Oslo Havn har redusert utslippene kraftig
En utslippsreduksjon på 26 prosent er et solid steg, men ambisjonen er 85 prosent innen 2030. Nå intensiveres tiltakene.

Oslo Havn har siden 2017 jobbet målrettet med handlingsplanen for å bli en nullutslippshavn.
-Oslo Havn har som visjon å være verdens mest effektive og miljøvennlige byhavn. Havna leverer på det grønne skiftet, ikke bare til skipene, men til hele transportkjeden, sier Ingvar M. Mathisen, havnedirektør i Oslo.
Innsatsen har allerede resultert i en utslippsreduksjon på 26 prosent, fra 47.700 tonn CO₂ i 2017 til 35.000 tonn CO₂ i 2024.
- Alle vil kutte utslipp. Vi gjør det. Havna bidrar til å redusere utslippene i flere sektorer i kommunen. Her kan tunge kjøretøy lade og fylle biogass før de kjører videre med varer som kom med skip. Flere kan dele på landstrømanleggene for skip. De kan hurtiglade turbusser, betongbiler, terminalutstyr og lastebiler, sier Heidi Neilson, fungerende direktør for plan og utbygging i Oslo Havn.
Ambisiøs plan
Handlingsplanen “Oslo havn som nullutslippshavn” (vedtatt i 2018) inneholder 17 tiltak for å nå det ambisiøse klimamålet. Det inkluderer utslipp fra inn- og utseiling til Oslo.
I rapporten “Status for nullutslippsplanen 2017-2024" (se lenke nederst) gjør vi opp foreløpig status. Hva er resultatet så langt? Er det virkelig realistisk å kutte utslippene med 85 prosent innen 2030?
Sjøtransport og havnedrift i Oslo står for om lag fire prosent av kommunens totale utslipp. De største bidragsyterne til utslippene er utenriksferger, lokalferger, cruiseskip, containerskip og enkelte landbaserte aktiviteter. Likevel er sjøtransporten i seg selv det beste klimatiltaket. Sjøtransport er energieffektivt. På skip reiser varene kollektivt. Dermed reduseres behovet for veitrafikk.
Per 2024 er 10 av 17 tiltak gjennomført og tre er fortsatt under arbeid. Landstrøm og elektrifisering av ferger har hatt stor innvirkning for å redusere utslippene. Men for å nå de ambisiøse målene, må flere skip gå over til nullutslippsdrivstoff. Energieffektiviseringen må intensiveres kraftig.
Store fremskritt og tiltak gjennomført
Oslo Havn har siden 2018 implementert en rekke tiltak for å redusere klimagassutslippene:
-
Landstrøm for utenriksfergene (Color Line, DFDS) og cruiseskip
-
Elektrifisering av Nesoddfergene og øybåtene
-
Miljødifferensiering av havneavgifter for å insentivere lavutslippsskip
-
Energieffektivisering med solceller, LED-belysning og elektrisk terminalutstyr
-
Hurtigladestasjoner for tunge kjøretøy på Grønlia og Revierkaia.
Veien videre til 2030
For å nå målet om 85 prosent utslippsreduksjon må følgende tiltak realiseres:
-
Landstrøm til containerskip, tankskip og flere bulkfartøy
-
Utvidelse av ladeinfrastruktur for tunge kjøretøy
-
Innfasing av alternative drivstoff som hydrogen, ammoniakk og biogass
-
Etablering av grønne transportkorridorer med nullutslippsskip
-
Økte økonomiske insentiver for lav- og nullutslippsfartøy
Utfordringer og samarbeid er avgjørende
Det er fortsatt utfordringer når det gjelder investeringer i nye drivstoffløsninger, tilpasning av eldre skip til landstrøm og behovet for forsterket nettkapasitet i havneområdene. Oslo Havn samarbeider med rederier, myndigheter og internasjonale samarbeidspartnere for å finne løsninger.
Oslo Havn bidrar til Oslos mål
Oslo Havn spiller en sentral rolle i det grønne skiftet også utenfor havnas område i Sydhavna og i Byhavna.
- Vi bidrar til Oslos mål om 95 prosent utslippsreduksjon innen 2030. Det gjør vi gjennom infrastrukturtiltak, insentiver og teknologiske innovasjoner, sier Heidi Neilson.
I perioden 2018-2024 har Oslo Havn investert opp mot 225 millioner i nullutslippsinfrastruktur. Det er søkt og mottatt Enova-støtte på ca. 94 millioner. Inkludert pågående prosjekter har Oslo Havn investert ca. 154 millioner i Byhavna og ca. 71 millioner i Sydhavna.
– Oslo Havn viser at det er mulig å kutte utslipp betydelig samtidig som vi opprettholder en effektiv havnedrift. Vi fortsetter å investere i grønne løsninger for å sikre at Oslo blir en foregangsby for bærekraftig sjøtransport, sier Neilson.
Kontakter
Siv Ellen OmlandKommunikasjonssjef
Tel:951 05 489siv.ellen.omland@oslohavn.noTrude ThingelstadFagsjef kommunikasjon
Tel:917 09 287trude.thingelstad@oslohavn.noHans Kristian RiiseKommunikasjonsrådgiver
Tel:413 33 710hans.kristian.riise@oslohavn.noBilder












Dokumenter
Om oss
Oslo havn er Norges største offentlige gods- og passasjerhavn. En vanlig uke kommer det mellom 50 og 70 skip med gods og passasjerer til havna.
Følg pressemeldinger fra Oslo Havn KF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Oslo Havn KF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Oslo Havn KF
Yilport Oslo fyller 10 år3.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Etter en tøff start er Yilport Oslo nå en av verdens mest effektive og miljøvennlige containerterminaler.
Slik ser Danskebåten ut nå29.1.2025 12:43:11 CET | Pressemelding
Den nyrenoverte Danskebåten MS «Nordic Pearl» anløp Oslo for første gang onsdag.
Åpnet landstrømanlegg for cruiseskip på Revierkaia24.9.2024 16:07:49 CEST | Pressemelding
Oslo Havn markerte tirsdag en viktig milepæl i havnas grønne omstilling, med offisiell åpning av det nye landstrømanlegget for cruiseskip.
Åpner landstrømanlegg for cruiseskip på Revierkaia24.9.2024 06:00:00 CEST | Presseinvitasjon
Oslo Havn markerer tirsdag 24.9 kl 13 en viktig milepæl for Oslo kommune og havnas grønne omstilling, med offisiell åpning av det nye landstrømanlegget for cruiseskip.
Folkefest på Oslo havnelangs1.9.2024 21:03:51 CEST | Pressemelding
Glade barn, spennende båter, musikk og morsomme aktiviteter: Stemningen var sydende på Oslo havnelangs søndag. Her kan du se noen av bildene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom