Enighet med Malaysia om en økonomisk partnerskapsavtale
Norge og de andre EFTA-landene er enige om en økonomisk partnerskapsavtale med Malaysia. Målet er økt handel og samarbeid mellom landene.

– Det er svært positivt at vi er enige med Malaysia om en økonomisk partnerskapsavtale. Vi står i en usikker tid hvor internasjonal handel er under press, og denne avtalen kommer på et tidspunkt hvor det er viktigere enn noensinne å sikre flere markeder. Malaysia har et marked i sterk vekst. Avtalen vil gi nulltoll for 99 prosent av all norsk eksport til Malaysia og styrke norsk næringsliv i konkurranse med andre land som vil inn på det malaysiske markedet, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).
Det er en omfattende handelsavtale med forpliktende samarbeid om handel med varer, finansielle tjenester, telekommunikasjon, investeringer, offentlige anskaffelser, konkurranse og immaterialrettigheter.
Den vil også gjøre det mulig for norske bedrifter å delta i Malaysias omfattende anskaffelsesmarked på like vilkår som malaysiske bedrifter, fordi det – for første gang i en handelsavtale mellom EFTA-landene og et asiatisk land – er inntatt markedsadgangsforpliktelser om offentlige anskaffelser.
Avtalen inneholder også nye bestemmelser og forpliktelser om klima, miljø og arbeidstakerrettigheter.
– Vi sikrer ikke bare gunstige handelsvilkår, men forplikter oss også til en ansvarlig og bærekraftig handel, som vil gagne både næringslivet og miljøet på lang sikt, sier næringsminister Cecilie Myrseth.
Viktig for norsk næringsliv
I dag er Norges handel med Malaysia beskjeden. Avtalen legge imidlertid til rette for økt handel i med det malaysiske markedet, som er i sterk vekst.
De viktigste eksportartiklene er petroleumsprodukter, kunstgjødsel, sjømat, kjemiske produkter og maskiner.
Avtalen vil gi nulltoll for 96 prosent av norsk eksport til Malaysia etter fem år, og 99 prosent etter 10 år.
Malaysia er et viktig marked for telekommunikasjonstjenester, det er også store muligheter innen skipsfart og energi.
Fakta om handelen mellom Norge og Malaysia
- I 2023 var den totale varehandelen mellom Norge og Malaysia på rundt 7,1 milliarder.
- 2,4 milliarder av dette var eksport fra Norge, hovedsakelig sjømat, petroleumsprodukter, kjemikalier, kunstgjødsel, maskiner, nikkel og instrumenter.
- 4,7 milliarder av dette var import fra Malaysia, hovedsakelig maskiner, instrumenter og produkter av aluminium og gummi.
- Samhandelen mellom Norge og Malaysia har hatt en gjennomsnittlig årlig vekstrate på 10 prosent i import og 5 prosent i eksport de siste fem årene.
Kontakter
Pressevakt NFD
902 51 303 (ikkje SMS)
Om oss
Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) utformar ein framtidsretta nærings- og sjømatpolitikk.
Innsyn: NFDs postjournal er søkbar hos www.eInnsyn.no
Du kan følgje NFD på LinkedIn og Flickr, og regjeringa på X/Twitter og Facebook

Følg pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nærings- og fiskeridepartementet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet
Norge og Italia skal samarbeide om kritiske råvarer9.7.2025 16:55:56 CEST | Pressemelding
Næringsminister Cecilie Myrseth møtte Italias industriminister Adolfo Urso i Roma for å følge opp avtalen mellom Norge og Italia om samarbeid om kritiske råvarer.
Norge inngår stor og viktig frihandelsavtale3.7.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
I går ettermiddag ble Norge og de andre EFTA-landene enige om en ny frihandelsavtale med MERCOSUR-landene i Sør-Amerika. Energi, industrivarer, skipsfart og sjømat er blant næringene som vil få bedre markedsadgang.
Næringsministeren til Ukraine Recovery Conference (URC) i Roma1.7.2025 11:38:08 CEST | Pressemelding
9.–11. juli er næringsminister Cecilie Myrseth i Roma for blant annet å representere Norge på gjenoppbyggingskonferansen Ukraine Recovery Conference.
Nytt regelverk på plass - åpner for søknader om fiskeoppdrett på land igjen1.7.2025 08:01:00 CEST | Pressemelding
Nærings- og fiskeridepartementet har i dag fastsatt endring av laksetildelingsforskriften og akvabiosikkerhetsforskriften. Endringene innebærer en presisering av vilkår for plassering av anlegg, slik at grensen mellom hva som anses å være på land og i sjø blir tydeligere. Det innføres krav om desinfeksjon av inntaksvann for anlegg på land for å begrense risiko for spredning av smittestoff via vann.
I dag får Konkurransetilsynet et nytt verktøy for å bekjempe alvorlige konkurranseproblemer1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Markedsetterforskning er et nytt verktøy for Konkurransetilsynet, som kan bidra til bedre konkurranse. God konkurranse er viktig for at forbrukerne skal få rimelige priser og godt utvalg. Markedsetterforskning vil gjelde for alle markeder, inkludert dagligvarebransjen. Reglene om markedsetterforskning trer i kraft 1. juli.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom