Å Energi

Nytt kraftverk med spesialdesignet hekkekasse til fossekallen

Del

For at Norges nasjonalfugl fossekallen fortsatt skal trives når Å Energis nybygde kraftverk ved Frøytlandsfoss i Kvinesdal settes i drift, har landets fremste fossekallekspert montert en spesialdesignet hekkekasse på dammen.

Foss, dam, vann, to mennesker i arbeidsklær, fuglekasse. Foto.
- Ingen firbeinte rovdyr vil kunne komme inn i denne hekkekassen, og på grunn av nærheten til vannet vil rovfugl holde seg unna, sier Kurt Jerstad, som har fulgt med på fossekallen ved Frøytlandsfoss i over 30 år. Her monterer han og Connie Breivik, prosjektleder for byggingen av Frøytlandsfoss kraftverk, den spesialdesignede hekkekassen på dammen.

- Jeg har fulgt med på fossekallen ved Frøytlandsfoss i over 30 år. Det er veldig bra at Å Energi legger til rette for fossekallen når det bygges et nytt kraftverk her. Det bidrar til at fuglene fortsatt kan leve i området sitt, sier Kurt Jerstad.

Han har siden 1970-tallet overvåket fossekallens hekkelokaliteter i flere vassdrag på Sørlandet og har publisert vitenskapelige artikler i både Nature og Science.

Viktig å bevare natur og biologisk mangfold
Frøytlandsfoss kraftverk i Fedavassdraget i Kvinesdal er snart ferdig bygd. Etter planen starter vannkraftproduksjonen i løpet av våren. Dette er et populært område for fossekallen, med rent, rennende vann som gir gode livsvilkår. Å Energi har, som utbygger av fornybar kraft og forvalter av våre felles naturressurser i over 100 år, et særskilt ansvar for å bevare natur og biologisk mangfold i fornybarprosjekter.

Da Norges vassdrags- og energidirektorat godkjente byggingen av Frøytlandsfoss kraftverk, ble Å Energi Vannkraft bedt om å vurdere muligheten til å sette opp en eller flere hyller for hekkende fossekall på egnede lokaliteter, for eksempel i tilknytning til dammen.

- Det synes vi var et godt forslag, og for å bevare fuglen i fossen engasjerte vi Jerstad, som er Norges fremste fossekallekspert og som har størst detaljkunnskap om fossekall på Sørlandet. Han har designet en helt spesiell hekkekasse, som vi håper fuglen vil trives i, sier Connie Breivik, prosjektleder i Å Energi Vannkraft.

Gjemmer reiret godt
Fossekallens reir ligger nesten alltid ved en foss eller et stryk. Det består av en reirskål som er omgitt av et ytter-reir for å tåle vannsprut og fuktighet. Plasseringen av reiret er nøye gjennomtenkt: Det bygges gjerne bak en foss og som oftest slik at det er rennende vann rett under.

- På denne måten blir det vanskelig å komme til for reirrøvere og ekskrementene som ungene slipper ut fra reiret føres bort med vannstrømmen. De etterlater seg derfor ikke synlige spor eller luktspor. Lyden fra foss og stryk kan også overdøve tiggerropene fra ungene i forbindelse med mating, slik at ikke fuglene høres på avstand. sier Eivind Hellerslien, spesialrådgiver miljø i Å Energi Vannkraft.

Fossekallen er altså avhengig av rennende vann. Siden man langt på vei kan sette likhetstegn mellom hekkelokalitet for fossekall og gunstige småkraftressurser, blir den berørt ved kraftutbygging i små vassdrag. Det er derfor viktig å legge til rette for hekking når man bygger ut slike vassdrag.

- De gamle reirplassene er der fortsatt, selv om det er bygd både dam og kraftverk. Vi er imidlertid usikre på om fossekallen vil bruke disse nå som fossen er forandret. For å gi den flere muligheter monterer vi derfor den spesialtilpassede hekkekassen på betongveggen over minstevannføringsløpet, sier Hellerslien.

Se film fra monteringen av hekkekassen

Se film fra  Frøytlandsfoss kraftverk

Les mer om hvordan Å Energi jobber for å bevare natur og biologisk mangfold i fornybarprosjekter på nettsiden aenergi.no.

FAKTA:
Frøytlandsfoss kraftverk vil årlig produsere 9,8 GWh, som tilsvarer det gjennomsnittlige strømforbruket til rundt 600 boliger. Les mer om det nye kraftverket her.

I tillegg til å legge til rette for fossekallen, er det gjennomført flere andre miljøtiltak i prosjektet:

    • Fedavassdraget er kjent som en god biotop for ål, og det legges til rette for sikker opp- og nedvandring for ålen.
    • Anlegget er utviklet for best mulig tilpasning i terrenget.
    • Det er brukt lavkarbonbetong, som gir et lavere CO2-utslipp pr. kubikk enn vanlig betong.

Bilder

Kraftverk, dam, anleggsområde, foss, skog. Foto.
Frøytlandsfoss kraftverk vil årlig produsere 9,8 GWh, som tilsvarer det gjennomsnittlige strømforbruket til rundt 600 boliger. Det settes etter planen i drift i løpet av våren 2025.
Last ned bilde
To mennesker i vernetøy, en hekkekasse, dam, vann , kraftverk. Foto.
- For å bevare fuglen i fossen engasjerte vi Kurt Jerstad, som er Norges fremste fossekallekspert og som har størst detaljkunnskap om fossekall på Sørlandet. Han har designet en helt spesiell hekkekasse, som vi håper fuglen vil trives i, sier Connie Breivik, prosjektleder i Å Energi Vannkraft. Her gjør Kurt Jerstad klart for å montere hekkekassen.
Last ned bilde
Dam, vann, to mennesker i vernetøy. Foto.
- Siden man langt på vei kan sette likhetstegn mellom hekkelokalitet for fossekall og gunstige småkraftressurser, blir fossekallen berørt ved kraftutbygging i små vassdrag. Det er derfor viktig å legge til rette for hekking når man bygger ut slike vassdrag, sier Eivind Hellerslien, spesialrådgiver miljø i Å Energi Vannkraft (t.h.). Fossekallekspert Kurt Jerstad er godt fornøyd med at det legges til rette for å ta vare på fuglen i området.
Last ned bilde
Fossekall, fugl, vann, stein, gress. Foto.
Fossekallen trives godt ved Frøytlandsfoss. Hvis man er heldig kan man se den sittende ved vannkanten mens den gjør seg klar for neste dykketur på jakt etter vannlevende insekter og småfisk.
Last ned bilde

Om Å Energi

Å Energi er Norges største fornybarkonsern med virksomhet i hele verdikjeden, fra kraftproduksjon til sluttkunder.

Å Energi har 73 hel- og deleide vannkraftverk, som årlig produserer om lag 11,3 TWh. Konsernets nettselskap, Glitre Nett, er Norges nest største nettoperatør og leverer strøm til rundt 320 000 kunder i Buskerud og Agder. I sluttbrukermarkedet er Å Energi en stor aktør gjennom selskapene Å Entelios, Å Strøm og Vibb. Selskapet har omfattende virksomhet innen fjernvarme og kraftforvaltning, og er involvert i prosjekter innen batterier, hydrogen, sol, havvind og digitalisering.

Å Energi eies av 30 kommuner i Agder og Buskerud, Vardar, Lier Everk Holding og Statkraft.

Selskapet har over 2 000 ansatte i syv land: Norge, Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, Sveits og Belgia. Selskapets visjon er å gi kraft til en fornybar fremtid.

Følg pressemeldinger fra Å Energi

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Å Energi på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Å Energi

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye