Hyperspektralt kamera kan måle leververdier hos oppdrettsfisk
En ny metode for å måle fett i fiskelever kan legge til rette for riktig ernæring og bedre helse hos oppdrettsfisk.

For mye fett i leveren svekker helsen og robustheten hos oppdrettsfisk, men det mangler effektive metoder for nøyaktig måling av leverfett.
Den nye teknologien bruker avanserte kameraer som kan se både synlig lys og infrarødt lys. Forskerne har testet metoden på tre viktige oppdrettsarter: laks, torsk og havabbor.
Ulike fiskearter lagrer fett forskjellig
Laks lagrer fett primært i muskler og innvoller, ikke i leveren. Det totale fettinnholdet i lakselever varierer fra 5 til 12 prosent.
Torsk er helt annerledes og kan lagre opptil 80 prosent av kroppens totale fettmengde i leveren. Havabbor ligger et sted midt imellom, med et leverinnhold av fett som kan variere fra 18 til 60 prosent.
- Dagens metode for måling av fett i fiskelever må gjøres på lab og er kostbart. Vi sparer mye på å kunne bruke hyperspektralt kamera, forteller Siri Storteig Horn. Hun er forsker på avl og genetikk hos Nofima.
Den nye målemetoden er spesielt nøyaktig for laks og havabbor. Forskerne kan nå analysere tusenvis av leverprøver uten å måtte gjøre tidkrevende kjemiske analyser. Dette gjør det mulig å undersøke hvordan ulik fôrsammensetning påvirker fiskens helse.
Fremtidige muligheter
Forskerne arbeider nå med å videreutvikle teknologien. Evan Durland, forsker ved avl og genetikk, forklarer at resultatene fra dette prosjektet viser at hyperspektralt kamera åpner for nye muligheter innenfor forskningen.
- Vi kan nå måle for eksempel fettnivå i lever på langt mange flere fisk enn tidligere og gjøre individuelle målinger i stedet for å måle bare en utvalgt mengde fisk.
Teknologien ruster oss enda bedre for å innhente kunnskap innenfor blant annet utvikling av fôr og oppdrett.
- Da kan vi se på sammensetningen av fôr og nivå av fett i lever, og sørge for at oppdrettsfisken får i seg det en skal, slik at vi sikrer god fiskevelferd og et godt sluttprodukt, forklarer Durland.
Tverrfaglig samarbeid
- Vi har jobbet med hyperspektralt kamera i Nofima i mange år, så dette bygger på etablert kunnskap. Det som er nytt er å bruke teknologien i til dette formålet, sier Samuel Ortega som forsker på sjømatindustri.
Dette prosjektet er et resultat fra Deep Vision som er en del av Nofimas arbeid med å avdekke velferdsmarkører hos fisk, skalldyr og dyrkede makroalger.
Kunnskapen og erfaringene fra dette prosjektet tas med videre inn i nye prosjekt for videre utvikling.
Nøkkelord
Kontakter
Reidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsleder Akvakultur
Tel:48197382reidun.lilleholt@nofima.noEvan DurlandNofima, Avdeling Avl og genetikk
Tel:+47 64970174Tel:+47 92251745evan.durland@nofima.nonofima.com/employee/evan-durland/Siri Storteig HornNofima, Avdeling Avl og genetikk
Tel:64970208Tel:47842796siri.storteig.horn@nofima.nonofima.no/ansatte/siri-storteig-horn/Samuel Ortega SarmientoForskerNofima - Avdeling Sjømatindustri
Tel:+47 77629062Tel:+47 92058823samuel.ortega@nofima.nonofima.com/employee/samuel-ortega-sarmiento/Bilder


Lenker
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Skit inn, skit ut sier pukkellaksforsker22.8.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det myldrer av pukkellaks i elver i Troms og Finnmark. Folk klarer ikke å håndtere mengden, og da blir kvaliteten fort dårlig, hevder pukkellakseforsker i Nofima.
38 millioner daglige måltider sjømat ignorert: - Store hull i matberedskapen15.8.2025 08:48:11 CEST | Pressemelding
Hver dag produserer og eksporterer Norge 38 millioner måltider med sjømat. Likevel er sjømat og sjømatproduksjon så vidt nevnt i analyser av matberedskapen i landet. Et paradoks fire tunge forskningsmiljø nå skal belyse grundig.
Matfaglig kompetanse gir lokalmaten kraft og styrker beredskapen11.8.2025 09:11:09 CEST | Kronikk
Norsk matberedskap krever mer enn lager og råvarer – det handler om kunnskapen som gir ferske råvarer holdbarhet, kvalitet og verdi. Uten folk med fagkompetanse står både produksjon og beredskap svakere.
Scientists create healthy salmon feed from polluting CO₂30.6.2025 10:36:26 CEST | Press release
Polluting CO₂ is turned into nutritious feed for farmed salmon. Science fiction? Absolutely not. All it takes are three innovative research environments, a visionary actor in the heavy metal industry, and large quantities of microalgae.
“Doktor tare” kan bidra til å lage trygge porsjonstørrelser på tareprodukter27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hils på «Doktor tare» – Randi Sund. Gjennom arbeidet med sin ferske PhD har hun ervervet kunnskap som kan hjelpe både produsenter, matindustri og forbrukere til å velge trygge størrelser på porsjoner av tare.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom