Forbudt tvillingkjøring kan gi millionregning
Forbudet mot flere personer på samme elsparkesykkel brytes av mange, ifølge forsikringsselskapet If. Skjer en alvorlig ulykke kan du som fører kreves for millionbeløp.

Forsikringsselskapet If er bekymret over at mange ikke har satt seg godt nok inn i reglene for elsparkesykkel.
Statens vegvesen har detaljerte regler både for tekniske spesifikasjoner kjøretøyet skal ha og hvordan elsparkesykkelen skal brukes etter trafikkreglene.
– Brudd på reglene får konsekvenser for trafikksikkerheten. Ikke bare for elsparkesyklistene, men også for alle andre trafikanter. Å følge trafikkreglene er skadeforebygging for oss alle, sier Kenneth Havrevoll. Han er spesialist på elsparkesykler i If.
Han tror heller ikke mange er klar over den store økonomiske risikoen folk tar ved å bryte reglene. Regelbrudd og en ulykke kan gjøre deg til gjeldsslave for livet. En litt høy fortauskant kan være nok for å skade hodet alvorlig.
Hasardiøs kjøring
Havrevoll ser i sommerhalvåret nesten daglig to personer som kjører på samme elsparkesykkel, noe som er strengt forbudt. Ofte skjer nærmest vilkårlige bytter mellom ulike roller i trafikken. Det skaper forvirring for gående, syklende og bilister. Hensynsløs kjøring på fortau og i gågater skaper også farlige situasjoner, understreker eksperten på elsparkesykler.
– Det har dessverre vært en del alvorlige personskadesaker på elsparkesykkel, sier Havrevoll.
– Elsparkesykkeler er ikke laget for å være to personer på. Da blir de ustabile og vanskelige å håndtere, og risikoen for ulykker øker. Trafikkregelen om bare én på sykkelen er der av en grunn. Vi opplever derfor mange personskader med brudd på armer og bein, men også alvorlige hodeskader, sier han.
Du må ta regningen
Både fører og passasjer kan risikere at erstatningen fra forsikringen enten blir mindre eller avslått, selv med den lovpålagte ansvarsforsikringen for elsparkesykler.
– Årsaken er at begge har plikt på seg til å være kjent med regelverket som bare tillater en person på elsparkesykkelen. Plikten er likevel størst på den som er fører av elsparkesykkelen, sier Havrevoll.
Dersom bare din passasjer blir skadet, og du som fører kommer uskadet fra uhellet, kan du som ansvarlig fører risikere at forsikringselskapet først erstatter skadene på passasjerer, og deretter krever tilbake erstatningsutbetalingen fra deg som ansvarlig fører.
– I alvorlige personskadesaker kan det dreie seg om millioner av kroner, sier Havrevoll.
Han undertreker at forsikringsselskapene behandler alle saker individuelt.
Utleiekrav er de samme
– De samme reglene gjelder om du leie elsparkesykkel. Du kan risikere at erstatningen du trodde at du hadde krav på blir avkortet eller avslått. I tillegg kan du som ansvarlig fører få et krav om å betale tilbake penger som forsikringsselskapet må utbetale på grunn av ulykken som du er ansvarlig for. Dette kan koste deg dyrt, sier Kenneth Havrevoll i If.
Lovpålagt forsikringsplikt
Siden 1. januar 2023 må alle privateide elsparkesykler, ståbrett og lignende ha lovpålagt ansvarsforsikring for motorvogn, på lik linje med biler, busser og traktorer. Det har Samferdselsdepartementet bestemt. Uleiesparkesykler fikk påbud om ansvarsforsikring fra 1. september 2022.
Det var sommeren 2022 elsparkesykler ble omklassifisert til liten elektrisk motorvogn av samferdelsmyndighetene.
Nyttige faktaressurser
- Tekniske krav til elsparkesykler - Statens vegvesen: https://www.vegvesen.no/trafikkinformasjon/trafikksikkerhet/sikker-pa-elsparkesykkel/tekniske-krav/
- Trafikkregler for elsparkesykler - Statens vegvesen: https://www.vegvesen.no/trafikkinformasjon/trafikksikkerhet/sikker-pa-elsparkesykkel/trafikkregler/
- Lovpålagt forsikringsplikt - Trafikkforsikringsforeningen: https://www.tff.no/tema/Forsikring-kjop-salg-avregistrering/elsparkesykler-og-forsikring/
- Tips om bruk av elsparkesykler - Samferdselsdepartementet: https://www.regjeringen.no/no/tema/transport-og-kommunikasjon/veg_og_vegtrafikk/faktaartikler-vei-og-ts/noen-tips-om-bruk-av-elsparkesykler/id2672989/
Nøkkelord
Kontakter
Sigmund Clementzpressesjef Norge / Head of Press Norway
Tel:+47 982 49 805sigmund.clementz@if.noBilder


Om If
If forsikrer alt som betyr noe i livet: mennesker, dyr, boliger, biler og mye mer. Vi hjelper også bedrifter slik at de kan fungere som normalt selv om de skulle få en skade. Takket være våre 7 900 dyktige medarbeidere kan 3,7 millioner kunder i Norden og Baltikum føle seg trygge på at de vil få den hjelpen de trenger - hvis noe skulle skje.
Følg pressemeldinger fra If
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra If på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra If
If: Bunadforsikring er trolig unødvendig14.5.2025 07:38:04 CEST | Pressemelding
Innboforsikringen og reiseforsikringen dekker allerede mye av skaderisikoen for deg som bunadeier. Så sant du ikke er redd for å få pølseketsjup og softis på bunaden.
Nordmenn er på stresstoppen i Norden5.5.2025 07:36:14 CEST | Pressemelding
86 prosent av nordmenn har opplevd negativt stress. Av disse har nesten halvparten lidd under langvarig stress. Det viser en ny nordisk helserapport fra If.
Undersøkelse: Småbedriftene er dårlig rustet mot cybertrusler24.4.2025 07:32:16 CEST | Pressemelding
32 prosent av norske småbedrifter ser på cyberangrep som en av de største truslene mot seg. Likevel har 37 prosent ikke styrket IT-sikkerheten de siste to år.
Hyttefolk kommer til innbrudd og vannskader i påsken10.4.2025 07:33:30 CEST | Pressemelding
Ødeleggelser fra frost og innbruddd er det første som møter mange på hytta i påsken, ifølge forsikringsselskapet If.
Ny kartlegging av hvor godt kommuner er rustet for ekstremvær24.3.2025 08:03:17 CET | Pressemelding
Alle norske kommuner får nå nye spørsmål om hvor rustet de er til å takle ekstreme værhendelser og klimarisiko. Det er fjerde gang CICERO Senter for klimaforskning og forsikringsselskapet If gjennomfører kartleggingen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom