Kraftig økning i brudd på Bufetats bistandsplikt
Den statlige Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat) har plikt til å tilby et forsvarlig plasserings-tiltak når barneverntjenesten i kommunene ber om det. Det har vært en kraftig økning i brudd på denne bistandsplikten siden 2022, viser en ny undersøkelse fra Riksrevisjonen.

– Mangel på både akutt- og langtidsplasseringer i barnevernet kan føre til at barn blir værende i utrygge omsorgssituasjoner preget av rus, kriminalitet og uheldige bosituasjoner. Det kan ha alvorlige konsekvenser for barna det gjelder, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.
Tilbudet om institusjonsplasser skal være tilstrekkelig til å møte kommunenes behov. Antall barn som har behov for institusjonsplass varierer. Den kraftige økningen i Bufetats brudd på bistandsplikten har flere årsaker:
- En større andel av barna har store og sammensatte problemer.
- Fram til 2022 var det en generell nedbygging av kapasiteten i institusjonstilbudet.
Når Bufetat ikke oppfyller bistandsplikten, blir samarbeidet mellom dem og kommunalt barnevern krevende.
– Det er kritikkverdig at samarbeids-utfordringer mellom forvaltningsnivåene i barnevernet får negative konsekvenser for barn og unge som har behov for hjelp, sier riksrevisor Schjøtt-Pedersen.
Krevende samarbeid med andre velferdstjenester
Både statlig og kommunalt barnevern opplever at samarbeidet med andre velferdstjenester kan være krevende fordi de andre tjenestene mangler tilbud til barna. Det fører til at barn ikke får det tilbudet de har behov for. Manglende forståelse for hverandres arbeid og arbeidsmetoder er også en utfordring.
– Dette skaper misforståelser og hindrer effektiv samhandling. Samarbeidet blir i tillegg preget av en silotankegang der barn blir skjøvet mellom tjenestene. Hvilken tjeneste som har ansvaret for barnet blir uklart, sier Schjøtt-Pedersen.
Små barnevernstjenester trenger støtte
Ressursknapphet er en utfordring for mange kommunale barnevernstjenester.
Dette skyldes blant annet høyt sykefravær, høy gjennomtrekk av ansatte, stor arbeidsbelastning for de ansatte, nye krav til barnevernstjenestens saksbehandling og flere barn med sammensatte og komplekse problemer.
Mange av Norges 223 barneverntjenester er små. 29 barnevernstjenester har færre enn fem årsverk, 40 tjenester har mellom fem og ti.
Disse små barnevernstjenestene er mer sårbare ved sykefravær og gjennomtrekk av ansatte enn andre. I tillegg behandler de enkelte typer barnevernssaker svært sjelden. Det kan gå år mellom hver gang en liten barnevernstjeneste håndterer en omsorgsovertakelse.
– Barne- og familiedepartementet må sørge for at små barnevernstjenester får tilknytning til, og tilstrekkelig faglig støtte fra, større fagmiljø. De trenger blant annet faglig støtte i saker de håndterer sjelden, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.
Nøkkelord
Kontakter
Sissel Elisabet HelminsenKommunikasjonsrådgiver
Tel:977 27 237seh@riksrevisjonen.noStian FjelldalPressekontakt
Tel:915 43 760sfj@riksrevisjonen.noOm oss
Riksrevisjonen er Stortingets største og eldste kontrollorgan. Gjennom revisjon av regnskap og undersøkelser sjekker vi hvordan regjeringen og statsforvaltningen gjør jobben sin.
Følg pressemeldinger fra Riksrevisjonen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Riksrevisjonen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Riksrevisjonen
I dag: Pressekonferanse om utfordringer i barnevernet24.4.2025 07:30:00 CEST | Presseinvitasjon
Hvorfor vedvarer mangler i barnevernet over tid, til tross for at det har blitt iverksatt flere ulike tiltak på området? Riksrevisjonen har undersøkt årsaker til utfordringer i barnevernet. Velkommen til pressekonferanse i dag kl. 13:00!
Pressekonferanse: Utfordringer i barnevernet22.4.2025 07:30:00 CEST | Presseinvitasjon
Hvorfor vedvarer mangler i barnevernet over tid, til tross for at det har blitt iverksatt flere ulike tiltak på området? Riksrevisjonen har undersøkt årsaker til utfordringer i barnevernet. Velkommen til pressekonferanse torsdag 24. april kl. 13.00!
Vanskelig å kontrollere habilitet i Statsbygg11.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Statsbyggs rutiner og systemer gjør det vanskelig å etterprøve habiliteten til ansatte som har vært involvert i anskaffelser, viser Riksrevisjonens nye undersøkelse. Det er kritikkverdig.
Statens husleieavtaler: Mange gjør feil og regelverket er uklart10.4.2025 13:00:00 CEST | Pressemelding
Mange gjør feil og det er uklart hva statlige virksomheter har lov til når de inngår husleieavtaler. Over tid har det utviklet seg en gråsone. Ni prosent av leieforholdene Riksrevisjonen har undersøkt, inneholder avtaler som ligner på lån.
I dag: Pressekonferanse om statens husleieavtaler10.4.2025 08:00:00 CEST | Presseinvitasjon
NSM-saken viste at det er risiko for at statlige virksomheter gjør feil når de inngår store husleieavtaler. Derfor har Riksrevisjonen undersøkt 174 leieforhold med en samlet kontraktsverdi på 45,2 milliarder kroner. Vi spør; følges regelverket og har departementene tilstrekkelig styring og kontroll? Velkommen til pressekonferanse i dag kl. 13.00!
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom