Fiskens farefulle vårtur
På våren kommer trekkfuglene tilbake fra varmere strøk, og vi kan se og høre et mylder av forskjellige fugler. Men visste du at på våren gjennomfører også mange fisk en lang og farlig reise?

På våren kommer trekkfuglene tilbake fra varmere strøk, og vi kan se og høre et mylder av forskjellige fugler. Men visste du at på våren gjennomfører også mange fisk en lang og farlig reise?
Unge og håpefulle skal små laks, ørret og røye svømme fra oppvekstområdene sine i elver og innsjøer til det store havet. Etter noen barndomsår i ferskvann går fisken gjennom en kroppslig forandring for å kunne tåle saltvann. Kall det gjerne fiskens pubertet om du vil – faguttrykket er smoltifisering. På sin vei til havet møter de mange hindringer.
Dette er historien om smoltens spenningsfylte vandring (ja, man kaller det vandring, selv om de strengt tatt svømmer).
Det kan være risikosport å være en ung villaks i en norsk elv. Både villaks, og faktisk også elva i seg selv, er på rødlista på grunn av menneskelige inngrep. Vannkraft, landbruk, forsuring, oppdrettsanlegg og habitatendringer (som veibygging der elva legges i rør) er de viktigste truslene. I tillegg til fiskere og naturlige predatorer, altså.
På reisen fra barndomselva må fisken passere mange forskjellige menneskeskapte utfordringer. Som demninger, roterende turbinblader, og smale, lange rør. Om fisken passerer vannkraftverket, kommer den kanskje til et jordbruksområde der det ikke er kantvegetasjon langs vassdraget. Skyggen og beskyttelsen fra busker og trær forsvinner, og vannkvaliteten i elva blir dårligere på grunn av gjødsel og sedimenter som kommer rennende rett fra jordet.
Fisken svømmer videre. Kanskje slynger elva seg gjennom et landskap med en gammel gruve som slipper kobberforurensning i vannet. Kobberforgiftning kan i ytterste konsekvens føre til døden, hvis konsentrasjonene er for høye.
Siste hindring, der det kan bli nødvendig med både hørselvern og hjelm er forbipasseringen ved containerhavna der de skal drive sprengning (ja, sprengning med dynamitt) under vann, midt i smoltens vandring til havet.
Kanskje munner elva ut i havet ved en båthavn der miljøgifter spyles urenset tilbake i vannet når båteierne har påført nytt bunnstoff og tatt vårrengjøringa før båten skal sjøsettes. Giftmengdene er så høye at de kan gi deformiteter på fiskeyngel (fiskeunger).
Om vår venn laksesmolten når helt ut i fjorden som fører ut til det åpne havet møter den kanskje en sverm av lakselus fra et titalls oppdrettsanlegg eller den lugubre fremmedarten pukkellaks som er på vei opp i barndomselva til laksesmolten.
Så, nå som denne risikofylte fiskevandringen skal starte: la oss hjelpe ved å jobbe for frie og friske innsjøer, elver og kystområder.
Nøkkelord
Kontakter
Rebecca BiongrådgiverNatur- areal- og forbruksavdelingen
Tel:942 67 965rb@naturvernforbundet.noFølg pressemeldinger fra Naturvernforbundet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Naturvernforbundet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Naturvernforbundet
Et skritt i riktig retning11.4.2025 08:08:03 CEST | Pressemelding
Flere av organisasjonene bak kampanjen for nullutslipp i oppdrett, mener det er mye bra i regjeringens forslag om en omlegging til lusekvoter. Tidsaspektet blir avgjørende.
Manglende marsjordre på klima10.4.2025 12:26:18 CEST | Pressemelding
Regjeringens klimamelding mangler marsjordren som trengs for at Norge og verden skal lykkes i klimaomstillingen, mener Naturvernforbundet.
Forventer krav om oppdrett i lukkede anlegg9.4.2025 08:10:45 CEST | Pressemelding
Torsdag legger regjeringen fram havbruksmeldingen i Bergen. Hele 20 miljø-, friluftsliv- og næringsorganisasjoner står samlet i kravet om lukkede og utslippsfrie anlegg for å løse problemene i lakseoppdrett.
Regjeringens klimamål mangler forpliktelse på hjemmebane7.4.2025 14:00:00 CEST | Kronikk
Regjeringen har droppet et forpliktende, nasjonalt delmål for hvor mye utslipp som faktisk skal kuttes i Norge. Det er et alvorlig feilgrep.
Skuffet over regjeringens klimamål3.4.2025 22:01:11 CEST | Pressemelding
Naturvernforbundet er ikke imponert over regjeringens nye klimamål og mener regjeringen har lagt ambisjonsnivået for lavt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom