Tester elektrisk Scania på Hardangervidda
HARDANGERVIDDA: Statens vegvesen er sammen med Presis Vegdrift i gang med et banebrytende pilotprosjekt. De utprøver hvordan en elektrisk brøytebil fungerer på en av Norges lengste og høyeste fjelloverganger.

På riksvei 7 over Hardangervidda er den første Scania 45 R brøytebilen levert og i drift for å brøyte snø og drive annet veivedlikehold. Bilen, som er en helt standard konfigurasjon fra Scania, skal brukes for å lære og høste erfaringer både for Statens vegvesen og Presis Vegdrift som har funksjonskontrakten.
Statens vegvesen har som mål å redusere CO2-utslippene fra virksomheten med 55 prosent innen 2030. Vinterdrift med lastebil er en av aktivitetene som fører til store utslipp av klimagasser. Nå er tiden inne for større tester med elektrisk lastebil.
– Den teknologiske utviklingen fra ren testing til fullskala utprøving i ordinær drift går veldig raskt. Det betyr at det allerede er mulig å erstatte diesel med nullutslippsløsninger i en andel av driftsoppgavene i våre kontrakter, sier divisjonsdirektør Cato Løkken i Statens vegvesen.
Lang fjellovergang
Strekningen den nye elektriske brøytebilen brukes på, er den 41 kilometer lange fjellovergangen som forbinder Hallingdal med Hardanger. Det spesielle med denne veistrekningen er at på vestsiden av fjellet begynner fjellovergangen med oppstigning fra 840 moh og går opp til det høyeste punktet langs ruten i vestenden av Skiftesjøen som ligger på 1250 moh, 12 kilometer lenger øst. På østsiden av fjellet ligger endepunktet på Haugastøl på 993 moh.

Pilotprosjekt
Denne brøytebilen er et pilotprosjekt for å høst kunnskap og erfaringer, og kunne se på potensiale for flere elektriske brøytebiler i fremtiden.
Derfor har ikke denne bilen gått inn i den normale beredskapen denne vinteren, men går i tillegg til de andre brøytebilene som brukes på strekningen.
- Vi bruker samme plog og utstyr på denne bilen som dieselbilene som går på samme strekning. Det er for å samle data fra vår datafangst som er sammenliknbar i etterkant, sier Ove Sending, maskinsjef i Presis Vegdrift.

Store variasjoner
Hovedkonklusjonen etter 7000 kilometers bruk er at den elektriske brøytebilen presterer over det analysene og beregningene fra Scania viste i forkant. Både i forhold til rekkevidde og brukstid mellom hver lading og funksjonalitet.
Det er store variasjoner i strømforbruk ut fra både arbeidsoppgaver og konsistensen på snøen som skal flyttes. Temperaturpåvirkningen har derimot vært marginal.
Forbruksforskjell
Det er mer snø som må ryddes som følge av vind enn ren nedbør på denne strekningen. Det gjør at mye av kjøringen på Hardangervidda er “patruljekjøring” og rydding av snø på kortere strekninger.
- På “patruljekjøring” har forbruket vært helt nede mot 1,4 kW pr. kilometer, mens på kolonnekjøring og med tung bløt snø har vi vært oppe i 2,5 kW pr. kilometer, sier Kjartan Eide-Fredriksen, som er en av de to faste sjåførene på bilen.

Til sammenlikning ble det i uke 11 kjørt 1889 kilometer med den elektriske brøytebilen og brukte 3781 kilowatt. Det gir et gjennomsnitt for hele uken på rett over 2 kWh pr. kilometer.
- Regenereringen er veldig bra på denne bilen. På strekningen fra Skiftesjøen og ned til brøytestasjonen (13 km) får jeg tilbake mellom tre og fire prosent på batteriet. På andre siden av fjellet er det tilsvarende, men litt mindre siden nedstigningen er kortere, sier Kjartan Eide-Fredriksen. Han klarer seg igjennom arbeidsdagen med å lade en runde mens han er nede til lunsj og gjør enklere vedlikehold på bil og utstyr. Likevel er stillheten inne i bilen det han setter mest pris på.
Fleksibel bil
Den elektriske lastebilen som brukes i pilotprosjektet, er bygd for å kunne brukes til ulike oppgaver langs veien. Foran på bilen er det standard brøytefeste som gjør det mulig å bruke både diagonalploger og spissplog. På denne bilen er det i tillegg levert en etterhengende skrape som kan brukes til å høvle ned is- og snøsåle på veien.
Påbygget på lastebilen er en krokløft levert av JOAB. Dermed er det raskt å kunne bytte til strøeren som brukes både til å strø tørre, knuste steinmasser og fastsand, som er tilsvarende masser tilsatt varmt vann for at det skal bite seg fast i underlaget. Påbygget er også forberedt for bruk av kranflak.

FAKTA:
- Scania 45 R
- 450 kW i kontinuerlig systemeffekt og 511 kW i maks effekt
- Dreiemoment på 3500 Nm
- Inntil 600 kW i regenerering
- 624 kWh brutto batterikapasitet
- 468 kWh netto batterikapasitet (75 % SOC)
- 375 kW i ladehastighet
- 455 cm akselavstand
- 3-akselt krokbil med løfteboggi og styrende sisteaksling
- Drivaksling med navreduksjon og 4,72 i utveksling
- 10 tonn framaksel – 11,5 tonns drivaksel og 7,5 tonn styrende 3-aksling.
Nøkkelord
Kontakter
John LauvstadDirektør kommunikasjon, branding og bærekraft.
Tel:+47 22064500Tel:+47 90684523john.lauvstad@scania.comBilder











Følg pressemeldinger fra Norsk Scania
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Scania på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Scania
Feiebil på biogass2.4.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
GRØNT ALTERNATIV: C. Grindvold AS har sammen med Norsk Scania bygd en av de første feiebilene i Norge med komprimert biogass (CBG) som drivstoff.
Borgeskogen er Norges beste30.3.2025 10:09:22 CEST | Pressemelding
KLØFTA: Topp Fem fra Scania Borgeskogen er Norges beste Scania serviceteam. Lørdag vant de den norske Top Team finalen på Kløfta.
Christian blir først i Norge21.3.2025 10:21:17 CET | Pressemelding
FØRSTE SUPER 80: Christian Holland trodde han skulle få fikset en feilmelding på Scania Hønefoss. At han skulle kjøre derfra med Norges første kundeleverte Scania Super 80 ante han ikke.
Kjørte vannkraft-deler på strøm14.3.2025 09:16:40 CET | Pressemelding
LEIRA: Faslefoss kraftstasjon i Valdres er under oppgradering. Det 18 tonn tunge løpehjulet med tilbehør har Sundbrei Transport kjørt med sin helt nye elektriske Scania, fra Finland til Valdres. Det gir store klimabesparelser.
Harlem blir utslippsfrie4.3.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Harlem Solutions kjøpte sine første biogassdrevne lastebiler for fem år siden. Med de 10 nye Scania lastebilene som leveres nå blir hele bilparken gassdrevet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom