Lanserer bildeordbok på romanes
I forbindelse med den internasjonale romdagen 8. april lanserer Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO) ved OsloMet den digitale bildeordboken Bildetema på romanes. Romanes er romenes morsmål og har status som nasjonalt minoritetsspråk i Norge. Bildeordboka blir en av svært få skriftlige ressurser på romanes.

– Bildetema er en digital bildeordbok med lyd som er gratis og fritt tilgjengelig for alle. Til nå finnes Bildetema på 26 ulike språk. Vi er veldig glade for at den blir tilgjengelig også på romanes, forteller Line-Marie Holum som leder arbeidet med bildeordboken hos NAFO.
Nasjonal minoritet og nasjonalt minoritetsspråk
Romene er en av fem nasjonale minoriteter i Norge. De nasjonale minoritetene har en lang tilknytning til landet og har bidratt til å forme den nasjonale kulturen. Norske myndigheter har gjennom Europarådets rammekonvensjon for nasjonale minoriteter forpliktet seg til å arbeide for at de nasjonale minoritetene kan bevare sin tradisjon, religion, kultur og språk.
Romanes er som nasjonalt minoritetsspråk vernet gjennom språkloven som trådte i kraft i 2022. Alle offentlige institusjoner, inkludert skoler, er pålagt et særskilt ansvar for å fremme og bevare det romske språket.
Viktig for romsk identitet
Romene har klart å bevare sitt språk på tross av langvarig undertrykkelse og marginalisering. De fleste voksne romer behersker både romanes og norsk, men hjemme snakker familiene stort sett bare romanes.
– Vi synes det er viktig å fremme, bevare og utvikle romanes som språk. Det er en rettighet man har som nasjonal minoritet, og språket er ekstremt viktig for romsk identitet, forteller Balder Hasvoll som er rådgiver for organisasjonen Romano kher.
Romano kher er et romsk kultur- og ressurssenter som ble opprettet i 2018 som en del av den statlige oppreisningen til romene.
Romanes er et hovedsakelig muntlig språk, og i Norge finnes det få skriftlige ressurser på språket. En gruppe fra Romano kher har hatt hovedansvaret for oversettelsene i Bildetema med bistand fra lingvisten Rolf Theil og det svenske språkrådet. Lyden i Bildetema på romanes er lest inn av Angel Jansen.
Gir trygghet i møte med skolen
Oversettelsen av Bildetema til romanes ble finansiert av Utdanningsdirektoratet etter et initiativ fra Skolelostjenesten. Skolelostjenesten har funnet oversetterne og lydinnleserne som har jobbet med prosjektet.
Skolelostjenesten er en ekstraressurs for romske elever i møte med skolen. I Skolelostjenesten arbeider både mediatorer med romsk bakgrunn som kan snakke romanes og lærere med kunnskap om romsk levevis.
– En ressurs som Bildetema kan gi en viktig trygghet i forbindelse med skolestart. Da kan elevene på en enkel måte lære seg noen viktige ord på norsk, som for eksempel bok, blyant og klasserom. Begrepslæring med bildestøtte kan være en god metode for å lære et nytt språk, forteller Solbjørg Mikkelsen som er koordinator for Skolelostjenesten.
– Lærere kan også lære seg noen ord på romanes. Dette kan bidra til å bygge tillit, skape trygghet og bryte noen barrierer. Å begynne på skolen er en stor overgang for alle barn, og for barn med romsk bakgrunn kan denne overgangen bli ekstra stor siden det er så få romer som går i barnehagen, fortsetter Mikkelsen.
En brobygger mellom elever og skolen
Bildeordboken kan bidra til at flere skoleelever lærer mer om romene og deres språk. Til tross for at læreplanverket sier at alle elever skal ha kunnskap om nasjonale minoriteter, peker Hasvoll på at det er behov for mer kunnskap i skolen.
– Norske skoleelever lærer veldig lite om romer, forteller Hasvoll.
– Det er en viktig anerkjennelse for romene at deres språk også blir inkludert. Da kan også de andre elevene i klassen bli nysgjerrige på romanes, forteller Mikkelsen.
– Erfaringen vår er at barna synes det er veldig gøy hvis deres språk er representert i skolen eller barnehagen. Barna blir stolte når de får vise fram sitt språk, forteller Hasvoll.
– Bildeordboken kan være en brobygger og et konkret verktøy for å lette overgangen til skolen, samtidig som det gir en viktig kulturell anerkjennelse for romene, avslutter Mikkelsen.
Nøkkelord
Kontakter
Line-Marie HolumSeniorrådgiverNasjonalt senter for flerkulturell opplæring
Tel:67 23 52 54lmholu@oslomet.noBilder




Lenker
Om oss
OsloMet – storbyuniversitetet har cirka 22.000 studenter og 2.600 ansatte, og har studier i Pilestredet og på Kjeller.
OsloMet tilbyr et bredt spekter av høyere utdanning innen profesjonsrettede studier i Norge.
OsloMet er også en ledende leverandør av forskningsbasert kunnskap for velferdssamfunnet.
Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring
Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO) er en del av Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier ved OsloMet – storbyuniversitetet.
NAFO skal bidra til at flerspråklige og flerkulturelle perspektiver blir ivaretatt i alle ledd i utdanningssystemet fra barnehage til høgskole- og universitetsnivå. Vi driver et landsdekkende arbeid for å fremme tilpasset og god opplæring av minoritetsspråklige barn, unge og voksne i inkluderende flerkulturelle læringsfellesskap.
Følg pressemeldinger fra OsloMet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra OsloMet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra OsloMet
Hvordan undervise så flest mulig blir inkludert?21.2.2025 12:48:48 CET | Pressemelding
Hvorfor faller noen studenter av i undervisningen? OsloMet inviterer til foredrag med studentstemmer og praktiske eksempler får du innsikt i enkle grep og smarte læringsstrategier som gjør høyere utdanning mer tilgjengelig for alle.
Nytt fleksibelt deltidsstudium i sykepleie på Romerike fra høsten 202512.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
OsloMet starter opp et nytt bachelorstudium på deltid i sykepleie med 50 studieplasser ved studiested Kjeller fra høsten 2025.
Nytt tilbud støtter lærere som møter elever med traumeopplevelser24.1.2025 14:22:33 CET | Pressemelding
Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO) ved OsloMet inviterer skoler til å søke om å delta på opplæring i programmet Trygg læring – traumesensitiv opplæring for nyankomne elever våren 2025.
H.K.H. Kronprinsessen besøker Institutt for estetiske fag ved OsloMet22.1.2025 16:21:15 CET | Presseinvitasjon
27. januar kl. 12.00 besøker H.K.H. Kronprinsessen Institutt for estetiske fag ved OsloMet. Insituttleder og forfatter av boka "Sigrun Berg - Vev og virke", Liv Klakegg Dahlin, vil fortelle om sin forskning på tekstilkunstner Sigrun Berg, og vise frem deler av instituttets historiske samling.
Dyrtiden: det har ikke blitt noe bedre20.1.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
I 2024 er den økonomiske (u)tryggheten lik nivået som SIFO målte i august 2023, men betydelig lavere enn i 2021. Det er altså fortsatt langt flere som sliter enn før dyrtiden satte inn.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom