Varsling av trafikkontroll gjør veien farligere
Tjenester som varsler trafikkontroller, fører til at ruskjørere og fartssyndere kan leke gjemsel med politiet. Nå vil regjeringen forby denne muligheten. – Gode argumenter for et forbud, sier TØI-forsker.

Hvert år blir mer enn 600 mennesker drept eller hardt skadd i trafikken. Om lag 40 prosent av dødsulykkene skyldes ekstrem atferd og alvorlige brudd på veitrafikkloven. Det er dette vi kaller trafikkriminalitet
– Forskningen er tydelig på at det er sjansen for at det står en politipatrulje rundt neste sving som gjør at mange holder seg innenfor lovens grenser. Kontroller som varsles mister mye av effekten. Dette er unødvendig sløsing med politiets og vegvesenets ressurser og bidrar ikke til å redde liv i trafikken sier direktør i Trygg Trafikk, Jan Johansen.
Gode argumenter for et forbud
Direktøren får støtte fra forsker Rune Elvik i Transportøkonomisk institutt.
– Det er gode argumenter for et forbud. Varslingen gjør det mulig å bryte loven uten å bli straffet for dette. Vi vet at all fartsovertredelse øker ulykkesrisikoen. Slike varslinger har en kortvarig og lokal effekt. Altså at man forholder seg til fartsgrensene der hvor kontrollen er, men ikke nødvendigvis rett i etterkant hvor det ikke er varslet noen kontroll, sier Elvik.
Elvik er tydelig på at varslinger kan få negative følger.
– Dette kan i ytterste konsekvens få negative følger for trafikksikkerheten hvis tjenesten er tilnærmet 100 prosent pålitelig og mange nok bruker den. Når vi jobber for å redusere antall drepte og hardt skadde, er ikke varsling av trafikkontroller steg i riktig retning, fortsetter Elvik.
Varslingen rammer folk flest
Trygg Trafikk er redd varslingen går ut over trafikanter som faktisk følger lover og regler.
– Ruskjørere og fartssyndere må miste muligheten til å leke gjemsel med politiet på norske veier. Folk flest trenger ikke løsninger som varsler om kontroller. Men de som bevisst utnytter muligheten, bryter loven og slipper unna politiet, er en fare for oss andre. Det er ikke akseptabelt. Verktøyet kan også brukes av andre kriminelle for å utnytte informasjon om hvor politiet befinner seg. Derfor er det helt på sin plass med et forbud mot varsling av trafikkontroller, sier Johansen.
Ikke forbud mot varsling av dyr
Forbudet skal ikke gjelde varsling av fartsgrenser, fotobokser, dyr i veien og andre farlige situasjoner i trafikken. Også internasjonale leverandører som Google og Apple vil måtte tilpasse sine tjenester i det norske markedet.
– Det blir påstått at regjeringen skal forby selskapene i seg selv, og det stemmer heller ikke. Det er kun funksjonen som varsler trafikkontroller, som blir rammet. Hindringer i veibanen, fotobokser og dyr i området kan man fortsatt varsle om, sier Johansen.
Nøkkelord
Kontakter
Christoffer Solstad SteenPressesjef
Tel:91888799steen@tryggtrafikk.noJan JohansenDirektør
Tel:905 98 730jjohansen@tryggtrafikk.noFølg pressemeldinger fra Trygg Trafikk
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Trygg Trafikk på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Trygg Trafikk
Seks trafikanter mistet livet i mars1.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Tre måneder ut i 2025 har 16 personer omkommet i trafikken. Det er en nedgang fra i fjor, da 20 personer omkom i samme periode.
Pass deg for grusen26.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Nå ruller mange unge myke trafikanter ut fra «vinteropplag», forventningsfulle og ivrige på to hjul.
Endelig parkeres gamle farlige russebusser5.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Regjeringen vil forby at russ bruker busser med sidestilte seter og ståplasser under kjøring. – Dette er en viktig innstramming som vil føre til en tryggere russetid, mener Trygg Trafikk.
To personer mistet livet i februar-trafikken3.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
I februar omkom to personer i trafikken. Så langt i år har sju personer mistet livet. Det er like mange som på samme tid i fjor.
Derfor skal du ikke skru av sikkerhetssystemer i bilen din19.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Nyere biler har ulike sikkerhetssystemer, og noen sjåfører kan være fristet til å skru av dette der det er mulig. – Det er i så fall en veldig dårlig ide, mener Trygg Trafikk.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom