En tid for satsing på landbruk og mat
Når landets forsvar og beredskap nå skal styrkes, må matforsyningen og matsikkerheten være en integrert del av vår beredskap. Dette er bare mulig hvis matproduksjon er et attraktivt område å jobbe og investere i.

At norske bønder blir færre og gjennomsnittsalderen øker er ikke det beste utgangspunktet for innovasjon og økt bruk av ny teknologi. Derfor er det ekstra viktig å gjøre det attraktivt for yngre mennesker å satse på en karriere innen landbruk og matproduksjon. Vi har likevel noen viktige forutsetninger for å lykkes med dette i Norge. Utdanningsnivået er høyt, og vi er langt fremme på områder som digitalisering og IT-infrastruktur. Dette er viktig når stadig flere tar i bruk roboter og annen avansert teknologi i både plante- og husdyrproduksjon.
Utdannelse innen landbruk og mat gir gode jobbmuligheter
Utviklingen krever solid og oppdatert kunnskap i alle ledd i matens verdikjede. Derfor er det bekymringsfullt at søknaden til høyere utdanning innen landbruk og mat er avtakende. Dette til tross for at utsiktene til en spennende og sikker jobb etter endte studier er svært gode. NHOs Ung-undersøkelse i 2024 viser at en trygg jobb som man trives i er svært viktig for dagens unge.
Norge bør se til EU
Den 19. februar i år la Europakommisjonen frem sin visjon for landbruk og mat frem mot 2040. Pandemi, krig og nye handelshindringer har gjort matsikkerhet svært viktig. Dessuten er det flere utfordringer i EUs landbrukssektor som må tas tak i. Eksempelvis er bare 12 prosent av EUs bønder under 40 år, og inntekten for de som jobber i landbruket er bare 60 prosent av det andre arbeidstakere tjener. Misnøyen er ved flere anledninger kommet tydelig til uttrykk ved bonde-demonstrasjoner i flere Europeiske byer.
Så, hva vil EU gjøre for å gjøre landbruk og matsektoren mer attraktiv? Listen over tiltak er omfattende, men her er noen viktige punkter:
- Tydeliggjøre landbrukets betydning: Gjøre det klart hvor viktig landbruk og mat er for samfunnets beredskap i urolige tider.
- Øke konkurranseevnen: Gjøre sektoren mer konkurransedyktig og attraktiv som karrierevei.
- Bærekraftig vekst og innovasjon: Satse på bærekraftig vekst, innovasjon og sosial trygghet.
- Forenkle regelverk og byråkrati: Gjøre det enklere å drive med landbruk.
- Ny teknologi: Satse på innovasjon og offensiv bruk av ny teknologi.
- Supplerende inntektskilder: Utvikle nye inntektskilder som eksempelvis økosystem-tjenester.
- Husdyr: Husdyr vil fortsatt være en viktig del av EUs landbruk.
Selv om EUs landbrukspolitikk ikke er en del av EØS-avtalen, er mye av dette relevant for Norge også. Vi har de samme ytre truslene som pandemi, krig og handelshindringer. Andelen norske bønder over 40 år er nesten lik den i EU, og lønnsnivået i landbruket er lavere enn i resten av samfunnet.
Norske myndigheter bør la seg inspirere av Europakommisjonens visjonsdokument, og både satse på og sterkere synliggjøre betydningen av norsk matproduksjon med utgangspunkt i våre lokale ressurser. Mat må vi ha, også i urolige tider!
Kontakter
Dag Inge VågeProdekan for utdanning ved Fakultet for biovitenskapNMBU / Fakultet for biovitenskap
Tel:67232703Tel:99324993daginge.vage@nmbu.noGro SteineDekanNMBU / Fakultet for biovitenskap
Tel:93480798gro.steine@nmbu.noOm oss
NMBU har studier og forskning som møter de store globale spørsmålene om miljø, bærekraftig utvikling, bedre folke- og dyrehelse, klimautfordringer, fornybare energikilder, matproduksjon og areal- og ressursforvaltning.
Følg pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Ny forskning fra NMBU: Probiotiske bakterier kan forbedre fiskehelsen i norsk lakseoppdrett1.4.2025 13:25:06 CEST | Pressemelding
Marius Steen Dobloug har i sitt doktorgradsarbeid vist at forebyggende behandling med et utvalg av probiotiske aliivibrio-bakterier kan bidra til forebygging mot biologiske utfordringer som har plaget oppdrettsnæringen i mange år.
Tre nye år til forskningssenter som utvikler løsninger for gjenbruk av masser31.3.2025 18:23:50 CEST | Pressemelding
Forskningsrådet har bevilget midler til tre nye år for SFI earthresQue. Støtten gir senteret mulighet til å utvikle nye løsninger for sirkulær håndtering og gjenbruk av jord, byggematerialer og andre overskuddsmasser.
Har norske melkekyr det godt?21.3.2025 10:43:26 CET | Pressemelding
For å vurdere om det er god dyrevelferd i norske melkekubesetninger er ikke data fra TINE sin Dyrevelferdsindikator nok, viser en ny forskning fra NMBU. – Vi kommer ikke unna at vi må besøke dyrene, sier doktorgradskandidat Conor Barry.
– Grunnforskning er avgjørende for å løse rotproblemene i oppdrettsnæringa27.2.2025 10:06:07 CET | Pressemelding
Et nytt, langsiktig grunnforskningsprosjekt skal løse problemet med hudsår hos oppdrettslaks ved å komme til bunns i hvorfor sårene ikke leges.
Over halvparten av norske grunnskuleelevar har for lite uteområde på skulen19.2.2025 08:00:26 CET | Pressemelding
Ein ny rapport viser at 39 prosent av norske grunnskular har for liten skulegard. I byar er det berre 13 prosent som oppfyller minimumsnorma.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom