Har vurdert risikoen for introduksjon og spredning av storfetuberkulose
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har vurdert risikoen for introduksjon og spredning av storfetuberkulose i Norge, og kan ikke utelukke at sykdommen finnes i landet. Det er lav risiko for at sykdommen introduseres på nytt via importert storfe, men import av lama og alpakka utgjør en større risiko.
Dersom sykdommen etableres, er det stor risiko for spredning både mellom husdyr og til viltlevende dyr.
Det er hovedkonklusjoner i en risikovurdering VKM har gjort for Mattilsynet.
Bakgrunn
På bakgrunn av et utbrudd av storfetuberkulose i 2022, ble VKM bedt om å utrede risikoen for introduksjon, samt risiko for spredning og etablering av sykdommen i Norge. Sykdommen rammer spesielt storfe, men finnes også hos andre dyr og mennesker. Storfetuberkulose er en kronisk sykdom som er vanskelig å diagnostisere. Derfor kan det gå måneder eller år før smittede dyr oppdages. Dette gjør det utfordrende å bekjempe sykdommen.
Konklusjoner
Med dagens svært begrensede import, konkluderer VKM med at det er lite sannsynlig at storfetuberkulose blir introdusert til Norge med storfe. Siden nabolandene Sverige og Finland er fri for sykdommen, vil heller ikke migrasjon av ville dyr utgjøre en risiko for introduksjon. Men siden kilden til utbruddet i 2022 ikke er identifisert, kan det ikke utelukkes at sykdommen fortsatt finnes i Norge.
- Alpakka og lama utgjør derimot en større risiko. Disse artene er spesielt mottakelige for sykdommen og er importert til Norge også fra land der bakterien er vanlig i storfepopulasjonen. Det er derfor sannsynlig at bakterien kan introduseres til Norge med disse artene hvis importen fortsetter, sier fagansvarlig Eystein Skjerve, som har ledet arbeidet med rapporten. Han sitter i VKMs faggruppen for hygiene og smittestoffer.
Det er en stor handel og transport av levende dyr (storfe, alpakka og lama) i Norge. Om storfetuberkulose skulle etableres her, vil slik forflytning utgjøre en betydelig risiko for spredning av bakterien. Videre kan gjødsel fra smittede besetninger utgjøre en risiko for spredning til husdyr og ville dyr. I tillegg kan kontakt mellom husdyr og ville dyr, som grevling, villsvin og ulike hjortedyr, medføre risiko for spredning av sykdommen til viltbestanden.
Dersom storfetuberkulose etablerer seg i Norge, vil en kontroll- og utryddelsesstrategi kreve lang tid og store ressurser. Om sykdommen blir introdusert til og etablert i populasjoner av ville dyr, tilsier erfaring fra andre land at det vil være svært utfordrende å bli kvitt sykdommen.
- Risikoen for smitte med storfetuberkulose til mennesker er generelt lav. Veterinærer, bønder og slakteriansatte har en økt risiko for smitte. Om sykdommen etableres i Norge er den største risikoen for smitte til mennesker gjennom inntak av upasteurisert melk og melkeprodukter fra dyr, sier Skjerve.
Risikoreduserende tiltak
VKM ble også bedt om å identifisere tiltak som kan redusere risikoen for innførsel og etablering av storfetuberkulose i Norge:
-
Unngå import av dyr fra land og regioner som har storfetuberkulose hos husdyr.
-
Unngå import av grovfôr til Norge fra land og regioner med storfetuberkulose.
-
Øke krav til testing ved handel og flytting av alpakka og lama i Norge.
-
Ved utbrudd av storfetuberkulose redusere kontakten mellom husdyr og ville dyr og rutinemessig teste ville dyr (grevling, villsvin og hjortedyr).
VKM leverer uavhengige vitenskapelige vurderinger av forhold som har betydning for miljøet og helsemessig trygg mat. VKM gir ikke råd eller tar stilling til hvordan risiko skal håndteres. Vi kan utrede konsekvenser av ulike handlingsalternativer, men det er opp til oppdragsgiver å ta stilling til de risikoreduserende tiltakene som VKM har identifisert og vurdert.
Nøkkelord
Kontakter
Eystein SkjerveVKMs faggruppe for hygiene og smittestoffer
Tel:95243560Lenker
Om VMK
VKM er en uavhengig og tverrfaglig vitenskapskomité
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) vurderer risiko for Mattilsynet og Miljødirektoratet, som bruker vurderingene til å utarbeide råd, gi tillatelser, utvikle regelverk og gi innspill til departementene.
VKM sikrer at myndighetene får uavhengige vitenskapelige risikovurderinger av forhold som har betydning for helsemessig trygg mat og for miljøet.
Komiteen har 123 medlemmer, som sammen har bred tverrfaglig kompetanse.
Følg pressemeldinger fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM)
Konsistensmidler og tarm: En oppdatert oversikt11.3.2025 13:00:00 CET | Pressemelding
Få studier har undersøkt effekter av konsistensmidler på mage-tarmkanalen. Det viser en oppdatert forsknings-kartlegging fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM).
Ingen økt miljørisiko ved bruk av GMO-vaksine på fjellrev7.3.2025 10:18:05 CET | Pressemelding
Det er ikke høyere miljørisiko ved bruk av den genmodifiserte vaksinen Recombitek®C4 på fjellrev, enn ved bruk av tilsvarende godkjente vaksiner.
Påvirker steril oppdrettsfisk biologisk mangfold?28.2.2025 13:01:00 CET | Pressemelding
Rømt oppdrettslaks er et stort problem for villaksen i Norge, og steril oppdrettsfisk kan være løsningen. Nå har Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) vurdert hvilke effekter steril oppdrettsfisk kan ha på biologisk mangfold.
Risiko for revens dvergbendelorm i Norge4.12.2024 09:00:00 CET | Pressemelding
Hvis du har hund, kjenner du trolig til parasitten revens dvergbendelorm: Hunder som krysser grensen til Sverige må nemlig behandles. Nå fastslår Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) at det er betydelig risiko for at parasitten innføres og etablerer seg her.
Import av levende mat-krabber kan true norsk natur3.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
Import av fremmede krabber til bruk i mat- og restaurantbransjen kan medføre en høy risiko for negative effekter på norsk biologisk mangfold.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom