Nå stilles klokken til sommertid
Natt til søndag 30. mars stilles klokken en time fram, fra kl. 2:00 til kl. 3:00, og vi går fra normaltid til sommertid.

– Når vi stiller klokken en time frem så mister vi en time søvn, men vi får en time mer dagslys. Vi går lysere tider i møte, sier næringsminister Cecilie Myrseth.
Næringsministeren er ansvarlig for Justervesenet, som sørger for at de norske atomklokkene går riktig og at tiden er så nøyaktig som mulig.
Skal vi slutte å stille klokken snart?
– Det er en fordel at Norge følger samme tid som nabolandene våre. Det er lurt å se hva EU gjør med tiden sin før vi tar en avgjørelse her hjemme, sier næringsministeren.
I 2018 foreslo Europakommisjonen å avskaffe ordningen med å stille klokken to ganger i året. I 2019 stemte EU-kommisjonene ja til å avskaffe ordningen fra 2021. Europaparlamentet stemte over forslaget i 2020, hvor forslaget gikk gjennom. Men så stoppet covid-19-pandemien nye behandlinger av forslaget. Deretter fulgte krigen i Ukraina og energikrise i Europa.
Europaparlamentet ba i 2021 Rådet for den Europeiske Union, som består av EUs medlemsland, om å få fortgang i arbeidet. Saken er fortsatt til behandling hos Rådet for den Europeiske Union.
Det er uklart når EU vil konkludere i saken. Dersom forslaget vedtas, vil EU-landene måtte ta avgjørelsen om de vil velge sommertid som ny normaltid, eller om de vil beholde normaltid (vintertid) hele året. Norge må eventuelt også ta stilling til spørsmålet.
Fakta om sommertid
- Når vi stiller klokken én time frem «mister» vi timen mellom klokken 2:00 og 3:00. Denne timen «får vi tilbake» til høsten når klokken igjen skal stilles tilbake til normaltid. I år skjer det natt til søndag 29. oktober.
- Forslaget om å slutte å stille klokken to ganger i året legger opp til at hvert land skal få velge om de vil ha normaltid eller sommertid. Dermed risikerer vi at noen av de landene vi deler tid med i dag – alle som følger sentraleuropeisk tid – følger en annen tid enn Norge. Det kan bety at vi må stille klokken oftere enn før når vi drar utenlands – selv om det bare er en kort tur i Europa – slik vi allerede gjør om vi drar for eksempel Storbritannia eller Finland.
- I dag har både Sverige, Finland og Danmark sommertidsordning. Russland og Island har det ikke.
- Les mer her: Sommertid og vintertid - regjeringen.no
Nøkkelord
Kontakter
Pressevakt NFD
902 51 303 (ikkje SMS)
Om oss
Departementet (NFD) utformar ein framtidsretta nærings- og sjømatpolitikk.
Følg pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nærings- og fiskeridepartementet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet
Enighet med Malaysia om en økonomisk partnerskapsavtale11.4.2025 09:30:00 CEST | Pressemelding
Norge og de andre EFTA-landene er enige om en økonomisk partnerskapsavtale med Malaysia. Målet er økt handel og samarbeid mellom landene.
200 millioner kroner til forskning i industri og tjenestenæringene11.4.2025 06:53:20 CEST | Pressemelding
17 norske bedrifter kan nå sette i gang sine innovasjonsprosjekter.
Regjeringen styrker reiselivet med nye verktøy: Vil gi kommunene mulighet til å innføre et kommunalt besøksbidrag10.4.2025 11:49:46 CEST | Pressemelding
Det reises som aldri før i Norge. Med over 38 millioner overnattinger ble 2024 et rekordår for norske overnattingsvirksomheter. Regjeringen foreslår at kommuner som ønsker det skal kunne ta inn et besøksbidrag på tre prosent fra besøkende. Lovforslaget har vært igjennom en god høringsrunde, og regjeringen har lyttet og gjort noen viktige justeringer i forslaget som legges frem i dag.
Presseinvitasjon: Næringsministeren presenterer regjeringens forslag til lov om besøksbidrag9.4.2025 17:21:56 CEST | Presseinvitasjon
Næringsminister Cecilie Myrseth vil torsdag 10. april kl. 12.30 presentere regjeringens forslag til lov om besøksbidrag.
Norge og Ukraina signerte en ny, modernisert frihandelsavtale8.4.2025 16:00:00 CEST | Pressemelding
I dag, 8. april 2025, signerte Norge og de tre andre EFTA-statene Island, Liechtenstein og Sveits en ny og modernisert frihandelsavtale med Ukraina. Avtalen ble signert i Kyiv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom