Vil forby en av verdens mest skadelige fremmede krabber
Miljødirektoratet foreslår å forby import av levende eksemplarer av den svært skadelige kinaullhåndskrabben, og seks andre krabbearter.

– Kinaullhåndskrabben er en fremmed art som står på terskelen til å kunne etablere seg i Norge. Den kan gjøre stor skade, særlig på livet i elvene. Derfor foreslår vi nå å forby all import av levende eksemplarer av krabben, som kan være attraktiv blant annet for en del restauranter, sier direktør for Miljødirektoratet, Hilde Singsaas.
Graver ut elvebredder og er altetende
Kinaullhåndskrabben rangeres på 34. plass blant verdens 100 verste fremmede arter, av Verdens naturvernunion (IUCN). Den forårsaker erosjon på grunn av sin intensive graving langs elvebredder, og koster ifølge IUCN fiskeri og akvakultur flere hundre tusen dollar årlig på verdensbasis. Den norske Artsdatabanken vurderer kinaullhåndskrabben til å utgjøre svært høy risiko. Den har stort invasjonspotensial, og kan gi lokale arter konkurranse om maten ved å spise store deler av bunndyrene. Den kan overleve vinteren utendørs.
Gjorde større beslag på Svinesund
I 2023 gjorde tollmyndighetene et beslag av levende kinaullhåndskrabber og andre krabber på Svinesund. Slik import har ikke tidligere vært kjent. På oppdrag fra Miljødirektoratet laget derfor Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) en rapport, der de vurderte miljørisikoen ved import av levende krabber. VKM konkluderte med at kinaullhåndskrabben og flere av de andre krabbene har et betydelig potensial for å etablere seg i sjøen og i ferskvann i Norge. I Sverige har kinaullhåndskrabben klart å etablere seg både langs kysten og i de store innsjøene Mälaren og Vänern. Der har den hatt negative effekter på andre arter.
– Vi frykter at import av levende kinaullhåndskrabbe vil kunne føre til at arten sprer seg ut i norsk natur, og etablerer seg som en konstant trussel mot artsmangfoldet i elvene våre, sier miljødirektør Hilde Singsaas.
Forslag om forbud sendt ut på høring
Miljødirektoratet har nå sendt et forslag til endring av forskrift om fremmede organismer ut på høring til berørte parter, som innebærer forbud mot innførsel, omsetning og utsetting av levende kinaullhåndskrabbe og seks andre skadelige fremmede krabbearter.
Forslaget inneholder også en rekke andre endringer i forskriften, som vil gjøre den til et bedre verktøy for å forhindre at nye fremmede skadelige arter får etablere seg i norsk natur.
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Bilder

Om oss
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Andre språk
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Natursats: 70 millioner til lokale tiltak for naturen25.4.2025 10:00:07 CEST | Pressemelding
112 kommuner får støtte til ulike tiltak for å ivareta og bedre tilstanden for naturmangfold. 89 av disse får støtte til å kartlegge naturen.
Natursats: 70 millionar til lokale tiltak for naturen25.4.2025 10:00:07 CEST | Pressemelding
112 kommunar får støtte til ulike tiltak for å vareta og betre tilstanden for naturmangfald. 89 av desse får støtte til å kartleggje naturen.
38 prosjekter skal gi bedre vannmiljø i Oslofjorden14.4.2025 10:14:10 CEST | Pressemelding
20 millioner kroner er tildelt prosjekter som vil bedre vannmiljøet for fisk og andre levende organismer i nedbørfeltet til Oslofjorden og i selve fjorden. Det er første gang det gis tilskudd over statsbudsjettet øremerket restaurering av vannmiljøet i disse områdene.
86 kommuner og fylker vil ha Klimasats-støtte9.4.2025 08:40:04 CEST | Pressemelding
Kommuner og fylkeskommuner i alle landsdeler har i 2025 søkt om 298 millioner kroner i støtte til lokale klimatiltak. Se her hva din kommune har søkt om.
86 kommunar og fylke vil ha Klimasats-støtte9.4.2025 08:40:04 CEST | Pressemelding
Kommunar og fylkeskommunar i alle landsdelar har i 2025 søkt om 298 millionar kroner i støtte til lokale klimatiltak. Sjå her kva kommunen din har søkt om.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom