Rammeverk for nullutslippsområder på høring
Hvordan skal vi utvikle framtidas områder med lave klimautslipp? Nytt standardiseringsdokument som skal hjelpe til med utviklingen av nullutslippsområder og fungere som et virkemiddel for å sette overordnede klimamål er nå på høring.

Dokumentet SN-NSPEK 3719 Nullutslippsområder gir et rammeverk for å utvikle nullutslippsområder – altså geografisk avgrensede områder med bygninger, infrastruktur og landskap der målet er å kutte klimagassutslipp helt ned til null.
– Dette er et viktig verktøy for å nå klimamålene. Denne spesifikasjonen hjelper kommuner, utviklere og rådgivere med å stille tydelige krav og følge opp utslipp gjennom hele prosjektet, sier administrerende direktør i Standard Norge, Jacob Mehus.
Dokumentet er nyttig for både nye utbyggingsområder og ombygging av eksisterende områder. Det bygger på forskning fra ZEN-senteret og erfaringer fra FutureBuilt. Forskning i FME ZEN har dokumentert et energisparepotensial i den norske bygnings-massen på hele 40TWh innen 2050. Energieffektivisering i bygg vil redusere effektbehovet, spare kostnader til utbygging av ny fornybar kraft, skape nye arbeidsplasser og redusere energifattigdom. Å sette søkelys på områder i stedet for enkeltbygg gir mulighet for bedre utnyttelse av ressursene.
Utvikling av områder
Rammeverket gir felles definisjoner, krav til beregninger og tydelige metoder for hvordan man kan vurdere og rapportere klimagassutslipp på områdenivå. Det legger til rette for bedre planlegging, styring og samarbeid mellom ulike aktører.
Standarden gjelder ikke enkeltbygg, men ser på helheten i utviklingen av områder. Den kan brukes i alle prosjektfaser, og tilpasses datagrunnlaget i hvert trinn.
– Det haster å skalere opp metoder som ivaretar klima, miljø og mennesker, standarder er et viktig verktøy for å gjøre det mulig, mener Jacob Mehus.
Standard Norge oppfordrer alle som jobber med områdeutvikling, klima og planlegging til å lese dokumentet og gi innspill.
Høringsfristen er 10. april – les dokumentet og gi oss din tilbakemelding her:
Høringsinnspill til SN-NSPEK 3719 Nullutslippsområder
Kontakter
Bjørnar Sølvik-JensenKommunikasjonsrådgiverStandard Norge
Tel:+4741515375bsj@standard.noMarit SæterDirektør kommunikasjon
Tel:+47 970 27 956msa@standard.noOm Standard Norge
Standard Norge utvikler og forvalter standarder i Norge, og har enerett på å utgi Norsk Standard. Medlemmene våre er både næringsliv, myndigheter, interesseorganisasjoner, forbrukerorganisasjoner, forskningsinstitusjoner og andre. Over 4 000 norske eksperter er med i standardiseringsarbeid i regi av Standard Norge på nasjonalt eller internasjonalt plan.

Følg pressemeldinger fra Standard Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Standard Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Standard Norge
Det er vinkelen det kommer an på10.4.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
Husk å beskytte øynene dine i påsken. Hvis solbrillene dine er i henhold til ISO 12312, er du helt sikker på at glassene har tilstrekkelig beskyttelse. Men vinkelen er også viktig.
Ny standard gir vernepleiere økt trygghet i yrkesrollen8.4.2025 10:34:08 CEST | Pressemelding
Denne standarden skal bidra til å sikre systematisk og kunnskapsbasert faglig oppdatering av vernepleiere.
Standarder for sirkulær utforming skal redusere plastforsøpling fra fiske og oppdrett2.4.2025 11:19:46 CEST | Pressemelding
En ny standardserie skal hjelpe fiskeri- og havbruksnæringen med å lage utstyr som kan gjenbrukes, repareres og resirkuleres. Serien gir et helhetlig rammeverk for sirkulær utforming av fiske- og akvakulturutstyr og tar for seg hele livssyklusen til produktene.
4. april er gulrotens dag - alle skal med!2.4.2025 10:48:44 CEST | Pressemelding
Det er mye god gulrot som selges og distribueres i Norge, og felles for de fleste er at de følger kvalitetsstandarden NS 2832, som angir hva du kan forvente av gulrota du kjøper.
Norskledet standard skal redusere marin forsøpling14.3.2025 07:52:48 CET | Pressemelding
Den internasjonale standarden skal bidra til å redusere forsøpling fra akvakultur globalt. Standarden, som er utviklet med norsk ledelse, gir retningslinjer for avfallshåndtering og støtter opp om bærekraftsmålene i sjømatnæringen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom