Gjødselgass dreper – ulykker kan unngås
Espen Hatlinghus var på vei i fjøset da han opplevde noe av det verst tenkelige. I fjøsdøra oppdaget han at over 300 av dyrene lå bevisstløs på gulvet. – Jeg har fremdeles ikke kommet over sjokket. Bildet slipper aldri tak, sier Hatlinghus.

Et titalls av Hatlinghus dyr måtte bøte med livet som følge av hendelsen. Gjødselgass er en blanding av flere gasser som frigjøres ved håndtering av gjødsel og kan gi livsvarige skader, både for mennesker og dyr. Hør hele Historien til Espen Hatlinghus og temaet i Landbrukspodden.
En ny undersøkelse fra St. Olavs Hospital og Ruralis viser at én av fem gårder med bløtgjødsel har opplevd ulykker eller nestenulykker med gjødselgass.
– Dette er første gang på mange år at slike ulykker kartlegges i Norge, og tallene viser at problemet er større enn vi har trodd, sier Ellen Kristina Baclayon Johansen, ved St. Olavs Hospital som har skrevet en masteroppgave og kartlagt bønders eksponering for luftbårne forurensninger i fjøs.
Nestleder i Norges Bondelag, Bodhild Fjelltveit, kjenner godt til problematikken rundt gjødselgass, og er svært glad for at det nå er gjort ny forskning rundt temaet.
– Vi ser det er et stort behov for økt kunnskap og ikke minst bevissthet rundt hvordan gjødsel skal håndteres. Gjødselgass kan være livsfarlig, og det er viktig at alle som jobber med den, vet hvordan de skal håndtere og arbeidet med gjødsel på en trygg måte, sier hun.
Mange utsatt for gjødselgass
De fleste menneskene som blir utsatt for gjødselgass, kommer fra det uten alvorlige skader. Likevel kan det være små marginer mellom en skrekkopplevelse og en tragedie, både for mennesker og dyr. Dessverre har også bønder mistet livet i slike ulykker, men noe sikre tall for dette har man ikke.
Dette viser tall fra undersøkelsen:
- 1 578 personer har fått symptomer etter eksponering for gjødselgass.
- 106 av disse har besvimt, og 52 har fått varige skader.
- Det dør omtrent 260 dyr årlig på grunn av gjødselgass.
Erfaring er ingen garanti
– Mange av ulykkene skjer under omrøring, pumping eller flytting av bløtgjødsel – særlig når ventilasjonen er dårlig eller situasjonen er stressende. Dette kan skje hvem som helst, også de mest erfarne bøndene. Håndteringen av gjødsel kan ha foregått uten ulykker i mange år, men når det først skjer kan det få store konsekvenser. - Dette viser at vi må ta tiltakene på alvor. Nå har vi konkrete tall som viser hvor farlig gjødselgass kan være, og målet er null skader og dødsfall i landbruket, også gjødselrelaterte, sier Fjelltveit.
Hvordan unngå ulykker?
Bøndene selv peker på flere tiltak som kan gjøre arbeidet tryggere:
- Mer ventilasjon i gjødsellager og fjøs.
- Bedre opplæring i håndtering av gjødselgass.
- Dele erfaringer slik at flere blir bevisste på risikoen.
- Systematisk bruk av gassmålere.
Videre prosess i gjødselgassprosjektet
Prosjektet vil nå jobbe videre med å spre kunnskapen og komme med klare anbefalinger for tryggere arbeid med gjødsel. Prosjektet er finansiert av Landbruksdirektoratet og er et samarbeid mellom St. Olavs Hospital, Norges Bondelag, Stiftelsen Norsk Mat, Norsk Landbruksrådgivning (NLR), NORSØK, Mattilsynet og RURALIS.
For mer informasjon, besøk Norges Bondelags hjemmesider.
Kontakter
Guri WormdahlPressesjef
Tel:93434200guri.wormdahl@bondelaget.noBodhild Fjelltveit1. nestleder Norges Bondelag
Tel:90985932bodhild.fjelltveit@bondelaget.noKevin Karlsen NordnesKommunikasjonsrådgiver
Tel:48438886kevin.karlsen.nordnes@bondelaget.noOm Norges Bondelag
Norges Bondelag arbeider for å bedre vilkårene for landbruket og synliggjøre landbrukets betydning for samfunnet. Bondelaget er partipolitisk uavhengig og den ledende organisasjonen for næringspolitikk og service i landbruket. Med over 60.000 medlemmer, om lag 500 lokallag, 14 fylkeslag, gode politiske kontakter og høy faglig kompetanse er vi en sterk organisasjon.
Følg pressemeldinger fra Norges Bondelag
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Bondelag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges Bondelag
Tid for å løfte hele landbruket14.4.2025 12:54:16 CEST | Pressemelding
- Vi er fornøyde med at inntektene i landbruket er på vei opp. Det viser at politikk virker. Men jobben er på langt nær ferdig. For å øke matproduksjonen og sikre rekrutteringen trenger vi fortsatt et løft, ikke minst for de produksjonene som henger lengst etter, sier Bjørn Gimming, leder i Norges Bondelag.
Ny standard for dyrevelferden11.4.2025 10:14:10 CEST | Pressemelding
Den nye dyrevelferdsmeldinga bygger videre på den kontinuerlige utviklingen i dyrevelferden, ledet an av husdyrnæringa selv.
Klimameldingen kan være i strid med klimaavtalen10.4.2025 15:08:11 CEST | Pressemelding
Regjeringen legger klimaavtalen med jordbruket til grunn i den nye klimameldingen. Samtidig foreslås tiltak som kan være i strid med avtalen. En ny klimaavgift vil svekke norsk matproduksjon og gjøre det vanskeligere å nå klimamålene.
Velkommen til årets Bondefrokost foran Stortinget!8.4.2025 18:01:02 CEST | Presseinvitasjon
Norges Bondelag inviterer Stortingspolitikere til vaffelfrokost og god prat i forkant av årets jordbruksforhandlinger, onsdag 9. april kl 9.
Bondens inntektsgrunnlag på plass - nå starter jobben med å løfte hele næringa8.4.2025 15:22:53 CEST | Pressemelding
Et bredt flertall på Stortinget har i dag vedtatt prinsippene for hvordan bondens inntekt skal beregnes. Norges Bondelag omtaler vedtaket som en nødvendig milepæl for framtidas matproduksjon og norsk beredskap.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom