Skattetrekkskonto: Næringslivets sparer 100 millioner, staten tjener 15 milliarder
Regjeringen vil fjerne kravet om skattetrekkskonto ved forskuddstrekk på lønn. Dette vil gjøre det mulig for arbeidsgivere å overføre pengene direkte til Skatteetaten, uten å måtte sette dem inn på en egen konto først. – Dette er et forenklingsforslag Regnskap Norge lenge har tatt til orde for. Vi ønsket en frivillig ordning, men har ingen vesentlige innvendinger til at ordningen gjøres pliktig, sier Rune Aale-Hansen adm. direktør i Regnskap Norge.

Fredag forrige uke la regjeringen frem et lovforslag om å avvikle den såkalte skattetrekkskontoen. Målet er at loven skal tre i kraft 1. januar 2026.
-
– Skattetrekkskonto er for alle praktiske formål et unødvendig mellomledd. Av den grunn har vi i Regnskap Norge gjennom flere år tatt til orde for at det bør tilrettelegges for fortløpende betaling av forskuddstrekk ved lønnsutbetaling. Derfor er vi glade for lovforslaget regjeringen la frem på fredag. Nå vil det bli mulig for arbeidsgivere å overføre skattetrekkpenger direkte til Skatteetaten, uten å måtte sette dem inn på en egen konto først. Dermed blir lønnsutbetaling og skatteoppgjør håndtert løpende til beste for både arbeidsgiver, arbeidstaker og myndighetene, sier Rune Aale-Hansen adm. direktør i Regnskap Norge.
Bonus for staten
-
– Våre beregninger viser for øvrig at denne forenklingen bidrar til å redusere administrative byrder for næringslivet med over 100 millioner kroner årlig. Det kommer godt med ikke minst i de urolige tidene vi nå går inn i med handelskrig og toll, sier Regnskap Norge-sjefen: – Samtidig har vi beregnet et betydelig potensial for økt avkastning til Staten i forhold til dagens ordning. Denne fordelen er ikke drøftet i høringsnotatet, men er viktig at kommer frem.
-
– Etter våre beregninger beløper renteinntekter som staten nå vil kunne få, seg til rundt 15,6 milliarder kroner årlig. Dette er vesentlige midler som også næringslivet bør bære en fordel av, ved at det på egnet måte tilbakeføres gjennom investering i nye forenklingsprosjekter eller skattevekslinger som kommer næringslivet til gode. Vi har blant annet pekt på at dette vil kunne være med på å finansiere fjerning av formuesskatt på arbeidende kapital, avslutter Aale-Hansen.
Fakta:
I dag må arbeidsgivere sette forskuddstrekket inn på en egen konto når de utbetaler lønn, og deretter betale beløpet til Skatteetaten fra skattetrekkskontoen. Betalingen skjer seks ganger i året med forfall den 15. annenhver måned.
Forslaget legger opp til at arbeidsgiver i stedet skal overføre pengene direkte til Skatteetaten, senest innen første virkedag etter at lønnen er utbetalt.
Forslaget var på høring våren 2024. Det tas sikte på at endringen trer i kraft 1. januar 2026.
Renteberegningen har utgangspunkt i antall sysselsatte og median lønn fra Statistisk sentralbyrå, lønningsdag den 15. i hver måned, skattetrekk på 30% og 2% avkastning
Kontakter
Bjørn Haakon NilsenSeniorrådgiver kommunikasjonRegnskap Norge
Tel:90627321bjorn.haakon.nilsen@regnskapnorge.noLene N. SundalskleivSeniorrådgiver kommunikasjon (i permisjon)
Tel:47314948lene@regnskapnorge.noBilder

Følg pressemeldinger fra Regnskap Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Regnskap Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Regnskap Norge
Viktig avklaring fra Finansdepartementet om utsatt bærekraftsrapportering14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Finansdepartementet sendte fredag på høring forslag om utsatt innføring av nye krav til bærekraftsrapportering. – Regnskap Norge ønsker høringsforslaget velkommen. Dette er en viktig avklaring for næringslivet og sikrer like regler for norske og europeiske bedrifter, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
Nytt aksjeeierregister: - Viktig å få på plass, men glem ikke næringslivets behov2.4.2025 08:43:14 CEST | Pressemelding
Skatteetaten og Brønnøysundregistrenes utreder etablering av et eierskapsregister for aksjer, som fikk aktualisert oppmerksomhet etter aksjekjøpene til Sindre Finnes. – Et register som til enhver tid er oppdatert, ikke bare én gang i året som i dag, har klare fordeler. Men forslagene som er lansert tar ikke hensyn til næringslivets allerede store rapporteringsbyrde, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
Viktig avklaring: Finansministeren varsler i dag mulig utsettelse av bærekraftsregelverk21.3.2025 14:15:42 CET | Pressemelding
Forleden uke overrumplet Europakommisjonen mange ved å legge frem forslag til et forenklet regelverk for bærekraftsrapportering, samtidig som det ble foreslått utsatt ikrafttredelse med to år. – Vi er derfor glade for at Finansministeren i dag bekrefter at vi i Norge vil harmonisere både regelverk og ikrafttredelse med EU, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
Kvinner dominerer regnskapsbransjen8.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Det er reell likelønn i regnskapsbransjen, viser tall Regnskap Norge serverer på kvinnedagen 8. mars. – Snittlønnen til kvinner er faktisk litt høyere enn for menn. I tillegg ser vi at kvinner har hatt sterkere lønnsvekst enn menn, og at stadig flere kvinner inntar topplederstillingene. Dette heier vi på, sier Rune Aale-Hansen. administrerende direktør i Regnskap Norge.
Næringslivet trenger stabile skatteregler7.3.2025 13:36:19 CET | Pressemelding
Regjeringen ønsker å nedsette en ny skattekommisjon. – Hvorvidt det nedsettes en kommisjon eller ikke, er ikke det avgjørende. Det næringslivet trenger er stabile og forutsigbare rammebetingelser. Det gjelder ikke minst skattepolitikken. Nå må partiene ta ansvar, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom