Grønt Punkt NorgeGrønt Punkt Norge

Områ: Norges nye plastsorteringsanlegg

Del

Høsten 2025 åpner Tomra og Plastretur det første og eneste nasjonale finsorteringsanlegget for plastemballasje offisielt. Anlegget som ligger i Holtskogen Næringspark i Indre Østfold skal hete Områ.

LOGO: Det nye finsorteringsanlegget i Indre Østfold skal hete Områ.
LOGO: Det nye finsorteringsanlegget i Indre Østfold skal hete Områ.

– Områ betyr å tenke seg om og tenke nytt, og det er nettopp det vi skal gjøre. Gjennom Områ skal vi ta vare på dagens og morgendagens råvarer og gi dem muligheten til å få nytt liv, sier administrerende direktør Karl Johan Ingvaldsen i Plastretur.

Finsorteringsanlegget er eid av teknologiselskapet Tomra (65 %) og returselskapet Plastretur (35 %) i fellesskap, og skal driftes av Stena Recycling. Dette samarbeidet gir en unik kombinasjon av kompetanse som vil styrke plastens kretsløp.

– Nøkkelen til å øke gjenvinningsgraden for plast er sortering. Når plasten sorteres i så rene fraksjoner som mulig, kan den gjenvinnes og brukes igjen. I det nasjonale anlegget tar vi i bruk vår mest avanserte sensorteknologi og maskinlæringsløsninger for å kunne levere med den kvaliteten resirkuleringsaktørene krever. Vi ser frem til å optimalisere anlegget gjennom sommeren, og vil oppfordre alle kommuner i Norge til å kanalisere mest mulig av sitt plastavfall til Områ, sier Joachim N. Amland, leder for TOMRA Feedstock.

OPPSTART I APRIL: Finsorteringsanlegget er ferdig og skal i slutten av april starte med testkjøring. Lars Skjetne / Relog

Nasjonalt ansvar for plastavfall

Med det nye finsorteringanlegget vil Norge ta et større nasjonalt ansvar for eget plastavfall. På den måten vil det bidra til å bygge en ny nasjonal infrastruktur for innsamling og gjenvinning, og gi motivasjon til nyetableringer av nasjonal gjenvinningsindustri.

Det er designstudioet Cretalux som sammen med Tomra og Plastretur står bak navnet og logoen.

– Vi hadde mål om å finne et særegent norsk navn som også rommer de viktige tankene bak; nemlig å være bevisst sine valg, tenke seg om og tenke nytt. Å-en i navnet styrker det norske aspektet, i tillegg har navnet visuelle fordeler med o-en som understreker det sirkulære, sier daglig leder Line Støtvig som er i Cretalux.

Prøveperiode før åpning

Områ står nå helt ferdig med alt teknologisk sorteringsutstyr på plass, og i slutten av april vil de første plastballene ankomme anlegget. I løpet av våren og høsten vil stadig mer plastemballasje fra norske kommuner sendes til Indre Østfold og anlegget skal være i full drift i september.

I begynnelsen av november blir det offisiell åpning.

Områ

  • Total kapasitet: 90.000 tonn plastemballasje i året
  • Sorteringskapabilitet: Anlegget sorterer plastemballasje i ti ulike plastkvaliteter
  • Størrelse: 13 000 kvadratmeter
  • Antall ansatte: 30–40 ansatte ved full kapasitet. 2025: Ett skift
  • Innkjøring: Fra ultimo april 2025
  • Ordinær drift: November 2025
  • Drift: Stena Recycling
  • Eierskap: TOMRA (65%) og Plastretur (35%)
  • Nettsted

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

OMRÅ: Finsorteringsanlegget i Indre Østfold.
OMRÅ: Finsorteringsanlegget i Indre Østfold.
Lars Skjetne / Relog
Last ned bilde
OMRÅ: Finsorteringsanlegget i Indre Østfold.
OMRÅ: Finsorteringsanlegget i Indre Østfold.
Lars Skjetne / Relog
Last ned bilde
OMRÅ: Finsorteringsanlegget i Indre Østfold.
OMRÅ: Finsorteringsanlegget i Indre Østfold.
Lars Skjetne / Relog
Last ned bilde
Logo
Logo
Last ned bilde

Lenker

Plastretur

Plastretur AS er et non-profit returselskap som sørger for innsamling og gjenvinning av plastemballasje. Returordningen finansieres av medlemmer som tar produsentansvar, ved å betale vederlag for plastemballasjen de setter på det norske markedet. Plastretur ble etablert i 1995 og er en av de fem returselskapene for emballasje som eier Grønt Punkt Norge. Plastretur har ambisjon om å sørge for at plastemballasje går i kretsløp og sikre en sunn sirkulær økonomi.

For bedrifter som tar miljøansvar
Grønt Punkt Norge AS sikrer og administrerer finansiering av returordningene for plast-, tre-, metall-, og glassemballasje, emballasjekartong, drikkekartong og bølgepapp. Grønt Punkt-merket betyr at det er betalt inn vederlag for emballasjen - det vil si at produsent eller importør har betalt for forsvarlig innsamling og gjenvinning.
Grønt Punkt Norge eies av returselskapene for emballasje. Det er Sirkel Glass AS, Norsk Metallgjenvinning AS, Norsk Resy AS, Norsk Returkartong AS og Plastretur AS.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye