Én av tre nordmenn frykter for mattilgangen
Felleskjøpet peker på behovet for økt satsing på norsk matkorn, og utfordrer samtidig alle nordmenn til å bidra til økt sjølforsyning.

33 prosent av nordmenn frykter for tilgangen på mat i en urolig verden. Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av Norstat for Felleskjøpet. Nå ber det bondeeide samvirket om økt politisk satsing på norsk matkorn – og inviterer samtidig hele befolkningen til å bidra med egne grønne fingre.
Bekymring i befolkningen
Spørsmålet «I hvor stor grad frykter du for tilgangen på mat i Norge i en urolig verden?» ble stilt til et representativt utvalg nordmenn. Svarene viser:
- 33 % frykter for mattilgangen i stor grad eller i svært stor grad.
- 36 % av kvinnene og 31 % av mennene uttrykker bekymringen.
- Høyest frykt i Midt-Norge (40%) og Sørlandet inkludert Telemark og Vestfold (38 %).
– Når en tredjedel av befolkningen uttrykker bekymring for mattilgangen, er det et tydelig signal om at matberedskap og sjølforsyning må tas på alvor. I en tid preget av både geopolitisk uro og klimautfordringer, er det avgjørende å styrke norsk sjølforsyning, sier styreleder Jens Lippestad i Felleskjøpet Agri.
I siste uka av april gjennomfører det bondeeide samvirket årets utgave av den landsomfattende kampanjen «Klar, ferdig, så». Gjennom flere store arrangementer og aktiviteter ved selskapets nesten 100 butikker skal Felleskjøpet dele ut nærmere 30.000 settepoteter, mange av dem satt en i bøtte med jord.
– Alle vi møter gjennom «Klar, ferdig, så» vil få tilbud om å ta med seg én settepotet hjem. Den kan for eksempel settes i en bøtte, en pallekarm eller rett i jorda. Vi ønsker å vise at det er enklere enn mange tror å dyrke litt mer mat sjøl. Vi kan alle bidra til å heve den lave sjølforsyningsgraden vi har i Norge, sier markeds- og kommunikasjonsdirektør Line Hildonen Ramstad i Felleskjøpet Agri.
Økt sjølforsyning krever satsing på norsk matkorn
Felleskjøpet har nylig levert sitt innspill til årets jordbruksforhandlinger, med særlig fokus på å styrke norsk hveteproduksjon. Blant forslagene er:
- Økning i målprisen på hvete med 30 øre utover målprisen på bygg.
- Styrking av matkorntilskuddet for å redusere konkurranseulempen til norsk matkorn.
- Økning i arealtilskuddet for hvete til 200 kroner per dekar for å motivere flere bønder til å satse på hvetedyrking.
– Norsk kornproduksjon er en bærebjelke for vårt daglige brød og matberedskap. Tallene Norstat har hentet inn viser at vårt innspill til jordbruksforhandlingene er noe som partene bør ta på alvor. For å sikre at flere bønder kan satse på hvete, må det bli mer lønnsomt og mindre risikofylt å dyrke denne kornarten, sier styreleder Jens Lippestad.
Fra nasjonal politikk til kjøkkenhagen
Felleskjøpet mener at økt sjølforsyning ikke bare handler om nasjonale tiltak, men også om individuelle valg.
– Det er også lurt å vite hvilken vei poteten skal settes om man vil dyrke litt sjøl. Vi skal bidra til økt kunnskap om hjemmedyrking gjennom «Klar, ferdig, så». Ved å kombinere nasjonale satsinger med lokal innsats, kan vi alle bidra til å styrke både Norges matberedskap og sjølforsyningsgrad, sier Jens Lippestad.
Fakta «Klar, ferdig, så»:
- En ektefølt oppfordring til å komme i gang med hjemmedyrking.
- Økt hjemmedyrking bidrar til økt sjølforsyning.
- Gjennom «Klar, ferdig, så» vil Felleskjøpet dele ut 12.000 Felleskjøpet-bøtter, alle med en sertifisert settepotet satt i jord.
- Til sammen deler Felleskjøpet ut nesten 30.000 sertifiserte, norske settepoteter gjennom «Klar, ferdig, så».
- Én settepotet kan gi én kilo poteter.
- Én settepotet pr person.
Her skjer det:
- Mandag 28. april: Oslo S
- Tirsdag 29. april: Tønsberg torv
- Onsdag 30. april: Fredrikstad, Stortorvet
- Lørdag 3. mai: Utdeling av bøtter og potet i alle butikkene til Felleskjøpet Agri fra nord til sør.
Nøkkelord
Kontakter
Sigbjørn VedeldSeniorrådgiver kommunikasjon
Tel:+47 932 45 367sigbjorn.vedeld@felleskjopet.noBilder


Lenker
Felleskjøpet Agri hadde i 2024 en omsetning på 21,2 milliarder kroner og 4 217 ansatte. Felleskjøpet Agri er viktigste leverandør av teknologi og driftsmidler til norsk landbruk, og har rundt 100 butikker rettet mot bønder og forbrukere i Norge.
Felleskjøpet Agri eier Granngården i Sverige som også har over 100 butikker rettet mot samme målgruppe. Vår virksomhet omfatter også eiendomsdrift, brød og bakervarer, samt utstyr til park, anlegg og kjæledyr. Felleskjøpet Agri er et samvirke eid av om lag 36 000 bønder.
Felleskjøpet Agri er markedsregulator og innkjøps- og salgssamvirke for medlemmene. Felleskjøpet Agri sitt formål er å bidra til å styrke medlemmenes økonomi i landbruksvirksomheten på kort og lang sikt.
Følg pressemeldinger fra Felleskjøpet Agri
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Felleskjøpet Agri på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Felleskjøpet Agri
Felleskjøpet Agri styrker sortimentet for gjødselhåndtering25.6.2025 10:24:51 CEST | Pressemelding
Bondesamvirket kan nå tilby et komplett sortiment for håndtering av husdyrgjødsel etter å ha inngått samarbeid med den østerrikske leverandøren Perwolf.
Vedtok omregulering av Mølleneset – åpner for ny bruk av Stavanger havnesilo24.6.2025 12:17:17 CEST | Pressemelding
Stavanger bystyre vedtok mandag detaljreguleringen for Mølleneset, som legger til rette for at området kan transformeres fra næringsformål til boliger, næring og offentlige byrom.
Samarbeid mellom Felleskjøpet Agri og Eagle Technology for økt plastgjenvinning23.6.2025 11:37:13 CEST | Pressemelding
Felleskjøpet Agri og Eagle Technology inngår avtale om kjemisk gjenvinning av landbruksplast ved bruk av Eagle’s patenterte teknologi - Vixla. Avtalen omfatter blant annet distribusjon av plast til Eagle’s nye resirkuleringsanlegg på Rokke i Halden, og er den første i sitt slag i Norge.
Felleskjøpet samler inn storsekker – her kan bønder levere gratis i Østfold12.6.2025 10:16:33 CEST | Pressemelding
Felleskjøpet inviterer til storstilt innsamling av brukte storsekker fra landbruket. I Østfold skjer dette i uke 25 – fra mandag 16. til lørdag 21. juni.
Felleskjøpet samler inn storsekker – her kan bønder levere gratis i Vestfold12.6.2025 10:00:55 CEST | Pressemelding
Felleskjøpet inviterer til storstilt innsamling av brukte storsekker fra landbruket. I Vestfold skjer dette i uke 25 – fra mandag 16. til lørdag 21. juni.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom