Ny studie avslører sammenhenger mellom navlestrengens lengde og hjerneutvikling hos barnet
En ny studie fra Universitetet i Bergen har avdekket viktige sammenhenger mellom lengden på navlestrengen ved fødselen og senere nevroutviklingsforstyrrelser hos barnet.

Funnene kommer fram i en ny studie som undersøkte sammenhengen mellom navlestrengslengden ved fødselen og senere diagnose med ADHD, autisme, epilepsi, utviklingshemming, nedsatt syn, hørsel eller cerebral parese. Tidligere forskning har vist at forhold i fosterlivet er assosiert med nevroutviklingen hos barnet. Tross navlestrengens åpenbart viktige rolle for fosterets utvikling, vet vi lite om strengens lengde er av betydning for senere helse.
Studien, som er en befolkningsbasert studie, inkluderte alle levende fødte barn (fra enkelt svangerskap) i Norge fra 1999 til 2013, med oppfølging til 2020. Data ble hentet fra Medisinsk fødselsregister og koblet med andre nasjonale helseregistre. Studien undersøkte sammenhengen mellom ekstremt kort eller lang navlestreng og senere diagnose med ADHD, autisme, epilepsi, utviklingshemming, nedsatt syn eller hørsel, eller cerebral parese.
Resultatene viste at lang navlestreng var assosiert med økt risiko for ADHD, mens en kort navlestreng var assosiert med økt risiko for utviklingshemming, nedsatt hørsel og epilepsi. Cerebral parese var assosiert med både kort og lang navlestreng. Det ble ikke funnet noen sammenheng mellom navlestrengs lengde og nedsatt syn.
– Denne første befolkningsstudien viser at det kan være en kobling mellom navlestrengens lengde og forstyrrelser i nevroutviklingen som viser seg i barne- og ungdomstiden. Våre funn støtter hypotesen om at man har en sårbarhet, tendens eller tegn til nevroutviklingsforstyrrelser «synlig» allerede i fosterlivet. Våre funn støtter også hypotesen om at fosterets motoriske aktivitet, og reguleringen av denne, reflekteres i navlesnorens lengde ved fødselen, sier professor Cathrine Ebbing ved Klinisk institutt 2, UiB.
Lenke til studien: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0322444
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine EbbingProfessorKlinisk institutt 2, Universitetet i Bergen
Tel:99730026cebb@helse-bergen.noFølg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Sammen for å skape en ansvarlig medieframtid: DN Media Group og Factiverse blir nye partnere i SFI MediaFutures17.6.2025 13:26:29 CEST | Pressemelding
Bergen, 16. juni 2025 – SFI MediaFutures får to nye partnere. DN Media Group og den norske oppstartsbedriften Factiverse blir nå en del av forskningskonsortiet. Begge deler et tydelig mål: å utvikle ansvarlig, fremtidsrettet teknologi for mediebransjen.
UiB får 200 millioner til forskning på hybrid intelligens og læring11.6.2025 11:00:42 CEST | Pressemelding
Hybrid intelligens er fremtiden, ifølge professor Barbara Wasson. Hun leder det nye forskningssenteret AI LEARN som skal forske på samspillet mellom menneskelig og kunstig intelligens (KI) de neste fem årene.
Holbergprisen overrakt til professor Gayatri Chakravorty Spivak5.6.2025 16:59:41 CEST | Pressemelding
H.K.H Kronprins Haakon overrakte i dag Holbergprisen til den indiske forskeren Gayatri Chakravorty Spivak, for hennes banebrytende forskning innen litteraturvitenskap og filosofi.
Forskningspris til prosjekt om ME-sykes møte med helsevesenet5.6.2025 13:50:05 CEST | Pressemelding
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun kunngjorde i dag at vinneren av Holbergprisen i skolen 2025 er Vilde Seip Frydenlund, med prosjektet «Men du ser ikke syk ut».
Overvekt hos tenåringsgutter kan skade helsen til fremtidige barn27.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemelding
En ny studie antyder at gutters overvekt i tidlig tenårene kan skade genene til sine fremtidige barn, og dermed øke risikoen for at barna utvikler astma, fedme og nedsatt lungefunksjon.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom