Fagskolestudentene satte ministeren på prøve
Fredag 28.3. klokken 15 åpnet Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland ONFs landsmøte 2025. ONF er svært glade for at Sigrun Aasland møtte fagskolestudentene og presenterte regjeringens perspektiver på høyere yrkesfaglig utdanning med utgangspunkt i Stortingsmelding 11 som ble lansert 14.3.

Ministeren la vekt på samfunnets store behov for nettopp den kompetansen fagskoleutdannede representerer og hvordan dette er knyttet til grønt skifte, digitalisering og demografiske endringer.
Hun var også tydelig på at regjeringen ser tydelig at vi fremover trenger mer spesialisert yrkesfaglig kompetanse og at de nå derfor åpner for at det kan utvikles fagskoleutdanninger på NKR-nivå 6 og 7, og dermed etablerer et utdanningssystem med to søyler: En høyere yrkesfaglig og en høyere akademisk.
- Vi er veldig glade for at Sigrun Aasland talte til landsmøtet vårt i år, og enda mer fornøyd med at vi kunne feire sammen med ministeren at regjeringen nå åpner for høyere yrkesfaglig utdanning på bachelor- og masternivå, slik vi har jobbet for i mange år, sier ONFs leder Thea Tuset.
Sigrun Aasland fortalte også at regjeringen har sett et behov for å gjøre noe med fagskolestudentenes velferd, fordi fagskolestudentene har andre behov enn studenter i UH-sektoren som i større grad studerer heltid og i større grad studerer på campus. Ministeren har derfor bedt HK-dir om å levere en utredning om fagskolestudentenes velferdsbehov innen 1.10.2025.
- At regjeringen nå ber om en rask utredning av fagskolestudentenes velferdsbehov er viktig. Fagskolestudentene er en sammensatt gruppe som er svært annerledes enn UH-studentene og derfor ofte har behov for andre typer velferdstjenester og støtteordninger, sier Thea Tuset.
Ministeren kom også inn på viktigheten av internasjonalisering og utveksling og la vekt på at dette er viktig og at regjeringen er opptatt av dette. Hun sa at regjeringen ikke er sikre på om en tilkobling til ECTS for HYU er det beste svaret, men at regjeringen er åpne i dette spørsmålet. Hun la vekt på at det i noen kretser er en frykt for at en ECTS-tilkobling vil kunne være en utfordring for egenarten til høyere yrkesfaglig utdanning.
- Så og si hele Europa bruker ECTS både for akademisk og yrkesfaglig høyere utdanning uten at dette fører til noen forvirring eller akademisering av yrkesfagene. Bolognasamarbeidet åpner for ECTS for begge søyler, og de fleste land vi sammenlikner oss med har ECTS-tilkobling for HYU. I Norge er det dessuten slik at partene i arbeidslivet, fagskolestudentene og sektoren aldri ville akseptere at egenarten til de erfarings- og praksisorienterte utdanningsløpene utvannes, svarer Thea Tuset.
Etter ministerens innlegg stilte fagskolestudentene spørsmål til ministeren. Det ble blant annet spurt om hva regjeringen ville gjøre for å sikre nok kompetent arbeidskraft innen det maritime, nok hender og kompetanse innen helse og hvilke grep regjeringen så for seg for å styrke fagskolestudentenes velferd.
Kontakter
Ola NyhusGeneralsekretær og pressekontaktONF
Tel:+47 95 45 56 81ola@fagskolestudent.noThea TusetLeder av ONFONF
Tel:+47 91 86 14 70leder@fagskolestudent.noBilder

Om ONF
Organisasjon for Norske Fagskolestudenter (ONF) er en organisasjon for alle fagskolestudenter i Norge.
Siden ONF ble stiftet i 2012 har vi fremmet fagskolestudentenes interesser, rettigheter og vilkår ovenfor fagskolene, beslutningstakerne og samfunnet for øvrig. ONF er det øverste organet i studentdemokratiet på fagskolen. Per i dag organiserer vi over 24 700 studenter, over 91% av alle landets fagskolestudenter, som er spredt rundt på de 33 medlemslagene våre.
Organisasjonen er partipolitisk uavhengig og fremmer fagskolestudentenes stemme gjennom politisk påvirkning og informasjonsarbeid. Dette skjer blant annet i møte med stortingsrepresentanter, Kunnskapsdepartementet og arbeidslivsorganisasjoner. ONF har også studentrepresentanter i nasjonale råd og utvalg tilknyttet fagskolesektoren som Nasjonalt Fagskoleråd, NOKUT, Nasjonal klagenemnd og nasjonale fagråd for høyere yrkesfaglig utdanning.
ONF består av 17 tillitsvalgte, inkludert frikjøpt leder og nestleder i tillegg til tre øvrige ansatte. Disse er generalsekretær, organisasjonsrådgiver, samt politisk rådgiver. Du kan lese mer om ONFs organisasjonsstruktur her.
Følg pressemeldinger fra Organisasjon for Norske Fagskolestudenter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Organisasjon for Norske Fagskolestudenter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Organisasjon for Norske Fagskolestudenter
Gjennombrudd for krav om yrkesfaglig utdanning på bachelor- og masternivå14.3.2025 12:12:40 CET | Pressemelding
Sigrun Aasland (AP), minister for forskning- og høyere utdanning, la i dag fram stortingsmelding om høyere yrkesfaglig utdanning. Stortingsmeldingen er viktig fordi den er definerende for høyere yrkesfaglig utdanning sin plass i fremtidens utdanningssystem.
Ingrid Marie Aarre innstilt som ny ONF-leder28.2.2025 11:51:42 CET | Pressemelding
Valgkomiteen i ONF har enstemmig innstilt Ingrid Marie Aarre som ny leder for organisasjonen. Valget vil finne sted under det kommende landsmøtet.
Fagskolestudentene har store forventninger til den nye forsknings- og høyere utdanningsministeren4.2.2025 10:01:20 CET | Pressemelding
I dag presenterte statsminister Jonas Gahr Støre sin nye regjering, og Organisasjon for Norske Fagskolestudenter (ONF) gratulerer Sigrun Gjerløw Aasland med rollen som forsknings- og høyere utdanningsminister. Fagskolestudentene ser frem til en tett dialog og en ambisiøs satsing på høyere yrkesfaglig utdanning.
Jubler over nasjonalt studentombud7.10.2024 10:08:42 CEST | Pressemelding
Organisasjon for Norske Fagskolestudenter er svært fornøyde med at regjeringen nå bevilger midler til et nasjonalt studentombud for fagskolestudenter. Dette har vært en kampsak for ONF i flere år, og det er godt at et slikt ombud nå endelig vil bli etablert fra august. Fagskolestudentenes rettsikkerhet styrkes vesentlig når ombudet kommer på plass. Det er viktig at regjeringen leverer på dette nå, i en tid da konkursen ved AOF nettopp har vist at det er store mangler i fagskolestudentenes grunnleggende rettigheter, sier leder i ONF, Thea Tuset. Regjeringen bevilger i statsbudsjettet 3 millioner kroner til et nasjonalt studentombud for fagskolestudentene. Ombudet vil være operativt fra august og midlene i statsbudsjettet dekker oppstart og drift fra august 2025. Vi vil benytte anledningen til å takke leder av Utdannings- og forskningskomiteen, Hege Bae Nyholt fra Rødt, for å ha tatt initiativ til å samle komiteen rundt vårt krav om et nasjonalt studentombud. I tillegg vil vi berømme SV
Krise for 500 fagskolestudenter20.9.2024 14:05:23 CEST | Pressemelding
500 studenter får ikke utdanningen de er lovet. ONF mener at statsråd Oddmund Løkensgaard Hoel må bryte inn og sikre studentene grunnleggende rettigheter.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom