Johan H. Andresen sto bak politisk tegneserie!

Del

Denne boken avslører noe som trolig vil vekke berettiget oppsikt, nemlig at manuset til tegneserien «Fritt» blir skrevet av finansmannen og filantropen Johan H. Andresen.

En opplysning som stiller de satiriske sleivsparkene til navngitte politikere i et helt nytt lys.

   – Jeg er på fornavn med glassmaneter med mer ryggrad i denne saken enn mange politikere, uttaler Johan H. i en kommentar til en stripe om nivået på Norges støtte til Ukraina.

Johan H. Andresen står bak politisk tegneserie!
Johan H. Andresen står bak politisk tegneserie! Oda Hveem

«Fritt» har siden 2020 gått i tegneseriebladet «Rutetid», der manusforfatteren bare ble omtalt som «AHJ». Hvis nordmenn hadde vært en smule mer skarpsindige, så kunne de snudd på initialene og skjønt at «Anders H. Johansen» i virkeligheten er Johan H. Andresen. Serien er tegnet av Bjørnar K. Meisler og fargelagt av Trine Lise Normann. Tegneserien har også hatt gjestespill i flere aviser.

Politisk satire

Politisk satire i tegneserieform forekommer omtrent like ofte i Norge som livskraftige ulvestammer i Senterpartikommuner. «Fritt» retter på denne mangelen! For Slappnes er slett ikke en Senterpartikommune; der er det partiet Fritt – et distriktspolitisk hallingkast med helskru – som regjerer.

Her skjer like sprø ting som i rikspolitikken, for eksempel at grisen Gunnar går fra å være kjøttvekt på listene til å få fast plass i kommunestyret, at det innføres båndtvang for katter, eller at kombinasjonen «lynsjakk og isfiske» foreslås som OL-gren.

   – Hvorfor gjør man noe i det hele tatt? Altså, hvorfor gjør man noe som ikke er påkrevd, ei heller forventet, som ikke er nødvendig for å tjene til livets opphold, som bare er et innfall? Man, og i dette tilfelle, jeg, gjør det fordi det er gøy. Fordi det gir meg rom for kreativitet og galskap jeg ellers ikke får utløp for, uttaler Johan om hvorfor han har laget tegneserie, og nå altså tegneseriebok.

Tegneren var uvitende

Seriens tegner, Bjørnar Meisler har – til nå – alene vært tegneseriens ansikt utad.

– Det tok lengre tid enn jeg i starten hadde sett for meg, før AHJ kunne avsløre sin identitet, og det må sies at det ikke var bare bare å skulle fronte tegneseriens innhold alene. Vi snakker tross alt om både betente og snodige temaer som båndtvang for katter, jakt i romjula, eldres rett til seksuell tilfredsstillelse, rusreform og dyrking av marihuana til medisinsk bruk, abborragu, og mindre rev på skolematen, sier Meisler.

Han fikk tegneoppdraget for over fem år siden, og i starten tenkte han ikke så mye over hvem som var den hemmelige manusforfatteren.

– Etter, tja, et par måneders tid kanskje, kom det en mail fra manusforfatteren personlig - Johan H. Andresen. Jeg husker at jeg leste mailen flere ganger, mildt sagt overrasket, og at jeg i min forfjamselse gikk ned til flytebrygga for å ause båten, selv om det ikke hadde regna, mimrer Meisler.
Som legger til at gleden over oppdraget var stor, så han tenkte at an kjørte på så lenge det varte. 

Et team som har drodlet sammen

– I de flere år har det vært hyppig mailutveksling mellom meg som tegner, manusforfatter Johan, fargelegger Trine Lise, og redaktørene Tormod og Tonje, og for meg har det vært svært lærerikt og artig å få tegne til disse manusene, og samarbeide med så proffe folk. Og nå kommer heldigvis Johan ut av skrivehula si, og får stå til ansvar for alt dette! Men så, innimellom alt som man kan flire av og klø seg i hodet over - en alvorlig og tydelig stemme i forhold til å gi støtte til Ukraina. Akkurat de stripene, er jeg spesielt stolt av å ha fått lov til å være med på å mane fram, understreker Meisler.

Denne boken samler alt av «Fritt» som er laget så langt, men nye striper vil blir å finne i tegneseriebladet «Lunch».

   – Jo mer surrealistisk og uforutsigbar fremtiden blir, sier Johan, – jo viktigere blir selvironi og galgenhumor. Det er ikke uten grunn at jeg i tider som disse søker tilbake til min favorittbok, «Catch-22» av Joseph Heller. Anbefales!

Alle Johans inntekter fra salget av boken, går til organisasjonen «Fritt Ukraina».

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Johan H. Andresen
Johan H. Andresen
Oda Hveem
Last ned bilde
Omslag
Omslag
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Bonnier Norsk Forlag

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Bonnier Norsk Forlag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Bonnier Norsk Forlag

En bok om bordtennis. Og om alt det andre.9.5.2025 11:53:46 CEST | Pressemelding

Etter førti år uten racket står Øystein Lie igjen på den andre siden av bordet – denne gangen med dypere pust, artrose og et behov for å forstå hva som gikk tapt underveis. Bordtennisdagbøkene er en underfundig fortelling om å vende tilbake til noe man aldri helt forlot, om underskrudde baller og overstyrte liv. Gjennom turneringer, tap og sporadiske triumfer vikles et liv ut – fylt av minner, skam, kjærlighet og en far som blir stadig sykere. Med varm humor skriver Lie fram et portrett av en mann som forsøker å spille seg fri fra både fortid og forestillinger. Dette er en bok om bordtennis. Og om alt det andre. Øystein Lie bor på Frosta. Han debuterte med romanen Løp (2014), og har blant annet skrevet boka Skjerpings om Olaf Tufte (2021) og Tronds Hjem - en fortelling på innsiden av Nidaros Sosialdemokratisk Forum (2023). Bordtennisdagbøkene lanseres 9. mai. Ta kontakt for et anmeldereksemplar eller intervju.

Birgitte Larsen bokdebuterer!8.5.2025 12:10:50 CEST | Pressemelding

To kolleger får øynene opp for hverandre når de møtes som klimaaktivister. En kommunikasjonsrådgiver mister synet, men utvikler en sjette sans. En fortvilet mor på familieferie må reddes fra en eksistensiell tvil som overskygger alt. Som i en ny jord er en samling uforutsigbare noveller om mennesker som sliter med tilværelsen, men som er villige til å gi virkeligheten en siste sjanse. Novellene beveger seg mellom det dagligdagse og det mirakuløse, det håpløse og det poetiske, og handler om kjærlighet, ensomhet, himmellegemer og lengselen etter noe helt, helt annet. – Selve idéen til boka er en videreutvikling av en romanidé jeg jobbet med da jeg gikk på Skrivekunstakademiet, forteller Birgitte Larsen. – Jeg var gravid da, og syntes det var problematisk å skulle sette barn til en verden som føltes så slitt og utrygg, og jeg ville skrive om en gruppe gravide kvinner som evakuerte inn i fjellet for å føde barna sine i en grotte hvor de skulle skape en ny verden fra scratch. Idéen til Som

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye