Slik sikrer du god overvannshåndtering i småhusområder
En ny veileder fra SINTEF beskriver valg og drift av overvannsløsninger i boligstrøk. Den kan også brukes av personer uten fagbakgrunn.

Bygg og infrastruktur må tåle større klimapåkjenninger enn før. Mer regn gir både fuktpåkjenninger på bygg og økt fare for flom og skred. Det krever bedre planlegging og bedre løsninger.
En del av løsningen er lokal overvannshåndtering. Blågrønne løsninger, også kalt naturbaserte løsninger, handler om å bruke naturens prosesser for å håndtere regn og overvann på overflaten og å la vannet være en ressurs i landskapet sammen med vegetasjon.
Må planlegges tidlig
Den nye veilederen tar opp de mest relevante metodene for lokal overvannshåndtering i småhusområder, og viser hvordan man går fram for å planlegge, velge og drifte slike løsninger.
– Klimatilpasning er en viktig del av boligutviklingen, og gode overvannsløsninger må inn tidlig i planleggingen. Denne veilederen gir bransjen et verdifullt verktøy for å ta bedre beslutninger og finne praktiske løsninger, sier teknisk sjef Snorre Bjørkum i Norgeshus, som har vært med i prosjektet.
Veilederen henvender seg til entreprenører, boligutviklere og -produsenter. Den fungerer som en håndbok for personer som ikke nødvendigvis har fagbakgrunn innen VA, og gir råd for valg og implementering av løsninger som er tilpasset målgruppen.
Lett å få oversikt
– Overvannsløsninger må alltid dimensjoneres av fagpersonell, grunnet faren for skade på boliger og infrastruktur. Som et minimumskrav må fagpersonell kvalitetssikre dimensjoneringen, understreker forretningsutvikler Stian Bruaset i SINTEF.
For å gjøre veilederen praktisk anvendelig, er det tekniske aspektet lagt på et nivå som gjør det lett å få oversikt over de ulike metodenes fordeler, ulemper, kvaliteter og funksjon.
Veilederen er utarbeidet i innovasjonsprosjektet "Verktøykasse for klimatilpasning av boliger", som ledes av Norgeshus. I prosjektet er det utviklet ulike verktøy for klimatilpasning av boliger og uteområder.
– Forskningsprosjektet vi har hatt med SINTEF og gode partnere fra bransjen, har gitt oss verdifull innsikt. Dette vil bidra til at vi bygger mer bærekraftige og robuste boliger for fremtiden, sier Bjørkum.
Du finner veilederen her: Etablering av lokale overvannsløsninger i småhusområder
Kontakter
Stian BruasetForsker
Tel:455 14 902stian.bruaset@sintef.noKathrine NitterSenior kommunikasjonsrådgiverSINTEF Community
Tel:+47 932 00 559kathrine.nitter@sintef.noBilder


Om oss
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Norsk teknologi sørger for japansk klimagevinster27.6.2025 11:22:24 CEST | Pressemelding
Ti millioner CO₂-varmepumper til varmtvann solgt – miljøseier med norske røtter
Sanntidsdata er nødvendig for å utvikle fremtidens smarte bygg24.6.2025 09:35:32 CEST | Pressemelding
Tilgang til sanntidsdata er avgjørende for å få bygninger som er både energieffektive, smarte og fleksible.
SINTEF får nøkkelrolle i to nye forskningssentre for fremtidens transport19.6.2025 14:09:54 CEST | Pressemelding
Sjefforsker Marianne Ryghaug i SINTEF skal lede forskningssenteret TRACE som skal utvikle kunnskap og løsninger for et transportsystem som tar hensyn til natur, miljø og arealbruk.
Regjeringen styrker Norges infrastruktur for kvanteforskning19.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
NorFab tildeles 35 millioner kroner for å sørge for at Norge henger med i det internasjonale kunnskapskappløpet om kvanteteknologi.
Nytt AI-verktøy skal forutsi risiko for klimarelaterte byggskader18.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Et nytt forskningsprosjekt ledet av Wenn Property og SINTEF skal utvikle et AI-verktøy som analyserer risiko for byggskader og foreslår forebyggende tiltak.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom