Miljødirektoratet

Ødelagt natur skal repareres 50 nye steder

Del

Miljødirektoratet deler i år ut 21,5 millioner kroner i tilskudd til å reparere natur som ødelagte bekker, myrer og kulturlandskap.

Restaurering av myr. Myr lagrer store mengder karbon i torva, den renser og filtrerer vann, demper flom og er levested for mange typer planter, insekter, dyr og fugler. Foto: Erlend Skutberg / Statens naturoppsyn
Restaurering av myr. Myr lagrer store mengder karbon i torva, den renser og filtrerer vann, demper flom og er levested for mange typer planter, insekter, dyr og fugler. Foto: Erlend Skutberg / Statens naturoppsyn

– Vi har alltid levd av og med naturen i Norge. Den skal vi ta vare på, og vi skal restaurere natur som er ødelagt. Å restaurere natur krever både kompetanse og tid. Det er svært oppmuntrende at så mange vil bidra i dette viktige arbeidet, og at både kommuner, fylkeskommuner, organisasjoner og privatpersoner har søkt om penger fra regjeringens tilskuddsordning for restaurering av natur, sier klima- og miljøminister, Andreas Bjelland Eriksen.

– Gjennom å tildele midler til naturrestaurering bidrar vi til å forbedre tilstanden i naturen og bevare mangfoldet av arter og naturtyper i Norge. Det er ikke lenger nok å beskytte naturen, vi må også restaurere det vi har ødelagt, sier Hilde Singsaas, direktør i Miljødirektoratet.

 Miljødirektoratet tildeler i år 21,5 millioner kroner til restaurering av natur over denne tilskuddsordningen, noe som er mer enn det dobbelte av i fjor. Dette er muliggjort etter en betydelig økning av midler til dette formålet i statsbudsjettet for 2025.

– Kunnskapen om og engasjementet for naturrestaurering er sterkt økende. Miljødirektoratet vil arbeide for å gjøre ordningen mer kjent slik at vi får enda flere gode søknader i neste runde, sier miljødirektør Singsaas.

Disse får støtte

I år gir vi blant annet støtte til åpning av bekker, restaurering av flomsletter flere steder i Norge og restaurering av åpen grunnlendt kalkmark ved Oslofjorden.

Videre et det gitt midler til å restaurere myr i Finnmark og på Vestlandet, til å fjerne fremmede treslag og til å rydde beite- og slåttemark før videre skjøtsel.

Se hele oversikten over hvem som får støtte og ikke her: Tilskudd til naturrestaurering - Søknadssenter

Fylkeskommuner kan også søke

Fra og med i år fikk også fylkeskommuner anledning til å søke midler.

Miljødirektoratet mottok i år 78 søknader. 50 % av disse kom fra kommuner og fylkeskommuner, mens de resterende var jevnt fordelt mellom privatpersoner og organisasjoner. Totalt ble det søkt om 38 millioner kroner.

– Vi håper at enda flere kommer på banen til neste år, slik at mer naturrestaurering kan starte opp, sier Singsaas.

Les mer om naturrestaurering her: Naturrestaurering - miljodirektoratet.no

Kontakter

PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa

Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.

Tel:40 10 38 00presse@miljodir.no

Om oss

Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.

Andre språk

Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye