Har jeg rett på lønn på røddagene i mai?
Våren er i anmarsj og mai med sine røde dager står for tur. Hva er reglene for arbeidstakers rett på lønn disse dagene?

I år kan vi se frem til tre høytids- og helligdager i mai:
- Torsdag 1. mai – Arbeidernes dag
- Lørdag 17. mai – Grunnlovsdagen
- Torsdag 29. mai – Kristi himmelfartsdag
Ikke lovfestet lønn på helligdager
Det finnes ingen lovbestemmelse som gir rett til lønn på helligdager som Kristi himmelfartsdag. Det trenger likevel ikke bety at du ikke får lønn. Lønn på røde dager, med unntak av 1. og 17. mai, er ofte regulert gjennom arbeidsavtale, tariffavtale eller i personalhåndbok.
Egne regler for 1. og 17. mai
For høytidsdagene 1. og 17. mai gjelder en egen lov og en tilhørende forskrift som sier noe om lønn – både for deg som har fri og for deg som må jobbe.
Forskrift om lønn 1. og 17. mai
Spørsmål og svar
Har jeg rett på lønn når jeg tar fri 1. og 17. mai?
Ja, du skal ha full lønn for 1. og 17. mai dersom
- du i utgangspunktet skulle ha vært på jobb disse dagene
- dagene ikke faller på søndag eller en annen helligdag
- du har vært ansatt hos arbeidsgiver i minst 30 dager før 1. eller 17. mai. Eller du skal jobbe i minst 30 dager dersom du ble ansatt senere.
Du har ikke krav på lønn dersom høytidsdagene er på dager virksomheten normalt er stengt og du likevel ikke skulle ha vært på jobb. Dette vil angå mange i år, hvor 17. mai faller på en lørdag.
Hvor mye lønn får jeg for å jobbe 1. og 17. mai?
Hvis du arbeider 1. og 17. mai, har du krav på både ordinær lønn og et tillegg. Lønnstillegget for 1. og 17. mai er det samme som du har krav på for søndager.
Dersom det ikke er noen avtale eller regulativ i virksomheten din som sier noe om lønnstillegget, skal tillegget være minst 50 prosent av den vanlige lønnen din.
Har jeg rett på lønn når jeg tar fri Kristi himmelfartsdag, 29. mai?
Det finnes ingen lovbestemmelse som gir rett til lønn på bevegelige helligdager som Kristi himmelfartsdag. Så med mindre det er spesifisert i din arbeidsavtale, tariffavtale eller annen avtale, har du ikke automatisk krav på lønn for denne dagen hvis du har fri.
De aller fleste med fast månedslønn får likevel betalt for helligdager som Kristi himmelfartsdag, selv om de har fri. For timelønnede kan situasjonen være annerledes. Sjekk arbeidsavtalen din eller en eventuell tariffavtale for å se om det finnes bestemmelser om lønn på helligdager. Hvis du er usikker, kan det være lurt å kontakte arbeidsgiveren din eller en fagforening for å få klarhet i rettighetene dine.
Hvor mye lønn får jeg for å jobbe Kristi himmelfartsdag?
Helligdagstillegg er ikke regulert av loven, men fastsettes gjennom tariffavtaler eller individuelle arbeidsavtaler.
Satsene for eventuelle helligdagstillegg varierer, avhengig av hvilken avtale som gjelder for din arbeidsplass, så sjekk dette i arbeidsavtalen din eller med nærmeste leder.
Nøkkelord
Kontakter
Pressekontakt ArbeidstilsynetPressekontakt
Tel:40031788presse@arbeidstilsynet.noTrine AaenKommunikasjonsrådgiver
Tel:97640370trine.aaen@arbeidstilsynet.noOm Arbeidstilsynet
Arbeidstilsynet er en statlig etat, underlagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Etatens hovedoppgave er å føre tilsyn med at virksomhetene følger arbeidsmiljølovens krav.
Følg pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Arbeidstilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
Fortsatt behov for tilsyn med arbeidsvilkår i landbruket1.4.2025 13:18:32 CEST | Pressemelding
Arbeidstilsynet gjennomførte i fjor rundt 150 tilsyn med lønns- og arbeidsvilkår i grøntnæringen i landbruket. Selv om mange arbeidsgivere hadde god kontroll på regelverket, fant vi en rekke brudd på grunnleggende lovkrav.
Arbeidsmiljøtilstanden i Norge: Sykdomsforebygging er det viktigste20.3.2025 12:04:48 CET | Pressemelding
– Skal velferdssamfunnet i Norge fortsette som i dag, må vi bli flinkere til å forebygge arbeidsrelatert sykdom, og beholde folk lenger i jobb. Det sier direktør i Arbeidstilsynet, Ingvill Kvernmo.
Arbeidstilsynets årsrapport for 202417.3.2025 11:54:00 CET | Pressemelding
I 2024 fortsatte vi kampen for et seriøst arbeidsliv, vi ga høye bøter ved alvorlige lovbrudd og vi økte innsatsen i helse og skole for å forebygge sykdom. Det viser Arbeidstilsynets årsrapport, som oppsummerer innsatsen vår fra fjoråret.
Fem år siden korona endret arbeidslivet12.3.2025 07:35:16 CET | Pressemelding
Den 12. mars er det fem år siden Norge ble stengt ned på grunn av koronapandemien. Mange arbeidstakere ble sendt på hjemmekontor for å redusere smittefare. Nå har det å jobbe hjemmefra blitt en vanlig del av arbeidslivet.
Dykking i lukkede fiskemerder krever ekstra vurdering av sikkerhet24.2.2025 13:24:17 CET | Pressemelding
– Dykking i lukkede merder bør unngås der det er mulig, og der det ikke kan unngås, må man sørge for tilstrekkelig bemanning i tilfelle nødsituasjoner, sier seksjonsleder Rosmari Johnsen i Arbeidstilsynet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom