Fellesforbundet

Flere kan få AFP med mer fleksibel løsning

Del

En ny rapport fra Fafo viser at Fellesforbundets forslag om mer fleksible regler for hvem som kan få AFP vil gi flere rett til avtalefestet pensjon, uten at det endrer rettighetene til de som er i ordningen i dag. 

Fafos Kaja Reegård og Fellesforbundets leder Jørn Eggum.
Fafos Kaja Reegård og Fellesforbundets leder Jørn Eggum.

– Jeg mener denne rapporten viser at våre forslag tåler møtet med virkeligheten, og har flere gode egenskaper som bør tas med i det videre arbeidet med å utvikle vår AFP-ordning, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum.  

I dag er det rigide regler for hvem som kvalifiserer til å få avtalefestet pensjon (AFP) som et livsvarig tillegg til folketrygden. Du må ha vært ansatt i en bedrift med tariffavtale 7 av de siste 9 årene, og du må jobbe i en AFP-bedrift når du fyller 62 for å kvalifisere for AFP.  

Dette gjør at arbeidsfolk som mister jobben rett før de fyller 62 mister retten til AFP og kan gå glipp av godt over en million i pensjon. For å tette dette hullet har Fellesforbundet foreslått mer fleksible regler for å kvalifisere til AFP. 

Mer fleksible regler 

Fellesforbundets løsning er å i stedet for et absolutt krav om å jobbe i en AFP-bedrift året du fyller 62, bør det være noen forutsigbare krav du må oppfylle før du er 62 år. Et eksempel kan være at du har 7 år etter fylte 50 år og 18 år til sammen i en AFP-bedrift. Fellesforbundet har, sammen med El og It-forbundet, bedt Fafo utrede konsekvensene av mer fleksible kvalifiseringsregler.  

– Det er ikke gitt noen av oss å si hvor vi er det året vi fyller 62 år. Ved å fjerne det absolutte kravet om at du skal være ansatt i en AFP-bedrift ved 62 år vil AFP-ordningen framstå enklere og tryggere for de fleste, sier Eggum.  

Fafos analyse av Fellesforbundets modell indikerer at den kan medføre ca. 7 prosent flere nye kandidater til AFP per år framover enn med dagens regelverk. Under forutsetning av at staten fortsetter å bidra med 1/3 av de økte utbetalingene som følge av ekstra kandidater vil premiesatsen etter beregningene måtte økes fra 2,7 til 2,89 prosent.  

– Rapporten vi har fått viser heldigvis at nokså få i dagens arbeidsmarked faller ned i dette «hullet», men denne urimeligheten rokker likevel ved legitimiteten til AFP-ordningen. Mister du jobben rett før du blir 62 år, mister du også AFP og et livsvarig tillegg til folketrygden, sier Eggum. 

Fafos utredning viser også at ordningen Fellesforbundet har foreslått kan justeres. 

Løser ikke alt 

Samtidig erkjenner Eggum at Fellesforbundets AFP-løsning ikke løser alle problemene med dagens ordning. 

–Mange av våre medlemmer i bedrifter som nesten bare sysselsetter ungdom, for eksempel i serveringsnæringen, har vanskelig for å se verdien i dagens AFP-ordning, sier Eggum, og legger til:  

–Dagens AFP-ordning er en kvalifiseringsordning – det vil si en «alt eller ingenting-løsning», som flere mener ikke passer for disse bransjene. Et alternativ er en opptjeningsordning hvor alle år i en tariffbunden bedrift teller. Men, jeg er i tvil om dagens AFP kan bygges om til en slik opptjeningsordning.   

Kontakter

Lenker

Følg pressemeldinger fra Fellesforbundet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Fellesforbundet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fellesforbundet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye