kan utagere. Da hjelper det godt å ha et langt og variert yrkesliv innen forsvaret, frisøryrket, salg og service av biler og bokhandlerbransjen!
Diakonhjemmet stiftelse blir gullpartner i Health2B22.1.2025 13:49:44 CET | Pressemelding
Diakonhjemmet stiftelse blir nå en partner i Health2B og en aktør på arenaen for helseinnovasjon. Dette markerer en viktig milepæl innen utvikling av bærekraftige løsninger for helsetjenestene.
Gjentatte koronavaksiner gir god beskyttelse for personer med nedsatt immunforsvar3.1.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Mer enn 50.000 nordmenn bruker en vanlig type medisin for å dempe immunforsvaret. En ny studie viser at disse pasientene ikke lenger har høy risiko for alvorlig covid-19.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom