Arbeidsmiljøtilstanden i Norge: Sykdomsforebygging er det viktigste
– Skal velferdssamfunnet i Norge fortsette som i dag, må vi bli flinkere til å forebygge arbeidsrelatert sykdom, og beholde folk lenger i jobb. Det sier direktør i Arbeidstilsynet, Ingvill Kvernmo.

Arbeidsmiljøtilstanden i Norge er jevnt over god, viser de tre nye kunnskapsrapportene fra Arbeidstilsynet. Men skal velferdssamfunnet vårt fortsette som i dag, må vi ta tak i utfordringene. Det sier Ingvill Kvernmo, direktør i Arbeidstilsynet. Hun peker på et par viktige faktorer det er viktig å lykkes med: vi må bli flinkere til å forebygge sykdom, og beholde folk i jobb.
Faktaboks om kunnskapsrapportene I år publiserer vi tre kunnskapsrapporter som viser hvordan Arbeidstilsynet ser på arbeidsmiljøtilstanden i norsk arbeidsliv, og hvilke problemer vi mener peker seg ut – både på kort og litt lengre sikt. De tre rapportene er: • Risikobilde beskriver hva som er de mest alvorlige og omfangsrike arbeidsmiljøutfordringene i norsk arbeidsliv. • Signal er basert på tilbakemeldinger fra våre egne inspektører, og måler den umiddelbare pulsen på det norske arbeidslivet. De beskriver arbeidsmiljøutfordringer i ulike næringer, og utfordringer med arbeidslivskriminalitet de møter i sitt arbeid. • Utsikt ser lenger frem i tid, og presenterer utviklingstrekk og drivere som sannsynligvis vil være viktige i fremtidens arbeidsliv og arbeidsmiljø de nærmeste tiårene. |
Les rapportene her (arbeidstilsynet.no)
Nesten alle arbeidsrelaterte dødsfall skyldes sykdom
En av tingene Arbeidstilsynet skal gjøre mer av, er å se på hvordan vi kan forebygge sykdom blant arbeidstakere. Sykdom er en mye vanligere årsak til arbeidsrelaterte dødsfall enn hva ulykker og skader er.
99% av arbeidsrelaterte dødsfall i Norden skyldes sykdom, mens bare 1% skyldes ulykker.
Kvernmo sier at selv om ulykker oftere rammer yngre arbeidstakere og sykdom rammer de som har stått i arbeid i mange år, så er det likevel slik at arbeidsrelatert sykdom forårsaker et betydelig høyere helsetap blant friske arbeidstakere:
– Dette ser vi tydelig i den kroniske uførheten og sykefraværet som arbeidsrelaterte sykdommer fører til, samt de store samfunnsøkonomiske konsekvensene som følger av slike sykdommer. Dette gjør arbeidsrelatert sykdom til et større problem enn skader forårsaket av arbeidsulykker.
Hun viser til at kreft er den viktigste årsaken til arbeidsrelaterte dødsfall, og utgjør 46 % av dødsfallene i Norden. Deretter følger hjerte- og karsykdommer, luftveissykdommer og psykiske sykdommer inkludert selvskading:
– Det er viktig å jobbe forebyggende med sykdom. Både den som på sikt fører til arbeidsrelaterte dødsfall, men også til sykefravær på grunn av muskel- og skjelettplager, for eksempel.
Rammer nesten halvparten av alle arbeidstakere
Arbeidsrelaterte muskel- og skjelettplager er veldig vanlig i dagens arbeidsliv.
Tall viser at 1,2 millioner nordmenn sliter med dette, omtrent 45 % av alle sysselsatte.
I 2022 var det årsaken til 35% av langtidssykefraværet, viser rapporten Risikobilde.
– Arbeidsrelaterte muskel- og skjelettplager rammer spesielt arbeidstakere som utsettes for både psykososiale og mekaniske belastninger, som for eksempel i helse- og sosialsektoren, der man både har tunge løft og høye emosjonelle krav, sier Kvernmo.
– Hva kan norske virksomheter gjøre for å forebygge fravær og sykdom?
– Bruk oss! Bruk veiledningsmaterialet vårt, kartlegg arbeidsmiljøet og iverksett tiltak som fungerer. Ansvaret ligger hos virksomheten og arbeidsgiver, men de kan se til oss for veiledning om hva som skal gjøres og hvordan de kan gjøre det. Ansatte, verneombud, bedriftshelsetjenesten og ikke minst ledelsen må involveres, og det må være en del av den daglige drifta.
Høyt arbeidspress og trang økonomi
Gjennom rapporten Signal, har vi fått samlet og systematisert kunnskap og erfaringer fra 149 av våre inspektører. Én av bransjene som disse inspektørene har gjennomført tilsyn i, er helse og sosial. Bransjen kjennetegnes av høyt arbeidspress, trang økonomi og stress.
– Dette er en av bransjene hvor det er viktig å beholde de ansatte man allerede har. Vi er nødt til å lykkes med det forebyggende arbeidsmiljøarbeidet, som kan forhindre at enda flere blir sykmeldt eller bytter beite, sier Kvernmo.
Eldre arbeidstakere må stå lengre i arbeid
Mange av problemene i helse- og sosialsektoren kan bli forsterket på grunn av aldrende befolkning og andre demografiske endringer, som rapporten Utsikt tar for seg.
– For å kunne opprettholde dagens velferdssamfunn, er vi avhengig av å øke deltagelsen i arbeidslivet. Eldre arbeidstakere må derfor jobbe lengre, sier Kvernmo. Og hun har troen på at vi kan få det til, med hjelp av blant annet teknologi:
– Alderen påvirker først og fremst fysisk kapasitet og sansene, som påvirker tungt fysisk arbeid. Blant annet har kraftdrevet utstyr redusert behovet for tungt fysisk arbeid. Alder har mindre å si, enn det hadde tidligere, sier hun.
Nøkkelord
Kontakter
Selena Konjhodzic ØverjordKommunikasjonsrådgiver
Tel:95967516selena.konjhodzic.overjord@arbeidstilsynet.noFølg pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Arbeidstilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
Ofte stilte spørsmål om ferie15.5.2025 14:07:15 CEST | Pressemelding
Sommarferien nærmar seg, og Arbeidstilsynet får mange spørsmål om ferie. Her svarer vi på det fleire lurar på.
Når kan jeg ta min ekstra ferieuke som senior?15.5.2025 10:31:53 CEST | Pressemelding
Arbeidstakere over 60 har krav på en ekstra uke med ferie – den såkalte senioruken. Men når kan denne ferieuka avvikles?
Mange butikkansatte hadde mangelfulle arbeidsavtaler12.5.2025 09:45:31 CEST | Pressemelding
Halvparten av butikkene Arbeidstilsynet kontrollerte manglet lovpålagt informasjon i arbeidsavtalene. Arbeidstilsynet har ført tilsyn med 600 virksomheter i varehandelen hittil i år, og skal besøke flere i sommer.
God ergonomi på arbeidsplassen kan redusere helseplager og sykefravær8.5.2025 09:49:31 CEST | Pressemelding
Mange virksomheter jobber ikke godt nok med det ergonomiske arbeidsmiljøet sitt. God ergonomi på jobb bidrar til trygge arbeidsforhold og færre arbeidsrelaterte helseplager.
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ta sommerferie?5.5.2025 14:42:12 CEST | Pressemelding
Mange er godt i gang med planleggingen av årets sommerferie. Men hvem har egentlig siste ordet når det kommer til tidspunktet for ferieavviklingen? Du eller sjefen?
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom