Hvordan påvirker teknologi helsa og sikkerheten vår på jobb?
Den teknologiske utviklingen i samfunnet vårt går raskere og raskere. Vi får stadig nye verktøy som kan gjøre jobben vår mer effektiv. Samtidig kan det føre til nye risikoer i arbeidsmiljøet.

– Det er sannsynlig at økt bruk av ny teknologi, særlig kunstig intelligens og robotteknologi, øker risikoer knyttet til det psykososiale arbeidsmiljøet. Det gjør at tidlig involvering og god medvirkning av arbeidstakere som blir berørt av digitaliseringen, blir enda viktigere fremover, sier Monica Seem, avdelingsdirektør i Arbeidstilsynet.
28. april er verdens arbeidsmiljødag, og dagen markeres hvert år for å fremme hvor viktig det er å ivareta sikkerheten og helsa til ansatte på arbeidsplassen. Årets tema er hvordan KI og digitalisering påvirker arbeidslivet og HMS på jobb.
Det er også tema for EU-OSHAS kampanje “Godt og trygt arbeidsmiljø i et digitalt arbeidsliv”. Arbeidstilsynet leder kampanjen i Norge, i samarbeid med Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) og arbeidsgiver- og arbeidstakerforeningene i norsk arbeidsliv. Les kampanjeveilederen for mer info.
Digitalisering på godt og vondt
Kunstig intelligens har allerede blitt en del av arbeidshverdagen hos mange. Det kan erstatte mange administrative arbeidsoppgaver og fungere som en assistent. Det kan øke produktiviteten og effektiviteten i arbeidslivet. På en annen side kan det øke risikoen for brudd på personvernregelverket, hvis ikke virksomhetene håndterer dataene på en skikkelig måte.
Automatisering og robotteknologi kan føre til at arbeidstakere slipper å utføre ikke-kreative, repeterende oppgaver, unngå farlige eksponeringer og belastningsskader. En del fysisk arbeid kan rent teknisk bli sikrere, men teknologien også føre til mer overvåkning som kan være negativt.
I tillegg brukes algoritmer i økende grad til å styre arbeidsoppgaver, evaluere ytelse og ta beslutninger om ansettelse og opprykk. Det kan effektivisere arbeid, men også skape nye utfordringer for arbeidsmiljøet.
– Det å ta i bruk ny teknologi på jobb kan skape frustrasjon, stress og kognitiv overbelastning blant ansatte, hvis ikke arbeidsgivere forebygger risikoen de ulike teknologiene og digitaliseringen har, sier Seem.
Les ILOs rapport: Revolutionizing health and safety: The role of AI and digitalization at work (PDF)
Slik kan du som arbeidsgiver ta i bruk ny teknologi og sørge for et godt arbeidsmiljø
Å ta i bruk ny teknologi i arbeidet vil kunne føre til endringer, og noen ganger også omstillinger, i en virksomhet. Ofte fører endringene til at ressursene utnyttes bedre, og kan gjøre arbeidet mer effektivt, men endringer kan også føre til usikkerhet, noe som kan påvirke arbeidsmiljøet negativt over tid. Forebyggende arbeidsmiljøarbeid knyttet til det psykososiale arbeidsmiljøet vil derfor bli enda viktigere fremover.
Her er Arbeidstilsynets råd om hvordan arbeidsgivere kan ta i bruk ny teknologi, og samtidig ivareta helsa og sikkerheten til sine ansatte:
Råd til arbeidsgivere
- Sikre reell involvering i anskaffelse og implementering av ny teknologi. Arbeidsgiver har plikt til å gi den enkelte, berørte arbeidstaker mulighet til å medvirke i prosesser og beslutninger som gjelder egen arbeidsplass.
- Bruk verneombudene og arbeidsmiljøutvalget godt og ta de med på råd før valgene tas. Reell medvirkning gir bedre løsninger og eierskap til endringene.
- Gi god informasjon. God informasjon reduserer skepsis, usikkerhet, ryktespredning og stress. Husk at behovet for informasjon øker dramatisk under slike omstillinger.
- Sørg for kontinuerlig kompetanseutvikling og god IKT-opplæring.
- Ha gode rutiner for å ivareta personvern.
- Husk å risikovurdere! Kartlegg og vurder alle forhold i arbeidet som kan føre til personskader, helseplager eller sykdom som resultat av den nye teknologien som innføres. Innfør relevant risikoreduserende tiltak, og evaluer om tiltakene har hatt ønsket effekt.
Nøkkelord
Kontakter
Pressekontakt ArbeidstilsynetPressekontakt
Tel:40031788presse@arbeidstilsynet.noSofie Skarholt OttesenKommunikasjonsrådgiver
Tel:41659879sofie.skarholt.ottesen@arbeidstilsynet.noFølg pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Arbeidstilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
Har jeg rett på lønn på røddagene i mai?24.4.2025 13:34:00 CEST | Pressemelding
Våren er i anmarsj og mai med sine røde dager står for tur. Hva er reglene for arbeidstakers rett på lønn disse dagene?
Fortsatt behov for tilsyn med arbeidsvilkår i landbruket1.4.2025 13:18:32 CEST | Pressemelding
Arbeidstilsynet gjennomførte i fjor rundt 150 tilsyn med lønns- og arbeidsvilkår i grøntnæringen i landbruket. Selv om mange arbeidsgivere hadde god kontroll på regelverket, fant vi en rekke brudd på grunnleggende lovkrav.
Arbeidsmiljøtilstanden i Norge: Sykdomsforebygging er det viktigste20.3.2025 12:04:48 CET | Pressemelding
– Skal velferdssamfunnet i Norge fortsette som i dag, må vi bli flinkere til å forebygge arbeidsrelatert sykdom, og beholde folk lenger i jobb. Det sier direktør i Arbeidstilsynet, Ingvill Kvernmo.
Arbeidstilsynets årsrapport for 202417.3.2025 11:54:00 CET | Pressemelding
I 2024 fortsatte vi kampen for et seriøst arbeidsliv, vi ga høye bøter ved alvorlige lovbrudd og vi økte innsatsen i helse og skole for å forebygge sykdom. Det viser Arbeidstilsynets årsrapport, som oppsummerer innsatsen vår fra fjoråret.
Fem år siden korona endret arbeidslivet12.3.2025 07:35:16 CET | Pressemelding
Den 12. mars er det fem år siden Norge ble stengt ned på grunn av koronapandemien. Mange arbeidstakere ble sendt på hjemmekontor for å redusere smittefare. Nå har det å jobbe hjemmefra blitt en vanlig del av arbeidslivet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom