Klimameldingen kan være i strid med klimaavtalen
Regjeringen legger klimaavtalen med jordbruket til grunn i den nye klimameldingen. Samtidig foreslås tiltak som kan være i strid med avtalen. En ny klimaavgift vil svekke norsk matproduksjon og gjøre det vanskeligere å nå klimamålene.

– Regjeringen viser i meldingen at klimautslippene fra norsk jordbruk er redusert med 10,5 prosent siden man startet registreringene. På tross av dette frykter vi at regjeringen vil ilegge avgift på de utslippene som ikke har avgift i dag, sier Bjørn Gimming, leder i Norges Bondelag.
Regjeringen vil blant annet fortsette arbeidet med å utvide omfanget av klimaavgiftene slik at flere utslipp prises.
– Vi frykter at dette kan innebære at regjeringen kommer til å innføre avgift på kunstgjødsel. Det vil svekke norsk matproduksjon og selvforsyning, sier Gimming.
Norges Bondelag mener at en avgift på kunstgjødsel i praksis vil si å avgiftsbelegge matproduksjon. For tre år siden fikk norske bønder kompensasjon for høy pris på gjødsel fordi regjeringen fryktet for lite matkorn i Norge. Nå vil de altså det skal bli dyrere å produsere matkorn i en verden som er minst like urolig som den gang. I tillegg har regjeringen nettopp innført mye strengere krav for husdyrgjødsel som også vil kunne påvirke matproduksjonen negativt.
Klimaavtalen må fortsatt stå fast
I 2019 inngikk landbruket en klimaavtale med regjeringen, som skulle gi næringen større forutsigbarhet og at unntakene fra klimaavgifter skulle ligge fast. I klimaavtalen står det at partene legger til grunn at avtalen gir reelle og tilstrekkelige utslippsreduksjoner.
– Klimaavtalen må ligge fast, og landbruket har de siste årene gjort mye for å redusere egne utslipp – noe som bekreftes i meldingen. Et viktig poeng for næringa ved å inngå en klimaavtale var å ha fleksibilitet. Derfor står det også i klimaavtalen at det tar tid å fase inn tiltak og at resultatene kommer sent i perioden. Hvis regjeringen nå plutselig endrer kurs, vil det få store konsekvenser for landets matproduksjon, sier Gimming.
Jordbruket godt i gang
Avtalen sier at landbruket skal kutte 5 millioner tonn CO2-ekvivalenter i perioden 2021-2030, samtidig som vi ikke skal påføres økte særavgifter. Regnskapsgruppa for klimaavtalen sin siste rapport viser at jordbruket er godt i gang med å kutte utslipp fra vår sektor. Det er også et krav om at landbruket skal være med på å bestemme hvilke tiltak som skal gjennomføres.
I den nye klimameldingen vil regjeringen likevel vurdere å innføre avgift på mineralgjødsel, noe som strider med klimaavtalen.
– En slik avgift vil gjøre det dyrere å produsere mat, og svekke både norsk matsikkerhet og eksisterende klimaarbeid. Dersom klimaavgifter innføres nå vil det sette klimaarbeidet og klimaavtalen sjakk matt, sier Gimming.
Flere gode tiltak som fungerer
I klimameldingen roses norsk landbruk blant annet fordi at utslippene som ble målt i 2023 var de laveste man har målt. Økt effektivitet har gitt lavere utslipp og mindre bruk av kunstgjødsel, i tillegg til en rekke andre utslippsreduserende tiltak.
– Vi kan kutte utslipp samtidig som vi styrker både selvforsyning, beredskap og bedrer miljøet. Det er ingen tvil om at klimaavtalen med staten er den beste måten for å oppnå disse målene. Nå må vi sikre at oppfølgingen av avtalen styrkes, ikke svekkes. Vi forventer at samarbeidet med staten kan fortsette og videreutvikles fram mot 2035, sier Gimming.
Kontakter
Guri WormdahlPressesjef
Tel:93434200guri.wormdahl@bondelaget.noBjørn GimmingLeder
Tel:41275230bjorn.gimming@bondelaget.noSigrid HjørnegårdGeneralsekretær i Norges Bondelag
Tel:97508901sigrid.hjornegard@bondelaget.noOm Norges Bondelag
Norges Bondelag arbeider for å bedre vilkårene for landbruket og synliggjøre landbrukets betydning for samfunnet. Bondelaget er partipolitisk uavhengig og den ledende organisasjonen for næringspolitikk og service i landbruket. Med over 60.000 medlemmer, om lag 500 lokallag, 14 fylkeslag, gode politiske kontakter og høy faglig kompetanse er vi en sterk organisasjon.
Følg pressemeldinger fra Norges Bondelag
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Bondelag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges Bondelag
Tid for å løfte hele landbruket14.4.2025 12:54:16 CEST | Pressemelding
- Vi er fornøyde med at inntektene i landbruket er på vei opp. Det viser at politikk virker. Men jobben er på langt nær ferdig. For å øke matproduksjonen og sikre rekrutteringen trenger vi fortsatt et løft, ikke minst for de produksjonene som henger lengst etter, sier Bjørn Gimming, leder i Norges Bondelag.
Ny standard for dyrevelferden11.4.2025 10:14:10 CEST | Pressemelding
Den nye dyrevelferdsmeldinga bygger videre på den kontinuerlige utviklingen i dyrevelferden, ledet an av husdyrnæringa selv.
Velkommen til årets Bondefrokost foran Stortinget!8.4.2025 18:01:02 CEST | Presseinvitasjon
Norges Bondelag inviterer Stortingspolitikere til vaffelfrokost og god prat i forkant av årets jordbruksforhandlinger, onsdag 9. april kl 9.
Bondens inntektsgrunnlag på plass - nå starter jobben med å løfte hele næringa8.4.2025 15:22:53 CEST | Pressemelding
Et bredt flertall på Stortinget har i dag vedtatt prinsippene for hvordan bondens inntekt skal beregnes. Norges Bondelag omtaler vedtaket som en nødvendig milepæl for framtidas matproduksjon og norsk beredskap.
Gjødselgass dreper – ulykker kan unngås2.4.2025 10:21:18 CEST | Pressemelding
Espen Hatlinghus var på vei i fjøset da han opplevde noe av det verst tenkelige. I fjøsdøra oppdaget han at over 300 av dyrene lå bevisstløs på gulvet. – Jeg har fremdeles ikke kommet over sjokket. Bildet slipper aldri tak, sier Hatlinghus.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom