Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

Ny forskning fra NMBU: Probiotiske bakterier kan forbedre fiskehelsen i norsk lakseoppdrett

Del

Marius Steen Dobloug har i sitt doktorgradsarbeid vist at forebyggende behandling med et utvalg av probiotiske aliivibrio-bakterier kan bidra til forebygging mot biologiske utfordringer som har plaget oppdrettsnæringen i mange år.

Lakselus er et stort problem for oppdrettsnæringen. Nå viser ny forskning at bruk av probiotika kan gjøre laksen mindre attraktiv for lakselusa.
Lakselus er et stort problem for oppdrettsnæringen. Nå viser ny forskning at bruk av probiotika kan gjøre laksen mindre attraktiv for lakselusa. Shutterstock

Oppdrettsnæringen står overfor alvorlige utfordringer som fører til dårlig fiskevelferd og høy dødelighet. Vintersår og lakselus er store problemer som fører til stor lidelse for fisken.

– Næringen har tatt i bruk probiotiske bakterier for å forebygge akkurat disse lidelsene. Målet med mitt doktorgradsarbeid har vært å avdekke effekter og virkningsmekanismer ved bruken av disse probiotiske bakteriene, forteller Magnus Steen Dobloug.

Kan være gunstig mot vintersår

Forskningen til Steen Dobloug viser at disse probiotiske aliivibrio-artene er i stand til å kolonisere laksen, og at de kan overleve i fisken i minst ni måneder.

– Inne i fisken kommer de probiotiske bakteriene i kontakt med sykdomsfremkallende agens som lakselus og Moritella viscosa, bakterien som forårsaker vintersår. I laboratorieforsøk så vi at en av de probiotiske bakteriene utkonkurrerer M. viscosa og dermed reduserer skadeomfanget på lakseceller, sier Steen Dobloug.

Han forteller videre at årsaken til at dette skjer, er trolig fordi de probiotiske bakteriene struper M. viscosa sin tilgang på jern.

M. viscosa forårsaker sår på fiskens kropp. Infeksjonen starter gjerne i huden ved at bakterien koloniserer fiskeskjellenes overflate.

Mindre attraktiv for lakselus

– Samtidig kan laksen fremstå som en mindre egnet vert for lakselus ved bruk av probiotika, og få en betydelig reduksjon i antall lakselus som fester seg, sier han.

– Ved å øke kunnskapen rundt bruken av disse probiotiske bakteriene, kan vi bidra til å redusere lidelsen og dødeligheten i oppdrettsnæringen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lakselus er et stort problem for oppdrettsnæringen. Nå viser ny forskning at bruk av probiotika kan gjøre laksen mindre attraktiv for lakselusa.
Lakselus er et stort problem for oppdrettsnæringen. Nå viser ny forskning at bruk av probiotika kan gjøre laksen mindre attraktiv for lakselusa.
Shutterstock
Last ned bilde
Marius Steen Dobloug på laboratoriet på NMBU.
Marius Steen Dobloug på laboratoriet på NMBU.
Privat
Last ned bilde

Lenker

Om oss

NMBU har studier og forskning som møter de store globale spørsmålene om miljø, bærekraftig utvikling, bedre folke- og dyrehelse, klimautfordringer, fornybare energikilder, matproduksjon og areal- og ressursforvaltning.

Følg pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye