Historisk redningsskøyte fullfinansiert med ny stordonasjon

Del

– Dette er en gave til folket i Nord-Norge, til Norges beredskap, til bosetting, til trygghet og tilstedeværelse for folk og næring, sier Grete Herlofson generalsekretær i Redningsselskapet.

Tidenes største og topp moderne redningsskøyte bygges i disse dager hos verftet GOT Marine i Mandal. Totalkostnad for designutvikling, bygging og utrustning med nødvendig redningsteknisk utstyr er estimert til nærmere 150 millioner kroner.
Tidenes største og topp moderne redningsskøyte bygges i disse dager hos verftet GOT Marine i Mandal. Totalkostnad for designutvikling, bygging og utrustning med nødvendig redningsteknisk utstyr er estimert til nærmere 150 millioner kroner. Illustrasjonsfoto: Redningsselskapet

Tidenes største og topp moderne redningsskøyte bygges i disse dager hos verftet GOT Marine i Mandal. Med en byggekostnad som langt overgår tidligere leverte fartøyer til Redningsselskapet, er det derfor en stor glede at styret i Olav Thon Stiftelsen har besluttet å støtte Redningsselskapet med 18 millioner kroner til fartøyet.

– At Olav Thon Stiftelsen bidrar til beredskapen i nord med en så stor pengegave til Redningsselskapet er helt fantastisk. Dette sikrer at hele finansieringen av den historiske redningsskøyten nå er på plass. Vi er så takknemlige, sier Grete Herlofson generalsekretær i Redningsselskapet.

Totalkostnad for designutvikling, bygging og utrustning med nødvendig redningsteknisk utstyr er estimert til nærmere 150 millioner kroner.

Ikke mulig uten donasjoner    

Med sine 32 meter og med hybrid fremdrift blir dette den største redningsskøyta som er levert noensinne. Det nye fartøyet er konstruert fra kjøl og opp for å imøtekomme RS spesifikke krav til en ny fartøyklasse for helårs operativ tjeneste i Norges mest utsatte havområder. Operasjonsområdet vil være utenfor kysten av Nord-Norge, og fartøyet vil kunne gå langt til havs og bistå ved store ulykker og masseevakueringer under svært krevende forhold. Leveranse vil skje neste år, og dåp er planlagt høsten 2026.  

– Vi er svært glade for å kunne støtte Redningsselskapet med den største tildelingen i Olav Thon Stiftelsens historie. Midlene går til utøvelse av et viktig samfunnsansvar med langsiktighet, og til god nytte for beredskapen i nord, uttaler Geir Tore Thorvaldsen, daglig leder i Olav Thon Stiftelsen.

Redningsselskapet er helt avhengig av store donasjoner fra enkeltpersoner, bedrifter, fond og stiftelser for å kunne bygge et slikt stort multifunksjonsfartøy og flere er med på spleiselaget. Fra før har RS mottatt en donasjon på 110 millioner kroner fra GarMar Holding AS til utvikling og bygging av denne store havgående redningsskøyta. 

I 2024 ble Sparebankstiftelsen SpareBank1 Nord-Norge med på spleiselaget da de ga 16 millioner til byggingen, og Norges Råfisklag og Helene Sundt AS bidro begge med 1 million kroner hver. 

Vesentlig bidrag til beredskapen

Herlofson legger til at Olav Thon Stiftelsen med denne gaven bidrar vesentlig til økonomisk, sosial og miljømessig bærekraft, som også er en del av Redningsselskapets samfunnsoppdrag og store mål frem til 2030.

– At Olav Thon Stiftelsen nå føyer seg inn i rekken av donatorer som gir store samfunnsbyggende bidrag til trygghet på havet, er svært gledelig. Det vil bidra til beredskapen i nordområdene i flere tiår fremover, sier Herlofson.

Fakta om redningsskøyta:

Det nye fartøyet er konstruert fra kjøl og opp for å imøtekomme RS spesifikke krav til en ny fartøyklasse for helårs operativ tjeneste i Norges mest utsatte havområder. Det er optimalisert for effektive og trygge konvensjonelle rednings- og støtteoppdrag, inkludert søk og redning (SAR), slep, brannslukking og transportering av skadde. I tillegg skal også̊ en større krisesituasjon kunne håndteres, og både dekksplass, behandlingsrom og innvendig lugarkapasitet er derfor et sentralt aspekt.      

Redningsskøyta vil få en total lengde på 32 meter, maks hastighet på 30 knop, slepekraft på +/- 30t og utseilt distanse på 600 nautiske mil i marsjfart.     

  • Fartøyet er designet med fokus på følgende hovedparametere.   
  • Miljøvennlig konstruksjon og hybrid fremdrift      
  • Effektivt skrogdesign og fremdriftssystemer for optimale OPEX/CAPEX      
  • Et bredt operasjonsområde      
  • Stor rekkevidde og særdeles gode sjøegenskaper og manøvreringsevne      
  • Optimal komfort og sikkerhet for mannskap og annet personell    
  • Stor dekkskapasitet for eksisterende og fremtidig redningsutstyr  

Kontakter

Bilder

Med sine 32 meter og med hybrid fremdrift blir dette den største redningsskøyta som er levert noensinne. Leveranse vil skje neste år, og dåp er planlagt høsten 2026.
Med sine 32 meter og med hybrid fremdrift blir dette den største redningsskøyta som er levert noensinne. Leveranse vil skje neste år, og dåp er planlagt høsten 2026.
FOTO: Redningsselskapet
Last ned bilde
Geir Tore Thorvaldsen, daglig leder i Olav Thon Stiftelsen.
Geir Tore Thorvaldsen, daglig leder i Olav Thon Stiftelsen.
FOTO: Olav Thon Stiftelsen
Last ned bilde
Generalsekretær i Redningsselskapet, Grete Herlofson.
Generalsekretær i Redningsselskapet, Grete Herlofson.
FOTO: Redningsselskapet
Last ned bilde

Redningsselskapet er en frivillig, humanitær organisasjon. Vår visjon er «Ingen skal drukne». Våre 1 500 redningsmenn og -kvinner bemanner 58 redningsskøyter langs hele kysten og på de to største innsjøene. Vi er ofte de første på stedet når uhellet er ute.

Følg pressemeldinger fra Redningsselskapet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Redningsselskapet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Redningsselskapet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye