Krever reallønnsvekst
– Lønnsgapet til privat sektor er for stort. Vi må ha et oppgjør som bidrar til at staten oppleves som en attraktiv arbeidsplass for våre medlemmer, sier Kari Tønnessen Nordli, leder for Akademikerne stat.

Torsdag klokken ti startet årets lønnsforhandlinger i staten. Akademikerne er største hovedsammenslutning, og forhandler for i overkant av 45 000 høyt utdannede.
Akademikerne har to krav inn i forhandlingene: Reallønnsvekst for medlemmene – og at fordelingen av den økonomiske rammen skal skje lokalt på arbeidsplassene.
– Utdanning må i større grad lønne seg i staten. I dag gir det for liten uttelling med høy utdannelse. Lønnsgapet mellom staten og privat sektor er for mange grupper rundt 200 000-300 000 kroner, sier Tønnessen Nordli.
Nærmere 90 prosent av lederne i staten svarer at det er utfordrende å rekruttere ansatte med spisskompetanse. 80 prosent svarer det er vanskelig å beholde dem, ifølge statens Arbeidsgiverbarometer fra i fjor.
– Staten må kunne konkurrere om høyt utdannede for at den skal levere på de velferdstjenestene vi alle forventer – og på sikkerhet og beredskap i en urolig tid. Da er lønn viktig, sier hun.
Fjorårets oppgjør endte med streik fordi staten krevde å endre Akademikernes tariffavtale – fra at lønnsforhandlingene i sin helhet skjer lokalt, til en kombinasjon av sentral og lokal fordeling. Akademikerne vant i Rikslønnsnemnda og fikk beholde egen avtale.
– Lokale forhandlinger er det beste verktøyet for at virksomhetene kan sikre seg den kompetansen de trenger. Det er arbeidsplassenes behov som må være styrende, ikke skiftende regjeringers ideologiske føringer slik vi så i fjor, sier Tønnessen Nordli.
Årets oppgjør er et mellomoppgjør der det hovedsakelig forhandles om lønn. Forhandlingsfrist er midnatt 30. april.
Kontakter
Christine Rian JohannessenKommunikasjonssjefAkademikerne
Tel:97 74 75 07christine.rian.johannessen@akademikerne.noFor høyt utdannede
Akademikerne er en partipolitisk uavhengig hovedorganisasjon for folk med mastergrad eller mer. Vi ble stiftet i 1997 og har i dag 13 foreninger med tilsammen nærmere 280 000 medlemmer.
Følg pressemeldinger fra Akademikerne
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Akademikerne på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Akademikerne
Halvparten av høyt utdannede bruker KI – men 3 av 4 mener de får for dårlig opplæring24.6.2025 08:02:23 CEST | Pressemelding
– Det er store forskjeller på nivået på de ansattes KI-kompetanse. Arbeidsgivere må ta dette på alvor og kjenne sin besøkelsestid, sier Lise Lyngsnes Randeberg, leder i Akademikerne.
Høyt utdannede vender tilbake til Arbeiderpartiet – og forlater Høyre11.6.2025 17:35:29 CEST | Pressemelding
Arbeiderpartiet har de siste fire årene slitt med å tekkes høyt utdannede. Men nå er de tilbake. Stoltenbergs comeback og Senterpartiets exit er de viktigste årsakene, mener velgerne. Samtidig faller Høyres oppslutning som en stein.
Fagforeninger: Trenger et bredt klimaforlik6.6.2025 15:28:22 CEST | Pressemelding
Fagforeningsledere ber styringspartiene Høyre og Arbeiderpartiet ta ansvar for å oppnå et bredt forlik om klimamålene for å sikre norsk konkurransekraft, arbeidsplasser og legge til rette for en trygg omstilling.
Stortinget går inn for å binde studiestøtten til G26.5.2025 15:29:12 CEST | Pressemelding
– En bedre studiestøtte er studentenes største ønske. Dette er en milepæl, sier Lise Lyngsnes Randeberg, leder for Akademikerne.
Revidert budsjett: – Forskningen i næringslivet må opp15.5.2025 11:26:40 CEST | Pressemelding
Bare 35 av 85 toppvurderte innovasjonsprosjekter i næringslivet fikk støtte i år. Akademikernes leder Lise Lyngsnes Randeberg ber Stortinget om ekstrabevilgninger til Forskningsrådet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom