Mange eldre katter rammes av nyresykdom
Nyresvikt er en av de vanligste årsakene til alvorlig sykdom hos katter, spesielt hos eldre individer. Agria gir deg her noen råd om hva du bør være oppmerksom på.

Symptomer
Tegn på nyresykdom hos katter kan være vanskelig å oppdage og kan lett forveksles med andre sykdommer. De vanligste symptomene på nyresykdom hos katt er ett eller flere av disse tegnene:
- Drikker mer
- Tisser mer
- Tisser mindre/tisser ikke
- Blod i urinen eller uklar urin
- Dårlig matlyst
- Oppkast
- Diaré
- Forstoppelse
- Vekttap
- Redusert muskelmasse
- Slapphet
- Sover mer
- Matt pels og flass på grunn av redusert pelsstell
- Dårlig ånde
- Sår i munnen
Hos veterinæren
Det er viktig å kontakte veterinær så tidlig som mulig for å forsøke å bremse sykdommens utvikling.
– Ved mistanke om nyreproblemer vil veterinæren ta blod- og urinprøver. I noen tilfeller kan det også være nødvendig med en ultralydundersøkelse og blodtrykksmåling, forteller veterinær Sara Solheim.
Behandling
Selv om katten dessverre ofte må leve med nyresykdommen resten av livet, kan tidlig oppdagelse bidra til å lindre symptomer og forsinke sykdomsforløpet. Mange kan derfor leve lenge med sin nyresykdom.
– Avhengig av hvor langt sykdommen har utviklet seg, kan veterinæren anbefale en spesiell nyrediett med lavt innhold av fosfor og proteiner. Ved behov kan det også skrives ut resept på medisiner, sier Solheim
Regelmessige kontroller hos veterinæren er viktig for å følge med på sykdomsutviklingen.
Tenk på at katter med nyresykdom tisser ofte mer, og behovet for kattedo vil derfor kunne øke. Katter som normalt går på do ute kan ha behov for å ha en kattedo inne, spesielt på vinterstid.
Forebyggende råd
- Ta katten med til jevnlige senior-helsesjekker når den blir eldre for å oppdage nyresykdom i tidlige stadier.
- Sørg for at katten hele livet spiser et fôr som er tilpasset dens alder og energibehov.
- Gi katten alltid tilgang på rent drikkevann.
- Hvis du gir katten godbiter, sørg for at disse ikke inneholder for mye salt.
- Vær oppmerksom på at enkelte inneplanter kan være giftige for katter, spesielt planter fra liljefamilien. Fjern eller flytt giftige planter ut av kattens rekkevidde.
Nøkkelord
Kontakter
Ida M. NisjaPressekontakt, Agria
Tel:97142026idamarie.nisja@agria.noBilder


Om Agria Dyreforsikring
Agria Dyreforsikring er Norges eneste forsikringsselskap for kun dyr, og tilbyr gode og fleksible forsikringer til hunder, katter, hester, smådyr og fugl.
Agria Dyreforsikring er en filial av Agria International som er et datterselskap av Agria Djurförsäkring. I tillegg til Norge har Agria virksomhet i Sverige, Danmark, Finland, England, Frankrike, Tyskland, Nederland og Irland.
Følg pressemeldinger fra Agria Dyreforsikring
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Agria Dyreforsikring på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Agria Dyreforsikring
Livsfarlig å la hunden være løs i bilen2.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
En undersøkelse utført for forsikringsselskapet Agria viser at de fleste hunder er sikret på en trygg måte i bilen, men ikke alle. Hele syv prosent av hundene er løse i bilen på biltur. Ved en trafikkulykke kan det føre til alvorlige skader både for hunden, passasjerer eller føreren.
Ny samarbeidsavtale mellom DyreID og Agria26.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
DyreID og forsikringsselskapet Agria inngikk nylig en samarbeidsavtale der dyr og deres eiere er i fokus.
Hundeeiere: pass på dette i sommer16.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Sommeren er i gang for både to- og firebente. Denne herlige tiden kan by på mange fine opplevelser, men også noen ekstra farer og utfordringer for hundene våre. Hvilke hensyn bør du som hundeeier ta? Agria og veterinær Sara Solheim gir deg sine beste sommertips.
Ny forskning om relasjonen mellom hund og menneske13.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Vi sier ofte at hunden er vår beste venn, men er vi hundens beste venn? Hvordan får man relasjonen mellom menneske og hund til å fungere på best mulig måte? Dette er spørsmål forsker og agronom Therese Rehn ved Sveriges landbruksuniversitet ønsker å finne svar på, sammen med en forskergruppe. Forskningsprosjektet heter «Mitt liv med hund» og har støtte fra blant annet Agria SKK Forskningsfond.
Når katten din får mageproblemer: Veterinærens beste råd for oppkast og diaré5.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det er flere forskjellige grunner til at katter kan få oppkast eller diaré. Forsikringsselskapet Agria og veterinær Sara Solheim forteller hvordan du kan hjelpe katten på bedringens vei.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom