Avdekker kunnskapshull på mat- og miljøområdet
Når VKM arbeider med sammenstillinger og rapporter, går vi gjennom relevant og tilgjengelig forskning. Da avdekker vi også hvor det er behov for mer innsikt. Nå er dette samlet i en oversiktsrapport.
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) er en tverrfaglig og faglig uavhengig vitenskapskomité som leverer vitenskapelige vurderinger om mat, matproduksjon og miljø.
Vi lager vurderinger, hovedsakelig på oppdrag fra Mattilsynet og Miljødirektoratet. De bruker vurderingene når de utarbeider råd, gir tillatelser, utvikler regelverk og gir innspill til departementene.
I arbeidet med våre rapporter går vi gjennom relevant og tilgjengelig forskning. I dette arbeidet avdekker vi også hvor det er behov for ytterligere kunnskap. Dette legges rutinemessig inn i hver enkelt rapport, men vi samler også behovene i en oversiktsrapport.
Nå har vi publisert en oppsummering fra rapportene i perioden 2022-2024.
- Kunnskapsmangler kan påvirke konklusjoner i vitenskapelige vurderinger. Hensikten med rapporten er å gi i en oversikt over områder hvor vi har funnet kunnskapshull. Dette er nyttig for våre oppdragsgivere, og kan også være nyttig for forskningsmiljøene og de som finansierer forskning, sier Tore Tollersrud, direktør i VKM.
Rapporten utgår fra sekretariatet i VKM.
Kontakter
Tore TollersrudDirektør VKM
Tel:95567569Tore.Skeidsvoll.Tollersrud@vkm.noLenker
Om VMK
VKM er en uavhengig og tverrfaglig vitenskapskomité
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) vurderer risiko for Mattilsynet og Miljødirektoratet, som bruker vurderingene til å utarbeide råd, gi tillatelser, utvikle regelverk og gi innspill til departementene.
VKM sikrer at myndighetene får uavhengige vitenskapelige risikovurderinger av forhold som har betydning for helsemessig trygg mat og for miljøet.
Komiteen har 123 medlemmer, som sammen har bred tverrfaglig kompetanse.
Følg pressemeldinger fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM)
For vått og kaldt for kakerlakk30.9.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Visste du at man bruker kakerlakker som fôr til hobbydyr - som øgler, edderkopper og skorpioner?
Mattrygghet i EU: Folk stoler på forskere, fastleger og bønder24.9.2025 12:02:00 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at europeere flest har tillit til mattrygghetssystemet i EU – og at forskere, fastleger og bønder er blant de mest pålitelige kildene til informasjon om matrisiko.
Hvordan er velferden ved slakt av oppdrettsfisk?19.6.2025 13:00:00 CEST | Pressemelding
Millioner av oppdrettsfisk slaktes i Norge hvert år, og det er krav om at alle individene skal være bedøvet og bevisstløse gjennom slakteprosessen. Nå har VKM vurdert dyrevelferden ved bedøving og avliving.
Handel med størfisk og kaviar kan være en risiko for ville bestander3.6.2025 14:53:45 CEST | Pressemelding
Er internasjonal handel med størfisk og kaviar er en trussel for ville bestander?
Har vurdert risikoen for introduksjon og spredning av storfetuberkulose17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har vurdert risikoen for introduksjon og spredning av storfetuberkulose i Norge, og kan ikke utelukke at sykdommen finnes i landet. Det er lav risiko for at sykdommen introduseres på nytt via importert storfe, men import av lama og alpakka utgjør en større risiko.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom