Arbeidstilsynets årsrapport for 2024
I 2024 fortsatte vi kampen for et seriøst arbeidsliv, vi ga høye bøter ved alvorlige lovbrudd og vi økte innsatsen i helse og skole for å forebygge sykdom. Det viser Arbeidstilsynets årsrapport, som oppsummerer innsatsen vår fra fjoråret.

– Vi står stødig i samfunnsoppdraget og leverer solide resultater for det norske arbeidslivet. Samtidig ser vi et vedvarende behov for innsats, samarbeid og utvikling for å sikre et trygt, seriøst og inkluderende arbeidsliv, sier direktør Ingvill Kvernmo i Arbeidstilsynet.
Les Arbeidstilsynets årsrapport for 2024 (PDF)
Det viktigste virkemiddelet vi har for å sikre at virksomhetene følger loven, er tilsyn. I 2024 gjennomførte vi 12 890 tilsyn og vi avdekket brudd i 72 prosent av kontrollene. Bygg- og anleggsnæringen skiller seg fortsatt ut som den bransjen med flest tilsyn, og alene sto den for en tredel av tilsynene.
Kampen for et seriøst arbeidsliv
Seriøse og anstendige arbeidsvilkår er en viktig prioritet for etaten. Vi fører tilsyn med arbeidsavtaler, lønn og arbeidstid for å sikre at regelverket etterleves – og vi avdekker mange brudd.
– For arbeidstakere som ikke får den lønna de har krav på eller jobber uten arbeidskontrakt, har det store konsekvenser. Et seriøst og godt arbeidsliv er viktig fordi det handler om rettferdighet, trygghet og like konkurransevilkår for alle i arbeidslivet, sier Kvernmo.
I fjor førte vår innsats mot useriøsitet til at om lag 1 600 virksomheter med totalt 50 000 registrerte ansatte har iverksatt forbedringstiltak for å sikre bedre arbeidsforhold i sine virksomheter.
En strengere reaksjonspraksis i 2024
I 2024 vedtok Arbeidstilsynet 653 overtredelsesgebyr. Vi ga flest overtredelsesgebyr i byggenæringen, og den vanligste årsaken er farlig arbeid i høyden.
1. juli 2024 hevet Stortinget det maksimale beløpet for overtredelsesgebyr betydelig.
– Vi ga i fjor flere gebyrer på over 500 000 kroner enn tidligere, og også noen flere over 1 million kroner. Vi har med dette hatt enn strengere reaksjonspraksis i 2024 enn tidligere, sier Kvernmo.
Mange tilsyn i helse og skole
Helse og sosial og undervisning er næringer hvor vi har økt innsatsen de seneste årene. Disse næringene er særlig utsatt for muskel- og skjelettplager og psykiske plager, som er de viktigste årsakene til arbeidsrelatert sykefravær.
Arbeidstilsynet har pålagt store arbeidsgivere som sykehus og kommuner å forebygge de viktigste risikofaktorene for arbeidsrelatert sykefravær. Her er det mange ansatte, og fravær har konsekvenser for tjenestetilbudet, samtidig som det har store samfunnsøkonomiske kostnader. Derfor har Arbeidstilsynet økt innsatsen på disse områdene.
I skolene har mange av lovbruddene vi har avdekket dreid seg om mangelfull forebygging av vold og trusler i arbeidsmiljøet, Arbeidstilsynet har også veiledet en rekke skoler om hvordan vold og trusler kan forebygges, da vi vet at skoleansatte er særlig utsatt.
Tilsyn i tall 2024
- Vi gjennomførte 12 890 tilsyn og avdekket brudd i 72 prosent av tilsynene.
- 1 av 3 tilsyn ble gjennomført i bygg- og anleggsbransjen.
- Vi gjennomførte 1 144 tilsyn i helse og sosial og 304 tilsyn i undervisning. Det er til sammen mer enn en dobling siden 2022.
- Vi avdekket 33 600 brudd på regelverket. Andelen tilsyn med brudd var høyest innenfor psykososiale arbeidsbetingelser.
- Siden 2022 har vi økt tilsynsinnsatsen mot useriøsitet med ca. 1000 tilsyn.
- Vi vedtok 653 overtredelsesgebyr.
Historisk få døde på jobb
I fjor mistet 20 arbeidstakere livet på jobb i Norge – et historisk lavt tall. Dette er en positiv utvikling, men hvert eneste dødsfall er ett for mye. Vi ser at mange virksomheter jobber systematisk med arbeidsmiljøet for å forebygge ulykker, men våre tilsyn og analyser viser fortsatt at det er et stort forbedringspotensial og at mange av ulykkene kunne vært unngått.
Vrir innsatsen mot sykdomsforebygging
En ny rapport om arbeidsrelaterte dødsfall i Norden, viser at sykdom er en større årsak til arbeidsrelaterte dødsfall enn ulykker. 99 av 100 arbeidsrelaterte dødsfall skyldes sykdom.
– Det betyr ikke at utfordringene i for eksempel bygg- og anlegg er løst, men at vi må vurdere hva som både er riktig ressursfordeling fremover og hvilken virkemiddelmiks som er best egnet slik at innsatsen vår treffer der den har størst effekt for samfunnet. Vi bruker kunnskapen fra denne rapporten, sammen med våre andre erfaringer og kunnskapsunderlag, når vi prioriterer innsatsen vår fremover, sier Ingvill Kvernmo.
Hva har vi oppnådd ute i virksomhetene?
Våre tilsyn har ført til at:
- 1 240 virksomheter jobber mer systematisk med kartlegging, risikovurdering og iverksettelse av tiltak.
- 710 virksomheter har gjennomført forbedringstiltak knyttet til arbeidsmiljøopplæring for ledere og verneombud.
- Rundt 770 virksomheter har rettet opp i risikoforhold som har satt arbeidstakernes liv og helse i umiddelbar fare.
- 800 virksomheter har fått på plass arbeidsavtaler som er i tråd med minimumskravene i arbeidsmiljøloven.
- Om lag 1 600 virksomheter med totalt 50 000 registrerte ansatte har iverksatt forbedringstiltak etter vår innsats mot useriøsitet.
- Over 560 virksomheter med totalt nær 8 000 registrerte ansatte har iverksatt ett eller flere forbedringstiltak etter innsats mot arbeidslivskriminalitet.
Nøkkelord
Kontakter
Pressekontakt ArbeidstilsynetPressekontakt
Tel:40031788presse@arbeidstilsynet.noSofie Skarholt OttesenKommunikasjonsrådgiver
Tel:41659879sofie.skarholt.ottesen@arbeidstilsynet.noOm Arbeidstilsynet
Arbeidstilsynet er en statlig etat, underlagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Etatens hovedoppgave er å føre tilsyn med at virksomhetene følger arbeidsmiljølovens krav.
Følg pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Arbeidstilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
God ergonomi på arbeidsplassen kan redusere helseplager og sykefravær8.5.2025 09:49:31 CEST | Pressemelding
Mange virksomheter jobber ikke godt nok med det ergonomiske arbeidsmiljøet sitt. God ergonomi på jobb bidrar til trygge arbeidsforhold og færre arbeidsrelaterte helseplager.
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ta sommerferie?5.5.2025 14:42:12 CEST | Pressemelding
Mange er godt i gang med planleggingen av årets sommerferie. Men hvem har egentlig siste ordet når det kommer til tidspunktet for ferieavviklingen? Du eller sjefen?
Minstelønn for varebilbransjen5.5.2025 08:18:45 CEST | Pressemelding
Fra 1. juni 2025 har varebilsjåfører krav på minstelønn. Det betyr minimum 222 kroner i timelønn i en bransje der mange arbeidstakere er særlig utsatt for utnyttelse.
Sykehusansatte skal ikke bli syke av å være på jobb29.4.2025 12:56:13 CEST | Pressemelding
Mange sykehusansatte opplever belastninger som over tid kan føre til sykdom. I mai inviterer Arbeidstilsynet til tre webinarer hvor vi gir råd for bedre arbeidsmiljø ved norske sykehus.
Dette prioriterer Arbeidstilsynet i 202529.4.2025 12:45:54 CEST | Pressemelding
Arbeidstilsynet skal i 2025 øke innsatsen for å forebygge arbeidsrelatert sykdom og sikre et seriøst arbeidsliv. Vi skal øke tilstedeværelsen ved å gjennomføre flere tilsyn og gi strengere reaksjoner ved alvorlige brudd.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom