Pass deg for grusen
Nå ruller mange unge myke trafikanter ut fra «vinteropplag», forventningsfulle og ivrige på to hjul.

Etter en isete vinter med mye strøing har veirydderne litt å pusle med fremover. Det vil ta tid før vei og fortau er fri for all grus.
– De fleste voksne vet at å sykle på strøgrus kan være en skummel øvelse. Når is og snø forsvinner, får grusen motsatt virkning for syklistene. Sklir du og får skrens, er det vanskelig å unngå velt. Barn som er ferske på sykkel, kan overraskende brått få et ublidt møte med asfalten. Særlig vanskelig er det med sparkesykler og små hjul på grusen. Snakk med barnet ditt om hvorfor grus, fart og sykling er en dårlig kombinasjon, sier kommunikasjonsrådgiver Ann-Helen Hansen i Trygg Trafikk.
Grus + sykkel og moped = risiko
Det er ikke bare for syklistene at grusen kan føre til problemer. Ungdommene som endelig kan finne frem mopeder og lett MC, møter de samme utfordringene.
– Selv om ungdommene har litt mer kompetanse enn barna, er det fort gjort å glemme hva løs grus på asfalten kan føre til. Førerferdigheter på moped og tilsvarende kjøretøy er i tillegg litt rustne etter en lang vinter. Husk å kjøre etter forholdene selv om det er lett å bli gira av sol og varme. Og til foreldrene, snakk med ungdommen så de holder seg på hjul gjennom første sving, sier Hansen.
Plaster fikser ikke alt
Det er like sikkert at ulykker vil skje i overgangsperioden på våren, som at snøen smelter. Armer, bein og kravebein er spesielt utsatt for forstuing og stygge skrubbsår. For ikke å snakke om risikoen for å slå hodet i asfalten.
– Når uhellet skjer, er det greit å vite at plaster fikser mye, men ikke hodeskader. Derfor er det så viktig å ha gode rutiner for å bruke sykkelhjelm. Det gjelder alle myke trafikanter på to hjul, sier Hansen.
Må prioritere feiing
Løs grus på asfalten fører til eneulykker på sykkel. Derfor må kommuner og fylkeskommuner prioritere å feie vei og fortau.
– Det er mange oppgaver som «slåss» om å bli prioritert høyt i kommunene, likevel er det viktig å få bort grusen for å forebygge skader. Her har kommunene en viktig rolle for de myke og yngste trafikantene våre, avslutter Hansen.
Nøkkelord
Kontakter
Ann-Helen HansenSpesialrådgiver kommunikasjon og kampanjer
Tel:92259278ahhansen@tryggtrafikk.noChristoffer Solstad SteenPressesjef
Tel:91888799steen@tryggtrafikk.noFølg pressemeldinger fra Trygg Trafikk
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Trygg Trafikk på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Trygg Trafikk
Endelig parkeres gamle farlige russebusser5.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Regjeringen vil forby at russ bruker busser med sidestilte seter og ståplasser under kjøring. – Dette er en viktig innstramming som vil føre til en tryggere russetid, mener Trygg Trafikk.
To personer mistet livet i februar-trafikken3.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
I februar omkom to personer i trafikken. Så langt i år har sju personer mistet livet. Det er like mange som på samme tid i fjor.
Derfor skal du ikke skru av sikkerhetssystemer i bilen din19.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Nyere biler har ulike sikkerhetssystemer, og noen sjåfører kan være fristet til å skru av dette der det er mulig. – Det er i så fall en veldig dårlig ide, mener Trygg Trafikk.
Færre bruker refleks14.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Hvert år telles refleksbruken over hele landet. I siste telling ser vi dessverre en nedgang fra 48 til 47 prosent.
7 av 10 unge som dør eller blir hardt skadet i trafikken, er gutter4.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
De tar størst risiko i trafikken, er bekymret for egen fremtid, og føler seg oversett i samfunnsdebatten. Det er ikke enkelt å være ung mann i dagens samfunn. Nå går Trygg Trafikk og Volvo sammen for å redde liv og gi gutta en stemme.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom