Fortsatt behov for tilsyn med arbeidsvilkår i landbruket
Arbeidstilsynet gjennomførte i fjor rundt 150 tilsyn med lønns- og arbeidsvilkår i grøntnæringen i landbruket. Selv om mange arbeidsgivere hadde god kontroll på regelverket, fant vi en rekke brudd på grunnleggende lovkrav.

Arbeidstilsynet avdekte brudd på regelverket i mer enn tre av fire tilsyn.
– Andelen tilsyn med brudd økte fra 63 prosent i 2023 til 76 prosent i 2024. Vi fant flest brudd på reglene om arbeidsavtaler og arbeidstid, sier direktør Ingvill Kvernmo i Arbeidstilsynet.
Norske produsenter av bær, frukt, grønnsaker og poteter, sysselsetter hvert år mange tusen arbeidstakere. Mange av disse er utenlandske sesongarbeidere som mangler kunnskap om språk, regelverk og rettigheter i Norge.
– Arbeidsgiverne har derfor et spesielt viktig ansvar for å sikre grunnleggende lønns- og arbeidsvilkår, sier Kvernmo.
Prioritert næring
Arbeidstilsynet har i en årrekke prioritert tilsyn med lønns- og arbeidsvilkår i grøntnæringen. Fjorårets tilsyn ble gjennomført fra mars til desember som del av Arbeidstilsynets innsats for seriøse og anstendige arbeidsvilkår og som tverretatlige a-krimtilsyn.
I tilsynene fant Arbeidstilsynet:
- brudd på reglene om arbeidsavtaler i 47 prosent av tilsynene hvor det ble kontrollert.
- brudd på reglene om arbeidstid i 41 prosent av tilsynene hvor det ble kontrollert.
- brudd på reglene om lønnsutbetaling i 28 prosent av tilsynene hvor det ble kontrollert.
- brudd på reglene om innkvartering i 28 prosent av tilsynene hvor det ble kontrollert.
– De fleste ivaretar arbeidsgiverrollen godt
Arbeidstilsynet har de siste årene sett en liten økning i regelverksbrudd i tilsyn i landbruket.
– Vi har fokus på treffsikkerhet ved valg av virksomheter vi kontrollerer. Dette fører til at vi avdekker mer i tilsynene nå enn for noen år siden. Men selv om vi finner flere regelbrudd enn før, avdekkes det færre alvorlige lovbrudd enn tidligere, sier Ingvill Kvernmo.
Kvernmo mener det har vært en positiv utvikling i landbruksnæringen fra før pandemien til i dag.
– De aller fleste bøndene er seriøse, ivaretar rollen som arbeidsgiver på en god og ansvarlig måte og følger lover og regler. Vi opplever et godt samarbeid med landbruksorganisasjonene og ser at næringen selv har satt i gang gode tiltak, som for eksempel kurset «Bonden som arbeidsgiver».
I saker hvor sesongarbeidere ikke får de lønns- og arbeidsvilkårene de har krav på, blir både veiledning og sanksjoner brukt for å bidra til å skape endring.
Mer om funnene
Mange mangelfulle arbeidsavtaler
Arbeidstilsynet fant manglende eller mangelfulle arbeidsavtaler i 47 prosent av de 133 tilsynene hvor dette ble kontrollert. I 10 prosent av tilsynene var det ikke inngått skriftlige arbeidsavtaler med de ansatte i det hele tatt.
– Alle skal ha en arbeidsavtale, uavhengig av om jobben er fast midlertidig. En korrekt og tydelig arbeidsavtale er viktig for å unngå konflikter om hva som er avtalt og hvilke vilkår som gjelder i jobben, sier Kvernmo.
I mange tilsyn manglet arbeidsavtalene informasjon om for eksempel overtidstillegg, daglig arbeidstid og oppsigelsesfrister.
1. juli 2024 kom det nye krav til innhold i arbeidsavtaler. Flere opplysninger enn tidligere skal inn i avtalene og de skal være på plass tidligere enn før. Endringene skal bidra til tydeligere og mer forutsigbare arbeidsvilkår.
For dårlig registrering av arbeidstid
I 41 prosent av de 120 tilsynene hvor det ble kontrollert fant Arbeidstilsynet brudd på reglene for arbeidstid.
– Inspektørene møtte mange som ikke kunne legge frem tilstrekkelige oversikter over hvor mye de enkelte arbeidstakerne jobbet. Dette skal føres løpende, og som hovedregel skal start- og sluttidspunkt og pauser fremgå. Oversikten er viktig for at arbeidsgiver skal kunne kontrollere at arbeidstiden til arbeidstakerne er innenfor lovlige rammer, forteller Kvernmo.
Reglene om arbeidstid skal gi et nødvendig vern for alle arbeidstakere.
– Lange arbeidsdager over lang tid er både helseskadelig og øker risikoen for ulykker og uønskede hendelser.
For Arbeidstilsynet er det også vanskelig å få kontrollert lønn hvis vi ikke vet hvor mye den enkelte har jobbet.
Kunne ikke dokumentere overtidsbetaling
I 28 prosent av de 121 tilsynene hvor det ble kontrollert, fant Arbeidstilsynet brudd på reglene om lønnsutbetaling. Det var flest brudd på reglene om overtidsbetaling.
– Her kunne ikke arbeidsgiverne dokumentere at det ble betalt overtidstillegg. Ved overtidsarbeid har arbeidstakerne krav på et tillegg på minst 40 prosent av avtalt timelønn. Dette skal komme tydelig frem i arbeidsavtalen, forteller Ingvill Kvernmo.
Dårlig standard på enkelte innkvarteringer
Arbeidstilsynet fant brudd på reglene om innkvartering i 28 prosent av de 69 tilsynene hvor det ble kontrollert.
– Vi fant innkvarteringer som holdt dårlig standard, hadde dårlig vedlikehold og renhold og bar preg av stor slitasje. Vi avdekte også brudd for mangelfulle toalett- og dusjfasiliteter i forhold til antall arbeidstakere, sier Ingvill Kvernmo.
– Utenlandske sesongarbeidere skal ha verdige boforhold når de arbeider i Norge. Selv om vi har sett en bedring de siste årene, ser vi fortsatt at innkvarteringen for en del sesongarbeidere er uverdig og ikke i tråd med kravene som følger av regelverket.
1. juni 2024 ble kravene til innkvartering tydeliggjort og forskriftsfestet. Hensikten var å gjøre regelverket enklere å forstå for arbeidsgivere, som stiller innkvartering til rådighet for arbeidstakerne.
Les om innkvartering av arbeidstakere
– Ikke færre forpliktelser ved bruk av mellommenn
Arbeidstilsynet ser at det fortsatt er ganske vanlig at bøndene bruker en mellommann for å få tilgang til nødvendig arbeidskraft.
– Fra vårt ståsted er det derfor viktig å minne om at selv om arbeidskraften formidles via en mellommann, er det bonden som er arbeidsgiver. Det er bøndenes ansvar å sørge for at arbeidstakernes lønns- og arbeidsvilkår er i tråd med regelverket, poengterer Ingvill Kvernmo.
Tilsyn også i 2025
Arbeidstilsynet vil også i år gå på tilsyn hvor vi kontrollerer lønns- og arbeidsvilkår i grøntnæringen i landbruket. Tema for tilsynene blir de samme som i 2024; arbeidsavtaler, lønn, arbeidstid og innkvartering.
– Det er fortsatt behov for tilsynsinnsats i næringen, mener Kvernmo.
– Arbeidstilsynet skal føre tilsyn i bransjer med mange utsatte arbeidstakere. Dette er ikke unikt for landbruket. Vi har lignende innsatser i for eksempel overnattings- og serveringsbransjen, bygg, renhold og transport også.
Nøkkelord
Kontakter
Pressekontakt ArbeidstilsynetPressekontakt
Tel:40031788presse@arbeidstilsynet.noBilder

Om Arbeidstilsynet
Arbeidstilsynet er en statlig etat, underlagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Etatens hovedoppgave er å føre tilsyn med at virksomhetene følger arbeidsmiljølovens krav.
Følg pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Arbeidstilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
Arbeidsmiljøtilstanden i Norge: Sykdomsforebygging er det viktigste20.3.2025 12:04:48 CET | Pressemelding
– Skal velferdssamfunnet i Norge fortsette som i dag, må vi bli flinkere til å forebygge arbeidsrelatert sykdom, og beholde folk lenger i jobb. Det sier direktør i Arbeidstilsynet, Ingvill Kvernmo.
Arbeidstilsynets årsrapport for 202417.3.2025 11:54:00 CET | Pressemelding
I 2024 fortsatte vi kampen for et seriøst arbeidsliv, vi ga høye bøter ved alvorlige lovbrudd og vi økte innsatsen i helse og skole for å forebygge sykdom. Det viser Arbeidstilsynets årsrapport, som oppsummerer innsatsen vår fra fjoråret.
Fem år siden korona endret arbeidslivet12.3.2025 07:35:16 CET | Pressemelding
Den 12. mars er det fem år siden Norge ble stengt ned på grunn av koronapandemien. Mange arbeidstakere ble sendt på hjemmekontor for å redusere smittefare. Nå har det å jobbe hjemmefra blitt en vanlig del av arbeidslivet.
Dykking i lukkede fiskemerder krever ekstra vurdering av sikkerhet24.2.2025 13:24:17 CET | Pressemelding
– Dykking i lukkede merder bør unngås der det er mulig, og der det ikke kan unngås, må man sørge for tilstrekkelig bemanning i tilfelle nødsituasjoner, sier seksjonsleder Rosmari Johnsen i Arbeidstilsynet.
Mye støyskader blant bygge- og anleggsarbeidere18.2.2025 12:31:39 CET | Pressemelding
Ansatte i bygg- og anleggsbransjen sliter mer med rygg- og armsmerter, nedsatt hørsel og arbeidsskader som fører til fravær, enn gjennomsnittet av arbeidstakere. Det viser en ny rapport. Den skaden som oftest blir meldt inn, er støyskader.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom