Under en uke til leveringsfristen går ut: Hvis du ikke har sjekket skattemeldingen, begynner du å få dårlig tid

Del

Tall fra Skatteetaten viser at knappe 2,7 millioner har levert skattemeldingen og 1,3 millioner har fått skatteoppgjøret sitt. 

– Hvis du ikke har åpnet og sjekket skattemeldingen din, oppfordrer jeg deg på det sterkeste til å gjøre dette så snart som mulig, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.

– For få år siden var det ingen som fikk skatteoppgjøret sitt før tidligst i slutten av juni. Nå behandler vi skattemeldingene som blir sendt inn fortløpende, og dermed får folk skatteoppgjøret tidligere enn før, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark. Over 1,3 millioner nordmenn har allerede fått skatteoppgjøret sitt.
– For få år siden var det ingen som fikk skatteoppgjøret sitt før tidligst i slutten av juni. Nå behandler vi skattemeldingene som blir sendt inn fortløpende, og dermed får folk skatteoppgjøret tidligere enn før, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark. Over 1,3 millioner nordmenn har allerede fått skatteoppgjøret sitt.

Tallene viser at det er flere som har sjekket skattemeldingen i år enn i fjor. Så langt har rundt 4,1 millioner sjekket skattemeldingen sin på Skatteetatens nettsider. Det er også flere som har levert. Likevel regner skattedirektøren med at mange kommer til å sjekke skattemeldingen de siste dagene før fristen. 

– Vi vet at mange sjekker skattemeldingen de siste dagene før fristen, og forventer det samme i år. Noen har tidligere sett kjapt på om det er skatt til gode eller skatt å betale og skal nå se nøye gjennom opplysningene, mens andre åpner skattemeldingen for første gang, sier Schanke Funnemark. 

Fristen for å levere går ut ved midnatt onsdag 30. april. 

Etter at skattemeldingen din er levert, må Skatteetaten behandle den og lage et skatteoppgjør. I skatteoppgjøret står det hvor mye penger du får igjen (til gode) eller hvor mye du må betale (restskatt). 

Så langt har Skatteetaten betalt ut 16 milliarder kroner til personer som har fått skatteoppgjøret sitt og som hadde penger til gode.

– For få år siden var det ingen som fikk skatteoppgjøret sitt før tidligst i slutten av juni. Nå behandler vi skattemeldingene som blir sendt inn fortløpende, og dermed får folk skatteoppgjøret tidligere enn før, sier Schanke Funnemark.

Les også (vedlagt som pdf): Sjekk hvor mange som ligger an til å måtte betale restskatt eller få skatt til gode i den enkelte kommune

Les også (lenke til Excel-fil): 
Så mange rapporterte inn krypto i skattemeldingen i den enkelte kommune i fjorårets skattemelding

Usikker på et fradrag? Sjekk fradragsveilederen 

Et vanlig råd er å føre opp et fradrag dersom du er usikker på det. Skattedirektøren mener det er et unyansert råd.  

– Hvis du er usikker på om det er fradrag du har krav på, vil jeg anbefale å sjekke Skatteetatens fradragsveileder. Den finner du på våre nettsider. 

Fradragsveilederen hjelper deg å få oversikt over de vanligste utgiftene du kan kreve fradrag for. Når du bruker fradragsveilederen, kan du krysse av for fradragene som kan gjelde deg, så får du en samlet oversikt over hva du kan føre i skattemeldingen og hvordan du skal føre det. 

Her finner du fradragsveilederen: skatteetaten.no/fradrag 

Skattedirektøren vil spesielt oppfordre til å sjekke om du har krav på reisefradrag, siden dette ikke er forhåndsutfylt. 

– Reisefradraget må du fylle ut selv, og det er kanskje fort gjort å glemme, sier Schanke Funnemark. 

Til hjelp for å beregne reisefradraget har Skatteetaten laget en reisefradragskalkulator som du finner her: https://www.skatteetaten.no/person/skatt/hjelp-til-riktig-skatt/arbeid-trygd-og-pensjon/reise-tilfra-jobb/reisefradragskalkulator/ 

Dette spør folk om 

Skatteetaten har som vanlig hatt stor pågang etter at skattemeldingene ble sendt ut for litt over en måned siden. 

Veilederne erfarer at det er noen temaer som går igjen når folk ringer inn til Skatteetaten for å spørre om hjelp. 

– Det er en stor bredde i henvendelsene som kommer inn til oss. Men oppsummert kan vi si at det har kommet mange spørsmål om fordeling av lån og renter, hvordan du kan endre verdien på boligen i skattemeldingen, praktiske spørsmål om betaling av restskatt og spørsmål om når skattepengene kommer, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark. 

I tillegg trekker skattedirektøren frem et annet tema som går igjen: Endring av skattekort. 

– Både i fjor og i år har vi sett at det er svært mange som kontakter oss for å be om hjelp til å endre skattekortet sitt for i år. Det er positivt at mange har et aktivt forhold til hvilken skatt de skal betale i løpet av året, sier Schanke Funnemark. 

Hvis du trenger å endre skattekortet ditt, kan du gjøre det selv på Skatteetaten.no.

Nøkkelord

Kontakter

Følg pressemeldinger fra Skatteetaten

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Skatteetaten på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Skatteetaten

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye