Helse Sør-Øst RHF

Færre sykehusansatte utsettes for vold og trusler

Del

Antall registrerte vold- og trusselhendelser i psykisk helsevern i Helse Sør-Øst er redusert med 21 prosent de to siste årene. – Det er gledelig å se tegn til at antall ansatte som utsettes for vold og trusler går ned selv om antallet fremdeles er alt for høyt, sier administrerende direktør Terje Rootwelt i Helse Sør-Øst RHF.

Færre sykehusansatte utsettes for vold og trusler
Færre sykehusansatte utsettes for vold og trusler

I løpet av fjoråret ble det registrert 4 138 hendelser i psykisk helsevern mot 5 263 hendelser i 2022.
– Vold og trusler har alvorlige helsekonsekvenser. Våre ansatte er vår viktigste ressurs, derfor må vi sikre trygge og gode arbeidsforhold, sier Rootwelt.

Vold og trusselhendelser psykisk helsevern

År 2022 2023 2024
Registrerte tilfeller 5263 4984 4138

En gjennomgang av registrerte vold- og trusselhendelser innen somatikk viser ikke den samme positive trenden. I fjor ble det registrert 1 080 hendelser mot 1 026 i 2022.

Vold og trusselhendelser somatikk

År 2022 2023 2024
Registrerte tilfeller 1026 1096 1080

Flere tiltak

Selv om tallene innen psykisk helsevern er nedadgående, er det viktig å sette inn flere tiltak for å redusere antall hendelser ytterligere. Dette gjelder både innenfor somatikk og i psykisk helsevern, understreker Rootwelt.

– Vold og trusler må ikke ses som et problem for den enkelte ansatte, men et arbeidsmiljøproblem som angår hele virksomheten. Derfor ønsker vi økt oppmerksomhet på tematikken. Det er svært viktig å ha gode rutiner og systemer for forebygging, håndtering og oppfølging av vold og trusler i sykehusene, sier han.

Kartlegging av det forebyggende arbeidet har vist at det er variasjon i meldekultur, kvalitetssystemer og systematikk for oppfølging i helseforetakene som gjør det utfordrende å sammenligne resultater regionalt. Det er derfor hensiktsmessig med mer erfaringsdeling på tvers. Helseforetakene har gjennom hele fjoråret arbeidet med å iverksette tiltak som anbefalt i Helse Sør-Østs rapport Forebygging av vold og trusler mot helsepersonell. Målet med tiltakene er at ansatte skal føle seg trygge på arbeidsplassen, og at de blir ivaretatt hvis de skulle oppleve en truende situasjon.  Opplæring og bevisstgjøring er blant flere viktige tiltak.

Arbeidet fortsetter i 2025. Etter innspill fra helseforetakene har Helse Sør-Øst RHF koordinert et regionalt arbeid med å utarbeide et felles opplæringsprogram for forebygging av vold og trusler i somatiske enheter. Opplæringsprogrammet er en tilpasning av Møte med aggresjonsproblematikk (MAP) som benyttes innenfor psykisk helsevern. Opplæringsprogrammet MAP somatikk Helse Sør-Øst blir breddet i helseforetakene denne våren.

Bilder

Administrerende direktør Terje Rootwelt Helse Sør-Øst RHF
Administrerende direktør Terje Rootwelt Helse Sør-Øst RHF
Last ned bilde

Om Helse Sør-Øst

Helse Sør-Øst RHF (regionalt helseforetak) er en av fire regionale helseforetak i Norge, og eier av de 11 statlige helseforetakene i regionen.

Helse Sør-Øst RHF sørger for spesialisthelsetjenester til 3,1 millioner mennesker i fylkene Innlandet, Akershus, Oslo, Østfold, Vestfold, Buskerud, Telemark og Agder. Det arbeider tilsammen 81.000 medarbeidere i helseforetakene/sykehusene.

Følg pressemeldinger fra Helse Sør-Øst RHF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Helse Sør-Øst RHF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Helse Sør-Øst RHF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye