Regjeringen gir bevegelsesfrihet i påskegave
En offentlig ordning for dør-til-dør-transport er nødvendig for å sikre svaksynte og blinde selvstendighet og frihet. For første gang dekker den nasjonale TT-ordningen hele landet, og Norges Blindeforbund mener regjeringen her tar et viktig skritt på veien mot et likestilt samfunn.

Det er en grunn til at seieren nå kan innkasseres.
- Gjennom flere tiår har Norges Blindeforbund kjempet for at svaksynte og blinde i hele landet skal ha tilgang til en nasjonal transportordning (TT) som gir bevegelsesfrihet på fritiden. Dette innfris med regjeringens tildeling i 2025, hvor vi også markerer vårt 125 års jubileum, jubler forbundsleder Terje Andre Olsen og legger til:
- Derfor vil jeg gi en stor takk til regjeringen og samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.
Postnummer skal ikke være avgjørende
Den nasjonale TT-ordningen startet som et forsøksprosjekt i 2012 i tre fylker. Ordningen skal sikre blinde, svaksynte og rullestolbrukere 200 reiser på fritiden i året. Det tilsvarer transport til og fra om lag to aktiviteter i uka. Gradvis har ordningen blitt utvidet til nye fylker, men fire områder har stått utenfor: Oslo, Akershus, Rogaland og Vest-Agder.
- Ingen vil akseptere at andre bestemmer hvor aktive de får lov til å være på fritiden. Dette har likevel vært realiteten for mange svaksynte og blinde, som selv ikke har kunnet bestemme hvor ofte de kan følge barna når de skal spille håndballkamp, hvor ofte de kan besøke familie og venner, hvor ofte de kan trene, eller hvor ofte de kan gå ut på byen. En nasjonal transporttjeneste er nødvendig for at ikke samfunnsskapte transportbarrierer skal hindre svaksynte og blinde i å leve selvstendige og aktive liv, understreker Blindeforbundets forbundsleder.
- Derfor er det så viktig at hele landet nå er inkludert i den nasjonale TT-ordningen, slik at ikke postnummer avgjør hvilken bevegelsesfrihet du har på fritiden.
Lavere tildeling
Fylkene som har vært en del av den nasjonale TT-ordningen får innvilget et lavere beløp enn de har søkt om i 2025, og de fire nye områdene får halvparten av det de har søkt om. Det er for tidlig å si hvordan dette vil slå ut på tildelingen til den enkelte brukeren.
- Vi er glade for at regjeringen har lyttet til våre signaler om hvor viktig denne ordningen er. Vi vil følge med på hvilke konsekvenser tildelingen får for den enkelte, og vi må passe på at dette blir fulgt opp videre i kommende statsbudsjett. Det er viktig at svaksynte og blinde får samme bevegelsesfrihet som andre på fritiden, og da er 200 enkeltreiser årlig et minimum. Selv om vi ennå ikke har alle svar, er dette uansett en merkedag for svaksynte og blinde i Norge, avslutter Olsen.
Nøkkelord
Kontakter
Mia JacobsenNorges Blindeforbund
Tel:95874292mia.jacobsen@blindeforbundet.noTerje Andre OlsenNorges Blindeforbund
Tel:92650724tao@blindeforbundet.noBilder


Om oss
Norges Blindeforbund, synshemmedes organisasjon, er blinde og svaksyntes interesse- og serviceorganisasjon i Norge. Vårt overordnede mål er samfunnsmessig likestilling for blinde og svaksynte og andre grupper med funksjonsnedsettelser.
Norges Blindeforbund har i tillegg til interessepolitisk virksomhet tre syn- og mestringssenter, et bo- og arbeidssenter, leirer for synshemmede barn, førerhundskoler, punktskrifttrykkeri og internasjonal avdeling og fylkeslag i hvert fylke.
Følg pressemeldinger fra Norges Blindeforbund
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Blindeforbund på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges Blindeforbund
Sprinteren Salum Kashafali inngår treårig samarbeidsavtale med Norges Blindeforbund21.1.2025 07:45:00 CET | Pressemelding
Norges Blindeforbund er stolte over å viderefører samarbeidet med en av landets fremste idrettsstjerner, Salum Ageze Kashafali (31). Gjennom en treårig avtale vil Salum fortsette å være en viktig samarbeidspartner og bidra til å styrke Blindeforbundets synlighetsarbeid og kampen for samfunnsmessig likestilling for svaksynte og blinde.
Professor emerita Liv Kari Drolsum tildelt Synsforskningsprisen 202410.10.2024 21:44:22 CEST | Pressemelding
For første gang i historien ble Synsforskningsprisen delt ut i regi av Blindeforbundet. Utdelingen fant sted på Ullevål sykehus under markeringen av Verdens synsdag, 10. oktober 2024. Prisen ble tildelt professor emerita Liv Kari Drolsum for hennes unike bidrag innen synsforskning.
Statsbudsjettet fører til økt digitalt utenforskap. Aksepterer du å gi fra deg koden til bankkortet?8.10.2024 14:30:49 CEST | Pressemelding
Manglende satsing på kontroll med at nettsider, apper og automater er tilgjengelige, gjør at brudd på regler om diskriminering ikke får konsekvenser. Bevilgningene til tilsynet for universell utforming av IKT må styrkes betraktelig. Når man i tillegg somler med å innføre regelverk som stiller krav til produsentene, øker utenforskapet. Som at blinde ikke får brukt betalingsterminaler.
Pytt, pytt. Det er ikke så viktig om man mister synet. Helsedirektoratet prioriterer ikke kompetanse på syn10.9.2024 08:24:35 CEST | Pressemelding
Helsedirektoratet bygger ned kompetanse på syn og sansetap, og de bekrefter at kapasiteten til oppfølging på dette området vil bli redusert. - Fullstendig uakseptabelt, sier generalsekretær Per Inge Bjerknes i Blindeforbundet.
Utgått på dato? Er det ikke lesbart, er det ikke holdbart!10.6.2024 09:36:58 CEST | Pressemelding
Nesten halvparten av befolkningen kaster mat fordi datostemplingen ikke er synlig. Det vil Blindeforbundet gjøre noe med.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom