Frelsesarmeen

Slik rammer fattigdommen dem som sliter

Del

De som sliter med å få endene til å møtes dropper helsetjenester, legger seg sultne og har ikke nok penger til å betale regninger i tide. Samme gruppe sliter langt mer med psykisk uhelse enn befolkningen ellers, viser Frelsesarmeens fattigdomsbarometer. 

Frelsesarmeen har gjennom de siste årene hatt en stor økning i pågangen etter hjelp. Her fra Oslo slumstasjon som nå gir mathjelp til nesten dobbelt så mange trengende, som da dyrtiden startet.
Frelsesarmeen har gjennom de siste årene hatt en stor økning i pågangen etter hjelp. Her fra Oslo slumstasjon som nå gir mathjelp til nesten dobbelt så mange trengende, som da dyrtiden startet.

– Vi har registrert at flere snakker om at dyrtiden er over. I Frelsesarmeens fattigdomsbarometer ser vi også at pilene peker i riktig retning, men blant de som sliter har virkningene av dyrtiden fortsatt store konsekvenser. Det er viktig å ikke glemme denne gruppen, sier assisterende sosialsjef i Frelsesarmeen, Elin Herikstad.

Nylig ble Frelsesarmeens fattigdomsbarometer for første kvartal publisert, og det viser at det fortsatt er 1 av 5 nordmenn som sliter med å få endene til å møtes. Bak dette tallet ligger det store konsekvenser for den enkelte på grunn av deres økonomiske situasjon. Blant den femtedelen svarer folk følgende: 

  • Nær 8 av 10 (76 prosent) har kjøpt mindre mat eller mindre sunn mat siste halve året. I befolkningen svarer 35 posent det samme.
  • Nær 7 av 10 (67 prosent) har unnlatt å oppsøke helsetjenester det siste halve året. I befolkningen svarer 25 prosent det samme.
  • 7 av 10 (72 prosent) har fått forverret økonomi det siste halve året. I befolkningen svarer 35 prosent det samme.
  • 1 av 2 (50 prosent) har i løpet av den siste måneden fått regninger de ikke har klart å betale i tide fordi de mangler penger. I befolkningen svarer 15 prosent det samme.
  • 4 av 10 (42 prosent) har fått økonomisk hjelp av familie og venner for å dekke nødvendige utgifter siste 6 måneder. I befolkningen svarer 14 prosent det samme.  
  • Nær 1 av 4 (23 prosent) har lagt seg sulten fordi de ikke har råd til å spise seg mett siste 6 måneder. I befolkningen svarer 6 prosent det samme.

Dyrtida avblåst? 

Senest i Debatten i NRK tirsdag ble det fra økonomer pekt på at dyrtiden er over.

– Vi ønsker å stille spørsmålet tilbake om hvem dyrtida er avblåst for. Vi ser fortsatt et veldig høyt trykk av folk som trenger hjelp av oss og i Frelsesarmeens fattigdomsbarometer, der et representativt utvalg av befolkningen er spurt, er tallene skikkelig ille for de som sliter. Fattigdommen har bitt seg fast i over tre år med dyrtid og det kan ta lang tid å få folk ut av den, sier Herikstad.

Frelsesarmeens fattigdomsbarometer for første kvartal viser også at de som sliter med å få endene til å møtes (20 prosent av befolkningen) også oftere sliter med psykisk uhelse, på grunn av sin nåværende økonomiske situasjon:

  • 43 prosent opplever ganske eller svært ofte nedstemthet mot 16 prosent i befolkningen.
  • 36 prosent opplever ganske eller svært ofte håpløshet (manglende tro på fremtiden) mot 12 prosent i befolkningen.
  • 31 prosent opplever ganske eller svært ofte utenforskap mot 9 prosent i befolkningen.

 

Frelsesarmeen og Opinion måler hvert kvartal hvordan endringer i økonomien får konsekvenser for befolkningen generelt, og for foreldre og deres barn. Dette for å kunne vite mer om utviklingen i behovet for hjelp og omsorg ute i samfunnet, og vurdere denne opp mot hjelpen Frelsesarmeen gir. Fattigdomsbarometeret første kvartal 2025 ble gjennomført i uke 8 og 9, i et landsrepresentativt utvalg av befolkningen på 1000 personer over 18 år.

 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Assiterende sosialsjef i Frelsesarmeen Elin Herikstad.
Assiterende sosialsjef i Frelsesarmeen Elin Herikstad.
Last ned bilde

Om Frelsesarmeen

Frelsesarmeen er en kristen kirke, bevegelse og organisasjon som arbeider i over 130 land og har til sammen 300 enheter rundt i Norge. 

Gjennom rause og inkluderende møteplasser bidrar Frelsesarmeen til sosialt engasjement, tilhørighet og tro. Dørene våre er åpne for alle barn, unge, voksne, familier og eldre.

En sentral del av arbeidet er tjenester og tilbud for mennesker som lever i fattigdom, ensomhet eller rusavhengighet, de som sitter i fengsel, er utsatt for omsorgssvikt eller er ofre for menneskehandel, og de som er psykisk syke, pårørende, arbeidsledige eller arbeidsinnvandrere.

Frelsesarmeen har vært med å utvikle FNs bærekraftsmål og er en pådriver for å nå dem.

Følg pressemeldinger fra Frelsesarmeen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Frelsesarmeen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Frelsesarmeen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye